Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sosjerka12

jakie robicie sosy

Polecane posty

Gość sosjerka12

;) i jak miesne to wiadomo ( macie wyliczona proporcje mi raz wychodzi za rzadki raz za gesty ) ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robię takie same jak osoba
wyżej i też proporcje na oko, jeśli chcesz sos gęsty to daj mniej wody, jak wyjdzie za gęsty to dolejesz ciut wody, podgotujesz i ewentualnie jeszcze doprawisz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robię beszamel z koperkiem do gulaszu taki paprykowo kminkowy pieczeńiowy na zielu angielskim, pieprzu czasami robię wołowinę na czerwonym winie i wychodzi sos taki winny proporcje na oko nigdy nie podlewam wodą mięsa, by nie stracić smaku w sosie, dzień wcześniej robię bulion na warzywach i kościach, albo mięsie (bulionu mozna ugotować cały gar i pozamrażać porcje)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sosjerka12
ja tez robie kotchupowy pieczarkowy ,zwykly , miesny czosnkowy ( bez gotowania) probuje znalezc idealne proporcje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość reyethyrj7ij
potwór z bagien - mozesz podać przeisy na te sosy? jestem początkującą panią domu i każdy nowy przepis zwłaszcza na sosy mi się przyda. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość loloina 31
ja tez bardzo prosze o dokladniejsze przepisy..rozumiem,ze robicie na wywarze,ale co dalej??? :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci ....
z sosami to w sumie trudno o dokladne przepisy, bo robi sie je z pozostalosci w garnku, czy brytfannie, po miesie. poczytaj sobie raczej o ogolnych metodach na smaczne sosy, niz licz na konkretne przepisy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ok to może napiszę jak ja robię niektóre podobno gotuję świetnie, są smaczne, więc czemu się nie podzielić przepisami postaram się w skrócie PIECZENIOWY mięso podsmażam na tłuszczu, solę, pieprzę, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, podlewam bulionem wieprzowym, duszę aż mięso będzie miękkie, wyciagam mięso, dodaję odrobinę wody zmieszanej z mąką pszenną (wlewaj po troszke, mieszaj, jak trzeba to dodaj więcej, unikniesz wtedy tego, że sos będzie zbyt gęsty) na końcu można dodać odrobinę śmietany SOS GULASZOWY (przepis na cały gulasz z sosem, nie da się osobno, to już bardziej złożone) podsmażam cebulę na smalcu, do tego wrzucam mięso wołowe i wieprzowe (50%/50%), podsmażam, odsuwam na bok garnka, do tłuszczu wrzucam łyżkę kopiatą papryki mielonej, zmieszam z tłuszczem, dodaję łyżkę przecieru pomidorowego (należy wybrać taki słodki), mieszam z mięsem, podlewam czerwonym winem, minutę smażę, zalewam bulionem wołowym tak aby przykryć tylko, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, marchewkę, sól, pieprz, łyżkę mielonego kminku, po czym gotuję aż mięso będzie miękkie, zagęszczam zimnym bulionem rozmieszanym z dwoma łyżkami mąki, mieszam z wywarem z mięsem, gotuję 2 minuty gotowe sos do sałatki z tuńczykiem 3 łyżki oleju, łyżeczka octu, 2 łyżki wody, sól, pieprz, zioła prowansalskie sos jogurtowy do gyrosu biały jogurt zmieszać z pieprzem, solą, trzema zgniecionymi na miazgę ząbkami czosnku sos pomidorowy podsmażam cebulkę, na odrobinie tłuszczu, dodaję obrane ze skóry pomidory pokrojone w bardzo drobną kostkę, dolewam odrobinę bulionu warzywnego i duszę aż pomidory się rozejdą, dodaję kilka łyżek pomidorowego pure z kartoniku albo soku pomidorowego, dodaje sól, pieprz, ewentualnie zioła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×