Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mgła czasu

oddać chore dziecko?

Polecane posty

Gość dfvrger4gr
i takie dziekco w rpzyszlosci moze byc Cio PSOTNA wdzieczne lub przeklinac cie za to ze nie dalas mu umrzec bo bardzo cierpi

Gość służę wsparciem
Włączę się do rozmowy... przeczytałam od początku i powiem swoje zdanie... Lekarze mówią jedno, życie pokazuje co innego... oczywiście Twój synek jest bardzo chory, ale co do rokowań to myślę, że nikt nie jest w stanie przewidzieć szczegółów. Pracuję z dziećmi z problemami, różnymi problemami... spotykam się codziennie z ich rodzicami, rodzinami... znam wiele historii, wiele spcenariuszy, które potoczyły się inaczej niż rokowali lekarze. Znam dziewczynkę z porażeniem czterokończynowym, której nie dawano szans, rozszczep kręgosłupa zszyto "na okrętkę", bo miała umrzeć... a ona przywozi nam medale z paraolimpiady ;-) znam dzieciaki, które miały być leżące a one chodzą i tylko zacinająca się mowa i mniej sprawne ręce zdradzają porażenie... Oczywiście, nie powiedziane, że Twój syn będzie chodził, że usamodzielni się w poruszaniu się, ale nie wiadomo... Moja znajoma 5 lat wychowywała dziecko podłączone do maszyn, malutka zmarła niedawno, chociaż po urodzeniu dawano jej kilka tygodni... przeżyli rewolucję - ona zwolniła się z pracy, hospicjum domowe, odsysania itp. a malutka niby nieświadoma zaczęła niedawno śmiać się do nich... nie wiadomo co rozumiała, co czuła, odeszła... Pytałam znajomą jak sobie radzi, a ona mówiła, że chyba bóg ich kocha, skoro rokowano kilka tygodni a ona już kilka lat ich cieszy... Masz bardzo trudną sytuację, ale myślę, że wiele zależy od Twojego i męża uczucia do dziecka, od tego, czy Wy czujecie potrzebę bycia przy dziecku, wychowania go. Przecież więź kształtuje się całą ciążę i te miesiące kiedy jest z Wami... nie wiem, czy oddanie=brak problemu... Życie z takim piętnem też jest trudne... Jeżeli jesteś pewna, że nie podołasz, nie masz sił żeby dziecko wspierać, wychowywać i kochać to rozważ oddanie... tylko gdzie Ty je oddasz? Pierwsze słyszę, że w szpitalu ktoś zauważy, że rodzice psychicznie nie dadzą rady i zapyta, czy może chce oddać... miałaś dobrą widocznie opiekę szpitalną... ludzie, których spotykam, nie mieli nigdy podobnych propozycji... Wrócę do synka - porażenie ok., ale upośledzenie umysłowe chyba, psychiczne to inny temat... troche na wyrost to upośledzenie. Na tym etapie orzeka się o opóźnieniu rozwoju... nie wiem, kto Ci mógł napisać orzeczenie o upośledzeniu 4 m-czniaka... ciekawa jestem... Nie chcę absolutnie decydować za Ciebie, ale nie wiem, czy oddanie dziecka nie jest pójściem na łatwiznę. Może jest szansa, żeby mały wychowywał się w rodzinie, może jego rozwój będzie inny... Prawda jest taka, że dzieci z domu dziecka np. rozwijają się duużo gorzej niż podobne dzieci w domach, gdzie są kochane, wspierane... Nie oceniam Cię, jeżeli wspólnie z mężem podejmiecie decyzję o oddaniu, to Wasza decyzja i wszyscy powinni to uszanować. A starsze dziecko na pewno ma teraz ciężko, musicie go wspierać ze wszystkich sił... Psotna - trzymam kciuki za Kubusia ;-)

dfvrger4gr mój synek już mi pokazuje jak bardzo wdzięczny jest, że mnie ma... Mgła wiem, że ci ciężko, ale uwierz że dasz radę !!!! Musisz tylko w to wierzyć i przede wszystkim CHCIEĆ. Służę wsparciem - tak jak piszesz - dzieci z porażenia wychodzą z niedowładem ręki A określenie 4 miesięczne dziecko, że ma upośledzenie umysłowe - chyba lekarz to stwierdzający ma upośledzenie ;/

Nikt mi nie napisał tylko lekarz powiedział, że prawdopodobnie będzie upośledzony umysłowo bo nie widzi i nie śmieje się oraz nie woła o jedzenie.

a osoby nie mające styczności z problemem i wypowiadające się, że nie warto, że będzie osądzał cię bo nie będzie chciał tak żyć są śmieszne. Zapraszam na turnusy i na spotkania z takimi ludźmi ...

To co wymieniłaś nie jest wyznacznikiem sprawności umysłowej. Zmień lekarza bo przy takim nie dziwię się, że się załamujesz ...

Psotna ty jej nie namawiaj , widzisz że dziewczyna dobrze sytuowana , miała fajne żeycie a teraz wszystko trafił szlag , będzie uwiązana jak pies do budy do końcażycia

Estera nie rozśmieszaj mnie dziecko. Idź słuchaj Gotye i zamknij się w swoim świecie fantazji. Dziecko to nie zepsuta zabawka, że wywalasz ją bo ci nie pasuje do wystroju ładnego " sytuowanego " pokoju

A fajne życie to ja dopiero teraz mam kiedy mam swojego synusia :)

Gość Wisnia1234
Ester co Ty opowiadzasz kobieto. Jak się powoła do życia dziecko, to trzeba je kochać i opiekować się nim bezwzględnie czy jest zdrowe czy chore.

Gość współczuje autorce
trzymaj sie i obojetnie jaka decyzje podejmiesz to nikt nie ma prawa Cie potępiać, zrobiłaś co mogłaś

Psotna , ty weź się lepiej módl żeby Twoj facet od Ciebie nie odszedł , na pewno dobrze wiesz że mężczyźni bardzo często porzucają kobirty które urodziły ułomne dzieci

Gość współczuje autorce
wisnia przez takie głupie poglady jak twoje, wiele dzieci ginie jak Madzia i inne, bo jest taki mus społeczny, że MUSISZ sie poświecić, musisz kochać, musisz urodzic - czasem lepiej oddać do adopcji niż skrzywdzić

Ester o mojego męża się nie martw, ty za to lepiej sobie jakiegoś znajdź bo robisz się zgorzkniała. A ułomna jak widać jesteś ty... Niestety ciebie nigdzie nie chcieli oddać, byś może miała inne podejście do życia.

Gdybym się zdecydowała to 20 września mam sprawę o ustalenie pieczy nad małoletnim Alanem. I kiedy z mężem odmuwilibyśmy wychowania dziecka sąd najprawdopodoniej umieścił by go w rodzinie zastępczej a nam odebrał prawa. Do ośrodka go nie wezmą bo kontaktowałam się z wieloma i wszędzie słyszałam, że za ciężki stan

mam świadomość że moje podejście spotka się z krytyką , jednak nie wszyscy są tacy zdeterminowani jak psotna , niektórzy tu piszący twierdzą że zawsze trzeba walczyć a gdyby znaleźli sięw takiej sytuacji to nie wiadomo czy nie postąpiliby tak jak autorka

współczuję autorce widać mama Madzi nie miała problemu co zrobić z dzieckiem i raczej nie czuła, że coś musi... Świetnie się bawiła, świetnie grała a potem świetnie żyła. Nie myl pojęć ...

Gość współczuje autorce
akurat w tej kwestii Ester ma racje, znam wiele przypadkow gdzie kobiety po 5 - 10-15 latach zostawaly same bo faceci się wypalali jedna kobitka miała syna z ZD i po latach mąż ją zostawił bo miał dosyć, ona nie pracowała - miała tylko jakąś rentke i zasiłki + grosze od ex mężą. Nie dała rady, oddała dorosłego syna do domu opieki, bo stawał sie agresywny i została sama, bez pracy i doświadczenia. Dorabia gdzieś sprztajac. Niestety w PL jest slabe zaplecze dla osób opiekujacych się osobami niepełnosprawnymi.

jeżeli odmówicie, to do ośrodka nie trafi , do rodziny zatępczej też nie , prawdopodobnie skończy w szpitalu gdzie na skutek zaniedbań ( celowych bądź nie ) umrze

mało tego , znam rodzinę gdzie facet opuścił kobietę z dzieckiem ( porażenie mózgowe ) a jak dziecko zmarło to wrócił

Gość współczuje autorce
co ty gadasz psotna, w pl jest społeczny przymus poświecenia sie całkowitego i sama z wiśnia jestescie tego idealnym przykladem wiele dzieci kończy na smietnikach, wypada ze śliskich kocyków, kończy w beczkach, bo kobiety które się nie nadawały czuły ze muszą sie zajmować

Prawdopodobnie trafi do jakiejś wykfalifikowanej rodziny zastępczej. Sąd może nakazać go umieścić w ośrodku a ośrodek musi przyjąć. A ja co mogę?

Gość Wisnia1234
Współczuje autorce....jak decydujesz się mieć dziecko to jasne , ze to wymaga poświęcenia, a Twojezycie się zmienia. Sama wiem, co to znaczy urodzić chore dziecko.

mówisz o patologi a nie normalnych rodzinach. i ja nie jestem żadnym przykładem. To naturalne - to moje dziecko i kocham go nad życie i zrobię dla niego wszystko. Są kobiety co nie nadają się do dzieci i tyle

Prawdopodobnie trafi do jakiejś wykfalifikowanej rodziny zastępczej bądż do ośrodka rehabilitacyjnego. Sąd może więcej nakaże umieszczenie w ośrodku a oni wykonać muszą. A ja co mogę?