Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaffffffffffffeeee

corka nie mowi

Polecane posty

Gość kaffffffffffffeeee

moja corka niedawno skonczyla dwa lata i nie mowi,mam juz dosc czekania,pediatra mowi,ze wszystko ok,a ja mysle,ze ten dzien nigdy nie nadejdzie.Chcialam sie starac o drugie dziecko,ale powstrzymuje mnie brak mowy u mojej coreczki,chyba jestem nienormalna,ale wariuje juz troche.

Gość menta12
nawet po swojemu nie mówi ?:P

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjj
spokojnie ,mojego brata zaczęła mówić jak poszła do przedszkola...miał skończone 3 latka. Wcześniej to tylko po swojemu ,czyli chińskiemu. Mój synek mówił ,że Ewa to gada po innemu języku:D

Gość kaffffffffffffeeee
po swojemu nawija,ale to po chinsku

Gość Antosza z Domu Furiatów
ajnsztajn nie mówił do 4 r.życia, czym ty sie martwisz

Gość Bohoboco
sprawdzałas czy nie ma ze słuchem problemów?

Gość menta12
uważam ,że nie masz się czym martwić. Skoro lekarz uważa, że wszystko ok to tak powinno być :)

Gość kaffffffffffffeeee
sluch ma w porzadku,ogolnie wesola,rozumna nasz maly promyczek,tylko mowa lezy.Chcialam miec juz 2 dziecko,ale zdecyduje sie na nie jak mala zacznie mowic,bo wiadomo,ze jak bedzie mowic to wiecej zrozumie i wiecej bedzie mozna jej wytlumaczyc

Gość twitter
nie, to tak nie działa. najpierw jest rozumienie a potem mowa. Więc jeśli córka Twoja rozumie wszystko to naprawdę nie masz się czym przejmować, jeśli potrafi gestami przekazać o co Jej chodzi to wszystko ok :)

Gość kaśkaaaa800
Jeśli ktoś twierdzi że wszystko jest w porządku to pojęcia nie ma o co chodzi. Przyczyn może wiele. Może to być wszystko albo nic. Napisz autorko co dokładnie potrafi twoja córka powiedzieć. Na jakiej podstawie twierdzisz że słuch i rozumienie jest ok? W którym tygodniu urodzona, komplikacje przy porodzie były? Jak przebiegała ciąża? I czy są jakieś obciążenie w rodzinie?

Gość kaffffffffffffeeee
potrafi powiedziec wyraznie tata,to tylko tyle,reszta po chinsku.Sluch sprawdzalam w taki sposob,ze ja bylam w kuchni,a ona w pokoju(sa przedzielone sciana)i szeptem ja zawolalam i przyszla,robilam to kilka razy dla pewnosci.Rozumienie tez ok bo wykonuje polecenia.Urodzona w 38 tygodniu przez cesarke bo mialam cholestaze ciezarnych,10 pkt apgar.Obciazen w rodzinie nie ma.Tylko ja popalalam w ciazy,czy to moze miec wplyw na opoznienie mowy?

Gość K-O-N-O-P-I-A
a jakaś wada wymowy? mówię o jakiś genetycznych skłonnościach? to znaczy czy ktoś "sepleni" w Waszej rodzinie? bo po prostu może to być złe układanie języka, budowa całego aparatu artykulacyjnego, a to wszystko do naprawienia :)

Gość eeeee____laluniaaaaa
jestem przykładem na to, że wszystko będzie ok. Nie mówiłam NIC do 2,5 roku życia. Nigdy nie lubiłam towarzystwa podobno, musieli mnie obłożyć kołdrami dać zabawki i zamknąć samą w pooju, jak ktoś wchodził darłam się jak opętana. Dopiero jak zgłodniałam dopuszczałam towarzystwo;) Nie mam problemów ze słucham ani z niczym innym poprostu nie chciało mi się gadać, może Twoja mała też tak ma;p

Witam, moja mała też ma 2 latka i też nie mówi. Tylko mama, w ciągu ostatnich 5 dni zaczęła mówić baba i jakieś dziadzia. po swojemu do tej pory nie mówiła. Dużo rozumie ale nie umie powiedzieć jak robi piesek, kotek itp. Nie powie pa pa przy machaniu, nie umie daj, nie, tak. A wydawałoby się że to juz powinna umieć. Też się martwię a raczej martwiłam bo od kilku dni widzę że coś tam próbuje więcej mówić. Jeden lekarz dał jej jeszcze pół roku na "naukę" a inny wysyła do psychologa.

Gość kaffffffffffffeeee
mowi jeszcze tak,daj i nie

Gość kaffffffffffffeeee
w rodzinie nikt nie sepleni

Gość zupełnie nie rozumiem
Spokojnie, jeśli chodzi tylko o mowę. Niektóre dzieci w wieku 3 lat nagle "eksplodują" wypowiedziami, aż im się buzia nie zamyka. Trudno w to uwierzyć, bo do 3 lat ich zasób słownictwa to jedynie 2, 3 słowa, a mowa "na skróty".

Gość mama malego Leona
Tez tak mam :-( Moj syn - urodzony po terminie, sn, 10 punktów itd. nie mówi nic :-( Rozwija się dobrze tzn. chodził jak miał 10 miesięcy (!!!). Jak miał roczek to wchodził po schodach (!!!) Rozwija się fizycznie dobrze, jest wysoki (93 cm) i wazy 13.5 kilo (ma 19 miesięcy). Byłam u lekarzy: wad słuchu, rozwojowych, innych - brak. Teraz czekam... Rozumie ale tez niewiele: daj to, podaj tamto, przynieś piłkę, nie wolno itd. Jak coś chce to pokazuje lub krzyczy po swojemu i muszę się domyśleć o co chodzi. Ostatnio doszły jemu ataki histerii - rzucanie się na podłogę, krzyki, płacz itd. i nie wiadomo o co mu chodzi. Mowi jedynie: pies hal, hal... na wszystko. Nie lubi obcych, boi się ich, reaguje płaczem, nie lubi sytuacji nowych... Czasem myślę urodziłam dziecko opóźnione... a za chwile mały weźmie pieska pobawi się nim, buduje wieże z klocków, zajmuje się sobą przez np.: godzinę, śmieje się, gra w piłkę z tata itd. i wtedy myślę, ze jest OK. Byłam u lekarza, psychologa i położnej - wszystko jest według nich OK.

Gość mama malego Leona
a i w rodzinie nikt nigdy nie miał takich problemów.

Gość mama malego Leona
a Wasze dzieci rozumieją wszystko? Moj średnio... I jak tu nauczyć na nocnik robić, wytłumaczyć coś ....

Gość kaffffffffffffeeee
mamo malego leonka-moja tez miala ataki histerii,przestalam zwracac uwage i teraz jej minelo,oczywiscie czasem jej sie zdarzy.Moja dopiero niedawno zaczela tolerowac obcych,pusci buziaka i pomacha takto zaslaniala oczy i poplakiwala,teraz jej minelo.Ja tez tak mam,ze przez chwile mysle,ze cos z nia nie tak,a pozniej ciesze sie jaka ona kochana.

Gość kaffffffffffffeeee
Malej jak mowie idz zrobic siusiu,jak jest w pieluszce,to siada na nocnik i udaje,ze robi.Jak lata bez niczego i widze,ze bedzie robic siusiu lub kupke(wola wtedy pepe)to mowie,zeby szla na nocnik,to ona kiwa nie,podchodzi do nocnika i nim rzuca,niechce robic.

Gość mama malego Leona
dzieki za rade :-) Kiedy te nasze dzieciaczki zaczną mówić? :-( Staram sie o 2 dziecko - byc moze jestem w ciąży ale to się okaże...

Gość kaffffffffffffeeee
mamo malego leonka a twoj synek oglada bajki?Jak tak to ile dziennie?

Gość mama malego Leona
moj tez rzuca nocnikiem ;-)

Gość kaffffffffffffeeee
Ja tez chcialam drugie juz,ale poczekam,az mala zacznie mowic,bo zabardzo bym sie tym stresowala.

Gość mama malego Leona
Tak ogląda rano przez około 20 minut i mu się później nudzi... najbardziej to on lubi oglądać reklamy ;-) szczególnie te z muzyka - podryguje wtedy, próbuje tańczyć, coś tam po chińsku sobie podśpiewuje ;-)

Gość mama malego Leona
ja sobie myślę, ze może jak urodzi sie drugie dziecko to sie odblokuje...

Gość kaffffffffffffeeee
tak pytam o bajki bo gdzies czytalam,ze jak za duzo dzieci ogladaja to pozniej zaczynaja mowic.A w jakim wojewodztwie mieszkasz?

Gość kaffffffffffffeeee
fajnie byloby miec drugie teraz,ale ja za duza panikara jestem.Za duzo sie wszystkim przejmuje.