Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nastolatka w ciąży

pomogłybyście swoim nastoletnim córkom jeżeli wiedziałybyście że są w ciąży ?

Polecane posty

Gość trzynaście lat ?????
!!!!!!!!!!!!!! Nie, wykopałabym guwniare z haty pod most niech idzie i mops sie nia zajmie. Jak jest doroslas, zeby sie pieprzyć, to niech tera sama pije to piwo.

Gość kibuc
co to za idiotyczne pytanie :O a od czego są matki?

Pewnie że tak wkońcu to moje dziecko( jak narazie mam 2 synów) ale jeśli jego dziewczyna by była w ciązy to niezostawiła bym ich bez pomocy

Gość 13 a 17 to jednak duzai
roznica

Gość Icy Moon
Nie wyobrazam sobie nie pomoc mojemu dziecku

Gość Icy Moon
Nie mozesz sobie radzic sama bo sama jestes jeszcze dzieckiem. Jestes w ciazy, stalo sie, ale nie wyobrazam sobie jak rodzina moglaby Cie z tym zostawic.

Gość 13 a 17 to jednak duzai
13 do 15 ciaza jest wynikiem przestepstwa.Kto jest sprawca przestepstwa, jakie konsekwencje, proces, co dzieckiem itd

Gość w kazdej pomogłabym
mojemu dziecku- co nie oznacza, ze byłabym zachwycona. ale nie zostawiłabym córki samej z takim problemem. i chciałam zauważyć, że pomoc nie oznaczałaby zwolnienia z obowiązków.

Gość totalna porażka
Tak, zawsze. Dziecko to szczęście i dar (nie jest tu mowa o gwałcie i dziecku z gwałtu, bo to zbyt skomplikowana sprawa). Gdy na świat ma przyjść dziecko, trzeba się cieszyć!

Gdy na świat ma przyjść dziecko, trzeba się cieszyć! oczywiscie, nawet gdy w domu bieda i nie ma co do gara wlozyc niestety ale sama miloscia dziecko nie pozyje wychowanie dziecka na pelnowartosciowego czlowieka to bardziej skomplikowany proces w kazdym razie autorka nie napisala w jakiej jest sytuacji czyli ile ma lat i z jakiej rodziny pochodzi wiec nie ma co tu gdybac bez konkretnych danych

Gość bacterija
mnie pomogli. jak zaszłam w ciążę miałam 16 lat. wściekli się jak cholera, a później synek był ich ukochanym wnuczkiem :-) autorko, a Twoi rodzice mają kasę?

Ok wiemy ma 16 lat a jak sytuacja rodzinna ? mama z tata zamozni wiecznie zabiegani czy klepia biede i tez sa wiecznie zabiegani za poszukiwaniem godziwego zarobku , czy moze zwykla rodzina ktora daje sobie rade, czy moze melina? sytuacja w domu, sytuacja rodinna tez odgrywa tu duza role , tak bynajmniej mi sie wydaje

Gość bacterija
17 lat miałam, nie wiem skąd mi się ta 16 wzięła

Córki nie mam :P Ale jestem matką która dba o swoje dziecko.Na pewno na początku byłabym zła faktem że moje dziecko tak wcześnie zostanie matką/ojcem ale pomogłabym na tyle ile bym mogła pomóc.

sama zaszłam w ciąze w wieku 20 lat i mama bardzo mi pomagała nie tylko finansowo (studiowałam) ale także dobrym słowem i radą, wspierała mnie. To zależy od matki jaka się ma,znam przypadki że matki wyrzucały z domu swoje nastoletnie córki.a gdy pojawił sie maluszek to miękło im serce,sa skrajne przypadki ( najczęsciej na wsi ) ze rodzice wręcz odcinają sie od swoich córek bo wstyd i duma jest ich urażona- dla mnie to głupcy

Gość Aldona./'
Szesnastolatka w ciązy to dowód dysfunkcji rodziny jakby tego nie nazwać PATOLOGIA. Nie wspomne nawet o 14l dziecku w ciąży, rodzice takiej gówniary jak i ojciec dziecka, jeżeli jest starszy powinni ponosić odpowiedzialność prawną.

Gość bacterija
ammarie - ja pochodzę ze wsi, nie powtarzaj tych stereotypów, bo są krzywdzące dla wieśniaków. ja też poszłam na studia i to dzienne. rodzice mnie finansowali i naprawdę mi pomogli.

bacterija nie chciałam Cię absolutnie urazic tylko napisałam że częste przypadki zdarzaja się na wsi ( znam z opowieści koleżanek ) Nawet w najlepszej i ułożonej rodzinie nastolatka może zajśc w ciąze, nie upilnujesz nastolatki 24h na dobe wpajać od młodości antykoncepcje tym bardziej ze sex jest promowany niemal że wszedzie,media,prasa,tv i popkultura która tak uwielbiaja nastolatki

Ehhh,nawet takiej sytuacji sobie nie chce wyobrazac, poza tym moja nasjatrsza 16 l.corka od dawien dawna mowi ze dzieci nie chce miec a jakby zaszla w ciąze to by usunela w trybie natychmiastowym, taka jej wola, decyzja.. no ale jakby sie tak stalo i by zaszla w ciąze, i by nie usunela, to pomoc miala by ode mnie finansową, mieszkaniową, wspieralabym ją,podtyrzymywala na duchu jakby jakies kryzysy miala, ale dzieckiem by musiala sie ONA zajmowac, wraz z ojcem dziecka.Szkoly nie pozwoliłabym jej przerwac i by do zaocznej sie przepisala,więc w tyg by z dzieckiem siedziala a w wekendy by sie uczyla, ojciec dziecka by sie maluchem musial zajmować kiedy mama w szkole.Podzial obowązkow musi być Równiez corka musiala by poniesc konsekwencje bycia matką w tym wieku, i poczuc co to znaczy opieka nad maluchem,i wyreczac napewno jej by sie nie wyręczalo.Wiem że brzmi to brutalnie ale "dorosly" czlowiek musi stawic czola wyzwaniu jakiemu sie podjął

Gość Supremus Dux
Matka mogła Cię lepiej wychować, byś nie dawała dupy byle frajerowi, co spierdoli na wieść o ciąży.

Gość flkfkgdkfgffdfd
Co trzeba mieć we łbie by uprawiac sex w wieku 15-16 lat! :o

Gość rany koguta!!!
zalezy od rodzicow mi sie wydaje. bo tak szczerze ile doroslych kobiet, po slubie mieszka z rodzicami i tesciami? i to tez jest pomoc bo takie malzenstwo przeciez nie placi za mieszkanie. moja siostra mieszkala w anglii a jak zaszla w ciaze na rok przeprowadzila sie do rodzinnego domu. i nikogo taka pomoc nie dziwi. a jak juz malolata wpadnie to juz wielkie haaalo i wszyscy jej laske robia ze ja przygarna...

Gość flkfkgdkfgffdfd
Nie ubliżaj zamężnym które zachodzą w ciąże. Taka puszczalska gówniara potrafi w wieku 16l mieć 3 kandydató na ojca! takiej pomoc się nie należy.

Gość giuyioiuoiuo
COŚ SIE W WASZEJ RODZINIE ZADZIAŁO SKORO W 16 LAT ZASZŁAS W CIĄZĘ.Nie wiem co,ale napewno w którymś momencie zabrakło edukacji w domu. Ta edukacja to nie tam pla pla pla tylko od małego sie wpaja jakieś zasady. Nie wierzę że miałas juz regularne zycie seksualne a może była to wpadka przy pierwszym stosunku (bo przeciez za pierwszym razem sie 'nie zachodzi' w ciążę) ale masz juz balast do końca zycia .Tak dla Ciebie to BALAST bo jak urodzisz to zrozumiesz zekoleżanki niczym i nikim niezwią\zane chcą to siedza w domu,chcąa jadą gdzieś,chcą idą a ty już masz hmm 'co robic'. Rozumiem Twóje pytanie o pomoc-po fazie złości na Ciebie pomoże i mama i tata ale patrz bys ty w wwieku 20 lat nie powiedziała mamie JESTEM MŁODA MUSZE PÓJSC NA DYSKOTEKE,MIEC CHŁOPAKA i wtedy mama bedzie miała wszystko na gowie i także i mysli że zaraz z drugim dziecko będzize. Trudny czas przed Tobą.

Gość gvgbg
Nie. Moja córka ma 16 lat, jakiś czas temu podczas rozmowy zeszło na seks, na dzieci itd. Zapowiedziałam jej, że jak zajdzie w ciążę to w trybie natychmiastowym pójdzie do tego przed którym nogi rozkładała bo na mnie nie ma co liczyć.