Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaffffffffffffeeee

corka nie mowi

Polecane posty

Gość malwisia
Mi tato mówił, że pierwsze słowa były jak miałam 1.5 roku nazwał to bełkotem ale coś tam było. Chłopak wszystko przy sobie zrobi typu ogoli się, umyje się, umyje zęby nawet jajecznicę potrafi zrobić i zrobi. Jest strasznym pedantem...My się nauczyliśmy, że on nie będzie nigdy mówił chociaż każdy żyje nadzieją, że może się odblokuje i zacznie gadać

Gość mama malego Leona
karmazynowa - kaffffffffffffeeee pisała wcześniej tez o tych szczepieniach. U mnie nie było z mówieniem problemu ;-) Moja Mama mnie straszy jeszcze bardziej - Ty w jego wieku to wierszyki deklamowałaś ;-( a on nic do lekarza itd. Moj M tez w normie. Moja siostra tak ja ja... Nikt nigdy nie miał problemu... U Ciebie może to być dziedziczne :D

Gość mama malego Leona
malwisia - dzięki tez mam taka nadzieje... Wszystkiego dobrego dla Twojej Rodziny. Moze sie odblokuje - cuda się zdarzają. Moze będzie tak jak w tym kawale: Rodzice i ich niemówiące dziecko jedzą obiad. Nagle dziecko mówi: - A gdzie kompot? Na to zdezorientowana matka: - Synku! Przez całe życie nic nie powiedziałeś, czemu?! - Bo zawsze był kompot :D

Gość karmazynowa piratka
ale wiesz co, Twój synek ma dopiero 19 miesięcy, tak? więc może rzeczywiście jeszcze za wcześnie by się martwić, bo może za miesiąc wystrzeli z mową?

Gość malwisia
Heh dobre... Nadzieją trzeba żyć nam tylko pozostało ją mieć i wierzyć, że może kiedyś...

Gość mama malego Leona
karmazynowa, malwisia, kaffffffffffffeeee - milej nocy dla Was, będę jutro. Moze coś wspólnie wymyślimy. 🌻

Gość mama malego Leona
karmazynowa piratka - tak 19 miesięcy ale lekarka powiedziała minimum 17 slow (!) a gdzie mu do tego? Daleko. Moze się przełamie. No i te ataki histerii :-( Banie się ludzi. Tez żyję nadzieja, ze znormalnieje... Kolorowych snów ❤️

Gość ewella9.
Podobnie było z moim obecnie trzylatkiem. Długą drogę przeszliśmy przez badania,cały szereg specjalistów(najważniejsze aby wykluczyć niedosłuch, patologie w obrębie budowy narządu mowy) itd itd pediatrzy uspokajali ale ja czułam, że nie jest tak jak być powinno. Młody nie miał skończonych 2 lat i mówił tylko mama! Psycholog po badaniu stwierdził, że ma opóźnienia o 2 może 3 miesiąc w w rozwoju ale wiem, że każde dziecko rozwija się indywidualnie i o te 3 miesiące nie ma co robić wielkiego halo ( aktualnie badanie powtórzyliśmy jak skończył 3 lata i i wszystko jest ok). Zaczęłam szukać logopedy ale z tej do której obecnie chodzimy ( na nfz) zadowolona nie jestem ( junior układa tylko z nią układanki i klocki a ja spodziewałam się czegoś więcej od specjalisty). Pozostała nam w końcu terapia prywatna ( nie ukrywam, że bardzo obciążyła nasz i i tak skromny budżet domowy) i nareszcie moje dziecko zaczęło powoli uczyć się literek. Po miesięcznej kuracji samodzielnie rozpoznaje( nie tylko w swoich bajkach ale np w gazecie) i co ważniejsze wymawia: A,O,U,E,I, ACH, OJ, BAM, BUM. Długa droga jeszcze przed nami ale pierwsze efekty już są. Czy któraś mama byłaby zainteresowana ćwiczeniami jak stymulować dziecko? Mogę przesłać na maila. Mam je od naszej prywatnej logopedy. Są to głównie zabawy.

Gość kaffffffffffffeeee
hej dziewczyny jestem.Jak tam dzien mija?

Gość kaffffffffffffeeee
Moja mala teraz poszla spac,wiec chwilka oddechu dla mnie. ewella9 poprosze te cwiczenia moj mail lightofhope299@wp.pl Tak w ogole to zaraz wymysle sobie pseudonim na czarno,zeby nie bylo podszywow.

Gość kaffffffffffffeeee
Ja dziewczyny juz sama nie wiem co mam robic,czy isc juz do logopedy,czy dac jej jeszcze z 6 miesiecy.Poradzcie bo oszaleje.Mojego pracodawcy syn tez nie mowi,a ma juz 3 lata i oni sie nie przejmuja.

ewella9 ja też bardzo proszę o te ćwiczenia na maila kasienka085@o2.pl. moja córka jest skrajnym wcześniakiem i też mamy opóźnienie z mową, ale mam nadzieje że kiedyś zacznie mówić.

Gość kaffffffffffffeeee
widze dziewczyny,ze pewnie teraz zajete jestescie,ja bede wieczorem,zeby pogadac,bo mala niedlugo moze wstac. Karmazynowa piratka ja zaczelam mowic w wieku 16 miesiecy i potem coraz lepiej,a moj maz juz dawno nie ma rodzicow,ani bliskiej rodziny,wiec nie mamy jak sie dowiedziec.

Gość kaffffffffffffeeee
Mamo malego leona-a bylas u psychologa angielskiego,czy polskiego.O co tam pytali?

Gość frankokolanko.,.,
Jeżeli to nie będzie problem to też proszę o wysłanie tych ćwiczeń na mail'a: pocomito123@o2.pl Syn ma 2lata i 7 m-cy, mówi: mamu (tak mamu, nie mama), tati, ciuch ciuch (pociąg), kicia/cicia (kot), dzidzia (dziecko), łeee (woda). Nie wiem co mam zrobić, aby mu pomóc.

Gość mama malego Leona
Witajcie dziewczyny! Byłam u psychologa angielskiego. Jak wyglądała wizyta... Dziwnie. Leon siedział mi na kolanach a ona zapytała czy JUŻ chodzi (jakby chodzenie w wieku 16 miesięcy było czymś niesamowitym...) ja jej powiedziałam, ze chodzi to on już od 6 miesięcy :D otworzyła buzie ze zdziwienia i kazała nam się bawić - obserwowała nas... Pokazałam jemu nowa zabawkę jakiej w domu nie mamy - jak działa - mały załapał natychmiast. Bawił się. Później goniłam go, pokazywałam obrazki, siedzieliśmy na dywanie - ona tylko patrzyła... Kazała się bawić. Po wszystkim powiedziała, ze niedorozwój umysłowy przeważnie idzie w parze z fizycznym (co za bzdura!) i, ze mały jest rozwinięty fizycznie nad wiek i w mgnieniu oka poznaje działanie nowych przedmiotów i nie mam się czym martwic... i jeszcze dodała, ze to inteligentny i ładny chłopczyk (mile to ale ja pomocy potrzebuje!). NO ale tak jak pisałam wcześniej lekarz pierwszego kontaktu powiedziała mi, ze powinien mówić minimum 17 slow i mogą być powody do obaw... Niestety mały nie miał tam ataku histerii (a chciałam aby zobaczyła jak to wygląda), chciała go dotknąć i on zareagował płaczem - to stwierdziła, ze jest nieśmiały... do dupy taki psycholog... :-( mój e-mail: aga@live.co.uk Słuch ma OK - miał badania - przeszedł za pierwszym razem.

Gość liaa
Mój syn we wrześniu skończy 2 lata, ale też nawet nie próbuje mówić- wszyscy mówią, że ma czas, a ja się martwię :( mamo małego Leona -- czytając Ciebie jakbym czytała o własnym dziecku.. też zaczał chodzić jak miał 10 miesięcy, i wchodził po schodach jak miał rok. Teraz co prawda wszystko rozumie, posłucha (czasami!!!) jak sie o cos go prosi, ale gada tylko po swojemu. Jak coś chce to tez pokazuje lub krzyczy i muszę się domyślać o co chodzi, często wpada też w histerie, rzuca się, krzyczy (ale moze to bunt 2latka??. Słuch miał badany - ponośc ma ponadprzeciętny - ale co z tego ? Tylko robi " uu uu" co oznacza w wolnym tłumaczeniu " hau hau". Córka kolezanki jest w jego wielu i jak było euro to krzyczała " polska gola" :D ogólnie mówi juz niemal całymi zdaniami, troche niezrozumiale wiadomo, ale mowi i powtarza wszystko. Łaczenie z liczeniem do 10 (powtarza po kims) Fenomenem jest jednak dla mnie, że na dzien matki mówiła wierszyk "mamo mamo co ci dam" oczywiscie wspomagana, ale mowila !! Jasne, że kazde dziecko rozwija sie indywidualnie, ale mnie osobiście strasznie martwi to, że moje dziecko nic nie mówi!

Gość liaa
Mój syn we wrześniu skończy 2 lata, ale też nawet nie próbuje mówić- wszyscy mówią, że ma czas, a ja się martwię :( mamo małego Leona -- czytając Ciebie jakbym czytała o własnym dziecku.. też zaczał chodzić jak miał 10 miesięcy, i wchodził po schodach jak miał rok. Teraz co prawda wszystko rozumie, posłucha (czasami!!!) jak sie o cos go prosi, ale gada tylko po swojemu. Jak coś chce to tez pokazuje lub krzyczy i muszę się domyślać o co chodzi, często wpada też w histerie, rzuca się, krzyczy (ale moze to bunt 2latka??. Słuch miał badany - ponośc ma ponadprzeciętny - ale co z tego ? Tylko robi " uu uu" co oznacza w wolnym tłumaczeniu " hau hau". Córka kolezanki jest w jego wielu i jak było euro to krzyczała " polska gola" :D ogólnie mówi juz niemal całymi zdaniami, troche niezrozumiale wiadomo, ale mowi i powtarza wszystko. Łaczenie z liczeniem do 10 (powtarza po kims) Fenomenem jest jednak dla mnie, że na dzien matki mówiła wierszyk "mamo mamo co ci dam" oczywiscie wspomagana, ale mowila !! Jasne, że kazde dziecko rozwija sie indywidualnie, ale mnie osobiście strasznie martwi to, że moje dziecko nic nie mówi!

Gość mama malego Leona
liaa - doskonale Ciebie rozumiem. Moja mama ma znajoma, która ma bliźniaki urodzone przedwcześnie z niedorozwojem. One po rehabilitacji, ćwiczeniach, psychologach itd. deklamują wierszyki w wieku dwóch lat a mój nic a niby jest normalny... Jak ja się czułam.. źle ... Moja mama zobaczyła Leona pierwszy raz w życiu 3 tygodnie temu. Nie dal się dotknąć (dopiero dotknęła wnuka jak spal - wzięła go na ręce) Generalnie histerii nie było bo byliśmy w zoo ale płacze, humory... Żadnego słowa :-( jak dzikus. Przykre to. Ze mną wracała do Anglii autobusem dziewczyna z 19 miesięcznym chłopcem - mniejszym od Leona ale jakim kochanym: pytał całymi zdaniami: mama a kupisz mi lizaka, a teraz wracamy do autobusu? Grzeczny, ze nawet nikt nie wiedział, ze w autobusie jest dziecko (a podroż trwała 30 godzin!). Na przystanku zapytał mamę: a Ty mnie kochasz? Bo ja chce jeszcze polatać... ;-) Ja się po tym poryczałam. Co ja mam w domu to agresja ze strony mojego syna... histerie... tak go kocham Mowie mu: przytul mnie kochanie... a on ciągnie mnie za włosy i ryczy :-( Czasem nie mam sil. Jest ładny ale co z tego... (gdzie mogę wkleić zdjęcie?) Kocham dzieci - byc moze jestem w ciąży z drugim...

Gość kaffffffffffffeeee
hej jestem juz

Gość kaffffffffffffeeee
jejku ja tez jak widze dzieci mniejsze niz moja mala i juz mowia to mi sie plakac chce i robi mi sie okropnie przykro.

Gość kaffffffffffffeeee
Nawet juz myslalam o autyzmie,ale nic innego poza brakiem mowy mnie nie martwi.

Gość kaffffffffffffeeee
mamo malego leonka a kiedy test bedziesz robic?

Gość mama malego Leona
kaffffffffffffeeee - witaj!

Gość mama malego Leona
jaki test?

Gość mama malego Leona
ciazowy? ;-)

Gość kaffffffffffffeeee
dziewczyny na pierwszej stronie zrobilam blad,mialo byc,ze niedlugo skonczy dwa lata,a nie ze skonczyla.Najgorsze jest to czekanie,kiedy w koncu zacznie mowic.Jak mam dobry dzien to mowie sobie ma jeszcze czas,wszystko jest w porzadku,ale niestety wiecej jest tych dni w ktorych okropnie sie tym martwie i te mysli rozsadzaja mi glowe,na niczym innym nie moge sie skupic.A najgorsze jest to,ze nie moge sobie wybaczyc tego,ze popalalam w ciazy i byc moze to przez moja glupote i nieodpowiedzialnosc tak jest a nie inaczej.I tak w kolko

Gość mama malego Leona
Używam testów owulacyjnych. W ostatnim miesiącu pokazały mi brak owu. W tym miesiącu pokazały mi, ze jest (i to śliczne dwie kreski - jedna silniejsza od drugiej) no i postaraliśmy się trochę w tym okresie a wiec szansa jest. Spodziewany okres - 8 sierpień. Jak go nie bedzie bedzie test ;-)

Gość kaffffffffffffeeee
tak ciazowy,przepraszam,ze zapytalam,ale ciekawa jestem

Gość kaffffffffffffeeee
To super,jak tam dzien minal?