Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość armatka292

węzły chłonne

Polecane posty

Gość armatka292

Witam! Zacznę od tego, że ponad rok temu miałam nieprzyjemna infekcje(?). Bolała mnie lewa część twarzy, pojawiła się wysoka gorączka, gdy przekroczyła 40 stopni, pojechałam na pogotowie (była niedziela). Tam dostałam ochrzankę, że z ,,czymś takim'' nie idzie się na pogotowie, lekarka powiedziała, że właściwie nie wie co mi jest, ale na odczepne przepisała antybiotyki. Dolegliwości zniknęły i właściwie o wszystkim bym zapomniała, ale przypominał mi o tym powiększony lewy węzeł. W listopadzie dopadła mnie ciężka angina. Przesiedziałam w domu prawie miesiąc, laryngolog tłumaczył powiększone węzły właśnie anginą. Kiedy po miesiącu od choroby przy okazji napomknęłam mu, że węzły dalej są powiększone, powiedział, że to normalne po takiej infekcji. Po ponad pół roku wydaje mi się, że jeszcze się powiększyły. Szczególnie te na szyi, zaraz pod żuchwą. Mają ok,2 cm długości, są raczej płaskie o twardej strukturze. Powiększony jest także lewy węzeł z tyłu szyi i koło obojczyka, są wielkości ziarnka grochu, raczej miękkie. Prócz tego czuje czasem ,,nudne'' jakby reumatyczne bóle w szyi i bardzo nieprzyjemne, ale krótkie kłucia w klatce piersiowej. Innych objawów nie mam, do tej pory byłam raczej okazem zdrowia, ostatnie badania krwi miałam w listopadzie, wszystkie wyniki w normie. Nie niepokoiłabym się, gdyby nie przeraziły mnie nieco, wyczytane możliwe przyczyny takiego stanu węzłów. Nie chce wyjść na jakaś hipochondryczkę, która siedzi na forach i wyszukuje domniemanych chorób:) Czy któraś z was miała może podobne objawy? Czy jest normalne, że węzły są powiększone po chorobie tak długo? Proszę o rady:)

Ja kiedyś bardzo dużo chorowałam na anginy, mam ogólnie astmę i alergię i od bardzo dawna (nawet nie wiem ile to może być lat 10-15?) powiększony lewy węzeł chłonny na szyi, z tyłu niedaleko ucha. Byłam z tym u lekarza ale stwierdził tylko, że czasami węzły zostają powiększone po chorobie. Ja mam taki węzeł już 10-15 lat i żyję. Możesz przejść się do lekarza i oczywiście zapytać czy wszystko jest ok.