Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mcsrfw33

organizacja roczku

Polecane posty

Gość mcsrfw33

ehh nie wiem co robić...niedługo córeczka ma roczek i nie wiem jak go zorganizować. najlepiej by było zrobić w domu ale wynajmujemy małe mieszkanko i nie za bardzo jest miejsce. wiadomo ze wypadaloby zaprosic chrzestnych i dziadkow wiec to juz 10 osób. w restauracji znowu drogo...nie wiem:/

Gość Andzia z parku
A ktoś może by Ci działki użyczył? Taki roczek w ogrodzie? Tylko trzeba by mieć alternatywę na złą pogodę ... :o

Gość Nimfa Wrr
Ja nie miałam takiego dylematu bo mam duże mieszkanie, mieliśmy prawie 20 osób w jednym salonie. Ale jeśli nie masz miejsca, to możesz znaleźć jakąś niedrogą restaurację i zapłacić np. tylko za obiad i deser. Nie musisz robić wielkiego przyjęcia przecież. Tort moze być, ale nie musi. Zupa + drugie danie, coś do picia, potem szarlotka i kawa lub herbata. I naprawdę wszyscy będą zadowoleni :-)

Gość mcsrfw33
ale goscie przyjezdni wiec z restauracji beda chcieli przyjsc do domu:(

ja organizowałam w domu - starszej córce w ogrodzie, ale burza nas złapała, więc i tak do domu przenieśliśmy się, a małej w domu, bo zimą urodzona. Myślę, że w domu najlepiej, ale nie wiem jakie masz warunki. Nawet w mąłym mieszkaniu jeżeli masz jakiś stół i miejsce żeby gości posadzić będzie lepiej niż w restauracji. Jeżeli goście są przyjezdni, to sam obiad w restauracji Cię nie urządzi, a drożej Ci to wyjdzie niż w domu. Z dzieckiem rocznym w restauracji też różne to wychodzi, w domu byłoby wygodniej.

Gość mcsrfw33
ale mam dwa malutkie pokoje z czego w jednym miesci sie nasze łóżko i łóżeczko dziecka a w drugim kanapa stół i telewizor.nie ma wiecej miejsca a gdzie tu 10 osob zmiescic?

Gość Moniczka117
Mój synek kończy roczek we wrzesniu i nie mam zamiaru organizować żadnej imprezy, bo jak wiadomo nikt z pustą ręką nie przyjdzie a my nie mamy zamiaru wyłudzać prezentów. Właśnie takie imprezki organizuje się po to żeby dziecko znowu zostało obsypane górą prezentów. Materializm nic poza tym

Gość mcsrfw33
no ja bym najchetniej nie organizowala ale rodzina naciska.powiedzieli ze jak nie zrobimy to i tak przyjada

Nie zgadzam się, że roczek to wyłudzanie prezentów... tak rzecz ujmując każde urodziny dziecka to wyłudzanie... ja każde urodziny celebruję i zapraszam gości, nie ważne czy roczek, czy 10 lat... Prezenty są, bo jest okazja do ich dawania, ale i bez imprezy najbliżsi pamiętają o okazji i prezenty kupują. Nigdy nie kalkulowałam imprezy w kryteriach zysku - ja wydaję kasę, a prezenty dostaje dziecko... Dla mnie jest to przyjemność spotkania z najbliższymi. Właśnie w niedzielę wyprawiam urodziny starszej córki ;-) Ja prawdopodobnie zrobiłabym u siebie w mieszkaniu, nawet małym, bo tak jest najwygodniej. Jeżeli jest jakaś kanapa to super, ewentualnie jakieś pufy skombinuj czy coś do siedzenia jeszcze i się zmieścicie. Nie zganiaj tłumów, ale dziadkowie na pewno chcieliby w ten dzień zobaczyć wnusię. Myślę, że możesz rozdzielić i chrzestnych poprosić np. następnego dnia. Będzie luźniej.

Wyłudzanie prezentów? Jasne. Przecież organizacja roczku to naprawdę spory wydatek, sam obiad, napoje, tort. U nas na urodziny daję się symboliczne prezenty, książki czy jakieś duperele, owszem czasem chrzestni czy dziadkowie szarpną się na droższy prezent ale bez przesady, urodziny to przede wszystkim wielka przyjemność dla dziecka. Goście przychodzą tylko do dziecka, dmuchanie świeczek, śpiewanie sto lat, dziecko naprawdę to przeżywa. Autorko postaw stół na środku,pewnie jest rozkładany, z jednej strony możesz postawić kanapę, z pozostałych dostawić krzesła. Myślę, że 10 osób powinno się zmieścić. Zrób coś dobrego do jedzenia i wszyscy będą zadowoleni. A i dla mnie tort musi być a przynajmniej jakieś ciasto żeby świeczki włożyć, przecież to największa frajda.

grejs keli zgadzam sie w 100%. POstaw stol przy lanamie a telewizor na ten czas do sypilani wyniesc:) Powodzenia! Ja tez wyprawialam roczek na 20osob w domu;)

Gość mcsrfw33
tylko ze przy stole zmiesci sie max6,8 osób.poza tym jak to zrobic zeby wszyscy dostali obiad na czas równo a nie ze pierwszy czeka 15 min na ostatniego i w ogole obsługiwac tyle osob ehh

Gość kacccia
Bzdura z wyludzaniem prezentow. Jak dziecko.ma rok,to ma juz tyle zabawek,no przynajmniej u nas tak bylo,ze najchetniej bym powiedziala gosciom,zeby bez prezentow przyszli. jak ktos pytal,co dac,to mowilismy,ze nic nie trzeba,ale tak nikt nie chcial,kazdy cos przyniosl.

to nigdy nie robiłaś w domu żadnej imprezy? Nie rozumiem... musisz zaplanować tak, żeby było dobrze logistycznie. Jeżeli mają przyjechać o różnych porach to obiad kiedy już będą wszyscy. Jeżeli chcesz to od razu poproś do stołu i jakieś przekąski podaj, a jak przyjadą już wszyscy to podaj obiad. Z tym usługiwaniem to bez przesady... ja często mam w domu takiego typu uroczystości i zawsze świętuję z gośćmi razem. Po prostu wszystko musisz przygotować za wczasu i tylko podajesz w odpowiednim czasie. Ja mam duży stół i zawsze stawiam wszystko od razu /wędliny, przekąski, sałatki .../ i tylko w międzyczasie obiadowe dania pojawiają się i się zabiera a póżniej dochodzi tort/ciasta/lody/owoce... Ja lubię organizować takie spotkania rodzinne/imprezki/, wogóle lubię w kuchni coś wymyślać, eksperymentować.

Gość Przejęta
Jest ktoś jeszcze na tym forum? :) Jeśli tak, to proszę o pomoc. Roczek mojego synka co prawda dopiero za 4 miesiące, a ja już się stresuje jak go zoorganizować. Obecnie mieszkamy w mieszkaniu 2 pokoje ( sypialnia i dziecięcy) + mini salon z kuchnią. Chrzciny wyprawialiśmy w restauracji, roczek natomiast chciałabym zrobić w domu. Nie wiem tylko czy zrobić imprezę na raty, czy odrazu wszystkich, bo ogólnie dałoby radę wszystkich pomieścić. Z zaproszonych gości mieliby być: teściowie+ chrześni z dziećmi ze strony męża+ babcia męża to jest 7 osób a z mojej strony jest głupia sytuacja. Musuałabym zaprosić mojego tatę z jego partnerką( są razem od ponad 10 lat) + moją mamę alę bez jej faceta, bo jest nie mile widziany w rodzinie męża. Siedział za kratkami... tylko, czy nie będzie mamie przykro, że zaproszę ją bez niego... na Chrzcinach była sama, bo akurat siedział. Noi nie wiem, czy zaprosič moje 2 siostry, jedną z mężem, a drugą z chłopakiem? Gdybym wszystkich miała razem zaprosić to wyszło by razem z nami 16 osób. Wolałabym podzielić urodziny na 2 dni. Jednego dnia rodzina męża, 9 osób razem z nami + oczywiście solenizant :) a innego dnia moja rodzina , podejrzewam, że byloby ich 5 osob + my. Jednej siostry chyba nie bedzie z mężem. Tylko doradźcie mi proszé, czy tak wypada zrobić, że podzielę 2 rodziny osobno. Dodam, że teściowie akurat też nie lubią mojej sytuacji rodzinnej, więc dla nich byloby to na rękę. Gorzej z moim tatą, on zawsze ma pretensje, ze nie moje sie z moimi tesciami spotkac itd... Proszé o pomoc jak zrobić żwby wszyscy byli zadowoleni :) Z góry dziękuje :)

Gość gość
Mi tez wyszło ok 16-18 osób, ale nie wiem np. czy będzie brat męża z zoną i dziećmi a to już 4 osoby, cały czas mówiłam, że roczek to święto dziecka, że lepiej w domu, itp., ale ja tez chcę coś mieć z tego dnia, to dla mnie (i moich bliskich) bardzo wyczekane święto, więc się złamałam i robimy w restauracji, taki obiado - kolację, obiad + przystawki, kawa i ciasto. Moglibyśmy wziąć catering, ale i tak miałabym mega baagan w domu, a tego nie chcę, gdybyśmy mieszkali w domu to co innego, ale jeszcze nie niestety.

Gość gość
a teściowie i tata się lubią? bo może zaprosić tatę razem z rodziną męża, a mamę i siostry/siostrę w innym terminie?

Gość gość
Nie wiem jak mozna przezywac roczek dziecko gdy dziecko ma dopiero 4 miesiace. jak mozna byc tak nudna osoba ?

Gość gość
I jeszcze stresowac sie? Hahah tak rozloz impreze najlepiej na 7 dni. Przerazajace sa takie nawiedzone mamuski.

Gość gość
mnie bardziej przerażają mamuśki, które czytają coś i nie wiedzą/nie rozumieją, co czytają :P roczek jest ZA 4 miesiące, a nie dziecko ma 4 miesiące, pani mądralińska

Gość Przejęta
tak dokładnie, roczek jest za 4 miesiące, teraz już za 3... Mogę zaprosić wszystkich razem i teściów i tatę i mamę, bo wszyscy się lubią... ja mam tylko na tym punkcie obiekcje, nie znoszę właśnie takich spotkań rodzinnych z obojga stron, bo jest mi wstyd, że u mnie w rodzinie jest taki cyrk. Nie toleruję tego poprostu, i nie akceptuję ani partnerki mojego taty ani partnera mamy... Jednak postanowiłam już, że zaproszę ich wszystkich ( oprócz partnera mojej mamy- jest kryminalistą, więc nigdy go nie wpuszczę do domu, zresztą chyba znowu pójdzie siedzieć, bo coś przeskrobał).

Gość gość
Gdybys potrzebowala dodatkowych mebli to to jest swietna wypozyczalnia www.meblostrefa.com genialne meble jak na wypozyczenie

Gość Ewkaaa Tomska
Jak chodzi o atrakcje to możesz zamówić w firmie eventowej. Przywożą sprzęty takie jak zjeżdżalnie trampoliny a nawet animatorów do zabaw i malowania. Wiele jest takich firm jak np ta www.polskievent.pl