Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

masiupka

Ciągłe obawy o zdrowie dziecka, badanie 3D, 4D ?

Polecane posty

Witam. Dziewczyny ratujcie !! Może Wy mnie jakoś podniesiecie na duchu :)) Aktualny czas - 17 tydzień :) Płec: nieznana :) heh ... Ale ciągle mam obawy o zdrowie dzidziusia :) Tyle się widzi chorych dzieci choć by nawet w reklamach w tv i siadają one na głowę :) Niby lekarz po wszystkich badaniach do tej pory mówi ciągle, ze wszystko jest w porządku i nie mam się czego obawiać ale strach zostaje największy o to czy maleństwo nie będzie miało jakiejś poważniej dolegliwości np. zespołu downa. Czy miałyście robione badanie 3D/ 4D ? Czy ono w jakikolwiek sposób uspokoi moje myślenie ? :) Czy na nim wyjdzie czy maleństwo ma jakieś poważniejsze schorzenie ? Może i to wydaje się niektórym śmieszne no ale boję się strasznie :) A z mojemu mężczyźnie nie będę mówić że też się boję bo on już wystarczająco to przeżywa :) ...

Gość laluna88
rozmumiem cie. chyba kazda przyszla mama tak ma. ale szczerze mowiac po porodzie tez nie bedzie wiele lepiej ;p mi w ciazy pewna baba(napisalabym gorzej ale juz tam...) powiedziala mi ze moje dziecko ma powiekszone nerki i za kazdym razem jak wychodzilam z usg to płakalam. a kazala mi chodzic co 2 tyg na to usg(jedna wizyta 80zl-moze dlatego...) i w końcu moj facet powiedzial zebym sprobowala u innego lekarza. znalazlam pana z naprawde dobrym sprzetem do robienia usg. i okazalo sie ze wszysko jest ok. tym razem po wyjsciu z gabinetu plakalam ze szczescia. moje zdanie takie. jesli sie bardzo martwisz to zrob usg, ale nie byle gdzie. i zrob raz a porządnie.

Biedna TY !! Widzę, że miałaś więcej stresu niż ja ... Zwykłe badanie USG to mam co miesiąc bo prywatnie chodzę, podobno do bardzo dobrego lekarza no z opinii tak słyszałam ... Tylko zastanawia mnie czy badanie 3D/4D rozwieje moje wątpliwości i obawy ... Mój lekarz stwierdził że nie ma co robić innych badań niż krew, mocz, glukoza .. Bo wszystko jest jak być powinno i dzieciaczek rozwija się prawidłowo a ja mimo wszystko się boję ... :(

Gość Autorko, usg 3/4 D to tylko
bajer, bo tam widzisz dziecko trójwymiarowo i do tego kolorowo. Pod względem diagnostycznym stosuje się usg 2D. Oczywiście dobrze, zeby podczas usg robione było badanie przepływów również Dopplerem. Takie badanie w pełni wystarcza. Jeśli są jakiekolwiek wskazania to lekaż wyśle np. na echo serduszka itp. Wiem co mowię, bo mam dwoje dzieci. W obu ciążach chodziłam do różnych lekarzy, w tym do babki zajmującej się wyłącznie diagnostyką prenatalną. Babka jest rewelacyjna, potrafi dookreślić wagę dziecka co do 100 g, pomimo, że usg ma granicę blędu +/- 0.5 kg. I ona również posługuje się usg 2 D.

Czyli jeśli on nic nie wykazał na zwykłym badaniu usg tzn. że nie powinnam mieć powodów do obaw ? Dobrze zrozumiałam ? :))

Gość autorko na badanie to powinnas
pojsc ale do psychoterapeuty po problem ewidentnie lezy w twojej glowie! na moje oko masz nerwice, a obawy o zdrowie twoje lub plodu i ciagle podejrzewanie groznych chorob sa jednymi z objawow. idz do doprego psychoterapeuty, tyle ci szczerze radze, bo po twoj stres zle oddzialuje na zdrowie twoje i plodu, a po porodzie wcale nie bedzie lepiej, bo ciagle bedziesz podejrzewala u dziecka choroby, wkolo bedziesz czowac czy oddycha itd. to nie jest normalne. to sie dzieje w twojej glowie.

Nie wymyślam mu chorób :) Jeśli lekarz mówi np., że serduszko ok to mu wierzę ... Chodzi mi jedynie o poważne choroby jak wspomniałam wyżej :) A to dlatego że w moim otoczeniu mam do czynienia z takimi dziećmi, są kochane ale szkoda mi ich bardzo i przez to się boję :) ...

Poza tym nie pytałam się do jakiego lekarza mam iść :) Tylko zadałam konkretne pytanie :) Więc na nie chciałam dostać odpowiedź a nie wymysły niektórych kobiet :))

Jak ktoś wyżej napisał, 3D i 4D nie pomoże w lepszej diagnostyce i ocenie stanu dziecka. A strach matki o zdrowie dziecka jest normalny, mój syn ma 3 latka i też się o Niego boję. Tym bardziej, że ma problemy ze zdrowiem :(

To życzę Ci aby maluszek wracał do zdrowia !! Żadne dzieciątko nie zasługuje na takie problemy ! :)

Dzięki, już walczymy :) Twój też na pewno będzie cały i zdrowy :)

Gość Autorko, usg 3/4 D to tylko
Autorko, dobrze zrozumiałaś. Nie powinnaś się martwić. W przypadku despołu Downa (najdelikatniejszego schorzenia z zespołów wad) występują najczęściej różne nieprawidlowości widoczne na usg (np. wada serca, fala zwrotna itd.). Oczywiście trzeba mieć świadomosć, że usg nie daje 100% pewności, ale jeśli na kolejnych usg nie zauważa się nieprawidłowości, to należy być dobrej myśli. Jesli malenstwo miało prawidłową przezierność (NT), była widoczna kość nosowa (NB) i prawidlowo zbudowane serduszko to zagrożenie zespołem Downa jest niskie. Jedynymi badaniami dającymi 100% pewności w odniesieniu do większości chorób genetycnych są badania inwazyjne (punkcja trofoblastu, lub amniopunkcja), jednak niosą one ze sobą zagrożenie i nie wykonuje się ich bezpodstawnie, a jedynie ze wskazań medycznych (nieprawidłowych wczesniejszych badań) lub wieku - powyżej 35 lat. Ogólnie, nie stresuj się, będzie dobrze, a usg 3/4 D nie da Ci większej pewności niż 2D.

A więc dziekuję bardzo :)) Uspokoiła mnie Pani i jestem bardzo wdzięczna ;)) Pozdrawiam