Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Justa5991

Nastoletnie mamy

Polecane posty

Gość Justa5991

Witam wszystkich zainteresowanych tych tematem :) Co myślicie o macierzyństwie w wieku 18 lat? Czytałam wiele tematów na ten temat i wiem,że to jest kolejny:) Mam 18 lat,mieszkam od roku w Uk z chłopakiem. On ma 26lat,bardzo chce mieć dziecko, ja nie ukrywając też. Oboje pracujemy,ja do tego jeszcze się uczę,mamy mieszkanie tylko chyba do całkowitego szczęścia brakuje nam tej małej istotki. Proszę bardzo o wyrozumiałość i konkretne wpisy :)

Gość ala ma kotkaaaaaaaaaaaa
Długo jesteście razem ? My zdecydowaliśmy się po 5 latach bycia razem, 6msc po ślubie...Powiem Ci, że była to dla nas ogromna próba . Dziecko z początku miało kolki, ulewało...nie spało w dzień ani w nocy tylko płakało czasem z wycieńczenia spać chodziliśmy już o 20 i tak w kółko żadnych wyjść, nawet porozmawiać nie było kiedy ! Dopiero teraz po 1,5 roku zaczynamy normalnie funkcjonować chociaż też nie jest łatwo...Chcieć dziecko takie słodkie kochane itd to nie to samo co mieć to dziecko ...Jesteście na pewno gotowi na poświęcenia , zmęczenie itd. ? Jesteś pewna , że w 100% możesz na Nim polegać i Cię nie zawiedzie ? My też plany o dziecku zaczęliśmy snuć jak miałam 18 lat ale teraz jak o tym myślę...wiem, że nie dalibyśmy rady...

Tez zawsze chcialam miec dziecko, ale teraz mam 21 lat i zaczynaja pojawiac sie watpliwosci, poczekaj moze troche, 18 lat to chyba mimo wszystko za malo..

Gość tak jestem za
zrób sobie bejbi, bo przecież nie stać cię na nic więcej w życiu. Nogi przecież tak trudno rozłozyć.

Pogieło was? Zamiast cieszyć się młodością to w macierzyństwo chcecie się pakowac? On to rozumiem, że ma parcie ale Ty? Poczekajcie z 5 lat aż oboje dojżejecie do tego bo jeżeli chodzi o rozwój osobowy dziecka jak matka 18 lat to śmiem wątpić. Facet przed 30 jako ojciec tęż gówno wart. A nie wiesz jak to będzie dalej z wami. Oboje macie komfort do poczekania z zakładaniem Ale co ja stary pierdziel tam wiem :-p

Gość ao ślubie chłopak
nie wspomina? może ma zryty dekiel albo coś?

Slub teraz nie jest taki wazny jak kiedys, tzn dla mnie jest ale coraz wiecej ludzi wychodzi z zalozenia ze nie warto. Jezeli ludzie sie kochaja i chca miec dziecko to ok, ale 18 lat to za malo, psychicznie i w ogole, nie przezilismy jeszcze nic.. A pozniej co? Co ze szkola, praca, co jesli pojawia sie problrmy, dzieci choruja..

Gość no niestety przykra sprawa
18 lat i dziecko? Dla mnie to nie jest normalne.Sama jeszcze jesteś dzieckiem.

Gość zrób dziecko a potem
pewnie razem pojedziecie do Afryki albo Pakistanu

Gość Justa5991
do :- tak jestem za - Stać mnie na coś więcej w życiu!! Stać mnie na to,żeby dać komuś życie mimo trudów,bolów, nie przespanych nocy i stertę butelek! ;) i tutaj nie chodzi o seks! To nie jest najważniejsze. I na pewno nie chodzi o to by zadowolić swoje satysfakcje o posiadaniu dziecka, tutaj nie chodzi o to. :) Dziecko to jest z miłośc,a nie ze zwykłego chcenia ! Chyba sie nie zrozumieliśmi,troszke,ale dziękuję wszystkim za normmalnie opinię :)) Na pewno je rozmyślę.

Gość Monia286
Ja mam 19 lat i 10 miesiecznego synka. Mi się podoba macierzyństwo, ale mój synek to typ tzw. Aniołka, dziecko takie jak najczesciej pokazują w reklamach, nie miało kolek, mało płacze, sam się ładnie bawi, nie marudzi, śpi całą noc, więc mi aż tak ciężko nie było.

Gość Monia286
Ja mam 19 lat i 10 miesiecznego synka. Mi się podoba macierzyństwo, ale mój synek to typ tzw. Aniołka, dziecko takie jak najczesciej pokazują w reklamach, nie miało kolek, mało płacze, sam się ładnie bawi, nie marudzi, śpi całą noc, więc mi aż tak ciężko nie było.

Gość do Justa5991
to sobie zadowol satysfakcje do posiadania dziecko, patologio jedna. Większość w tym wieku uczy się, rozwija zawodowa, a nie robi dzidziusia

Gość a komu chcesz dać zycie
i po co? ma to jakiś głębszy cel?

Gość a komu chcesz dać zycie
sterta butelek? biuhahhahah

Np ja jakbym miala juz dziecko to w obecnej sytuacji bym sie zalamala, nie mam tu rodziny, pomocy z zadnej strony, kto Ci pomoze, kto Cie nauczy opiekowania sie dzieckiem?

Gość smerfetkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Justa5991 tak szczerze to jeśli byłabyś gotowa nie pytałabyś o opinię osób trzecich... A miłość , miłością ale niestety to nie wszystko.

Gość ygtfyr65
czesc tez mieszkam w uk tez mam 18 lat i wlasnie urodzilam super synka:D tyle ze moj facet ma 24 i tez bylo planowane ja ci powiem tak: da rade:D a dziecko to naprawde wielkie szczescie i radosc

Gość Mama4latka
Ja musze napisac ze w ciaze zaszlam majac lat 17 a urodzilam w wieku 18... Na poczatku wszystko cacy, pieknie, dzidzia mala to i pomocnikow bylo wkolo, a jak tylko synek zaczol wiecej marudzic tak ok 4miesiecy tak zostalam sama i wiecie co, czesto sobie mysle ze zle zrobilam zachodzac w ciaze... Mimo wszystko planowana, tak chcialam wyrazic swoj bunt... Teraz moje kolezanki studiuja, chodza na imprezy, zarywaja facetów a ja co, sama z dzieckiem, maz za granica i moge sobie impreze na placu zabaw zrobic... Bycie matka to nie tylko odpowiedzialnosc ale i pożądna szkola przetrwania. Gdybym mogla cofnąc czas to zaszla bym w ciaze po 30 czyli za jakies 9 lat/

Gość Każdy tu jest anonimem
Zgadzam się z mama 4latka. ja mam 20lat i 1,5roczna corke i powiem wam ze też ciąża była planowana na początku wszystko Ladnie cacy bo dziecko male potem też wszyscy widzieli ze marudzi, nawet moja mama która była tak nią zauroczona ktoregos dnia powiedziala ze ma dość. z ojcem dziecka nie jestem od roku jestem teraz z innym facetem który dużo pracowal i pracuje nadal ja siedziałam sama cały dzień w domu przy garach, pieluchach itd i tak na serio...nie dawalam rady kiedy mala płakała to ja razem z nią bo już momentami nie miałam sił się do niej uśmiechnąć co przecież uśmiech własnego dziecka powinien sprawiać tyle radości. od 3 tygodni ma ja jej biologiczny ojciec ja odpoczywam i niewiem jak to dalej będzie bo kiedy patrzę na jej zdjęcia to serce mi się kraja ze nie mogę jej przytulic a z 2strony jednak potrzebuje tej wolnosci

Gość Każdy tu jest anonimem
Też czasami zaluje ze Moglam nie zachodzić w ta ciążę ale cóż...Chcialam dzidziusia to mam, a to wszystko nie wygląda tak pięknie na codzien jak patrzy się z boku , mam nie skończona szkole nie pracuje nigdzie jestem zależna od faceta a chce to zmienić i teraz mam problem bo nie wiem czy dziecko zostawic ojcu i zająć się KonczeNiem szkoły ,praca itd potem słuchać "mamusiu czemu mnie oddalas tatusiowi" czy odebrac mala i znow meczyc się psychicznie i nie mieć od nikogo pomocy. Już nie wspomne o jakiś wyjsciach ze znajomymi itd

Nie wyobrażam sobie mieć dziecko w wieku 18 lat. Ja mam 23 lata i jestem dosyć rozsądna ale bywam jeszcze dziecinna i zdecydowanie uważam, że nie chcę mieć dzieci. Mam faceta od 7 lat i już wspominał o dzieciach ale oczywiście szanuje moją decyzję, to w końcu związek. 18 lat to według mnie za mało. Jesteś młoda, czeka Cię jeszcze tyle rzeczy w życiu. Możesz realizować swoje pasje, zająć się karierą i koło 30-tki utonąć w pieluchach. No chyba, że czujesz instynkt macierzyński i jesteś tego w 100% pewna.

Dziewczyno korzystaj z życia póki młoda jesteś. Na pieluchy, stertę butelek i nieprzespane noce masz jeszcze czas. Powiem tyle. Różnie się w życiu układa i zdarza, ale świadomie nie zdecydowałabym się na dziecko samemu będac dzieckiem. Bo jak się ma 18 lat to jest się jeszcze dzieckiem (chociaż tobie wydaje się inaczej). Człowiek w wieku nastu lat trochę inaczej myśli. Jesteś młoda, ucz się, realizuj marzenia (przecież masz jakieś oprócz dziecka), zwiedzaj. Teraz świat stoi przed tobą otworem. Cieszcie się sobą i beztroską.

Gość Justa5991
Widzę,że ktoś się pode mnie podpisuje,ale nie będę tego rozcząsać. Hmm.. Powiem Wam tak, czuję instynkt macierzyński już teraz,ale kobiety,które tych dzieci nie mają,a bardzo chcą mieć to wiedzą jak to jest. Ja właśnie chciałabym poczuć się mama.. To jest najpiękniejsze uczucie jakie może spotkać kobietę, mieć pod serduszkiem drugiego małego człowieka. Widzisz,każdy jest inny,Ty masz 23lata nie dojrzałaś,ja mam 18 i czuję,że dojrzałam do tego stopnia,aby poświęcić się drugiemu człowiekowi,który będzie bezbronny i to nie jest tak,że potrzebuję opinii osoby trzeciej,aby mi w czymś pomogła..

Gość opowiem ci coś
Dziecko zanim zrobisz sobie dziecko to zdobądź porządne wyksztalcenie, bo dziecko to nie tylko pieluchy. Rób tak żeby później to dziecko ni wstydziło się tego, że ma matkę analfabetkę, która błedy sadzi. To jest jednak ważne. Przykład rozTrząsać! Fizycznie jesteś dojrzała, ale mentalnie nie. Co robisz w tym UK?

Gość Justa5991
Powiem Wam,niektóre z Was są nawet niedojrzałe aby pisać w tym temacie. Chciałam rozsądnie popisać na ten temat z młodymi mamami, jak sobie radzą i w ogóle,a Ty ' opowiem ci cos' wytykasz mi jeden błąd,nie napisałam w temacie "wytykajcie mi błędy ortograficzne" tylko chciałam znać opinie dziewczyn,które są młode i dzieci maja i te,które nie mają,ale wiedzą coś o tym. Dziewczyno skończyłam College i zabieram się do dalszej nauki. Ludzie,którzy tutaj nie mieszkaja nie wiedzą jak tutaj jest,szkoła nie trwa codziennie,dlatego nie przerwała bym dalszej nauki. Może zajmij się sobą i nie planuj mi mojego życia??

Gość 10/10! :D
Najlepszy wpis na tym watku: "zrób dziecko a potem pewnie razem pojedziecie do Afryki albo Pakistanu" lol :D

Gość Justa5991
Ja widzę,że tutaj dzieci górują tą kafeteria,pisze wyraźnie Forum dla Kobiet :))