Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaffffffffffffeeee

corka nie mowi

Polecane posty

Gość kaffffffffffffeeee
teraz mysle nad czarnym nickiem,ale cos nie moge zadnego wymyslic

Gość czytam bo lubię
Niedorozwój umyslowy prawie zawsze idzie z niedorozwojem fizycznym, psycholog miala rację. I tu nie chodzi o to, że dziecko nie chodzi, ale że nabywa wszystkie umiejętności później bądź wcale.

Gość kaffffffffffffeeee
czytam bo lubie mozesz mi to dokladniej wytlumaczyc

Gość czytam bo lubię
Tu znajdziesz wszytko co najważniejsze, mi się samej rozpisywac nie chcę, ale własnie to mam na myśli. http://www.profesor.pl/publikacja,4892,Artykuly,Rozwoj-fizyczny-i-sprawnosc-fizyczna-dzieci-uposledzonych-umyslowo

Gość czytam bo lubię
A proszę;) Jeżeli dziecko wszystko rozumie co do niego mówisz, wykonuje polecenia typu przynieś misia, fizycznie wszystko jest ok, mowi po swojemu- wypowiada większość głosek (patrząc na wiek rozwojowy) to się nie martwcie. Najlepiej stymulować dziecko do mowy, zawsze możecie iśc do logopedy co nie zaszkodzi na pewno, choć uważam, że warto poczekać do 2,5 roku bo wtedy jeżeli dziecko nie mówi to ma opóźniony rozwój mowy trzeba go pośpieszyć. Język w końcu się rozwiąże, a wtedy będziecie miały dość gderania. Ogólnie dziecko powinno do 3 rPowodzenia!!! a tu pomocny artykuł;) http://www.profesor.pl/publikacja,4892,Artykuly,Rozwoj-fizyczny-i-sprawnosc-fizyczna-dzieci-uposledzonych-umyslowo

czytam bo lubie -dziekuje,tez mysle,ze poczekam do 2,5 roku,jak nie bedzie postepow to pojde do logopedy i zobaczymy.A tak w ogole to mysle,zeby malej podawac olej lniany,pediatra cos na ten temat mowila

Gość karmazynowa piratka
Hej dziewczyny, sorki, że tak uciekłam już wczoraj bez pożegnania, ale mała mi się przebudziła i musiałam iść do niej. ewella9. Ja bym bardzo prosiła o te ćwiczenia stymulujące. Będę naprawdę wdzięczna za przesłanie : natja_xd@o2.pl Dziękuję Mamo Leona ! wiesz co, ja też się dziwnie czuję, jak czasem widzę takie egzotyczne obrazki jak grzeczne dzieci w wieku mojego dziecka :)) ostatnio na parkingu pod supermarketem widziałam mamę z dwójką (ok. 1,5 i 3 latka) babeczka szła sobie spokojnie pchając jedną ręką duży wózek zakupowy, a drugą ręką trzymała za rączkę swoje starsze, które trzymało za rączkę te młodsze. zatrzymała się przed samochodem, otworzyła tylne drzwi, a dzieci same elegancko wsiadały jedno po drugim i usadziły się grzecznie w fotelikach podczas gdy ona pakowała sobie spokojnie zakupy do samochodu. Serio, to kopara mi opadła :)) moja to pewnie już dawno wyrwała by mi swoją rękę i postanowiła eksplorować parking i okolice bez mojego udziału i skonczyłoby się porzuceniem wózka i ganianiem za dzieckiem po parkingu z obłedem w oczach, ech.. Może u Twojego synka to po prostu już ten słynny bunt dwulatka i stąd te histerie i agresja? wszyscy jesteśmy tak różni od siebie i to jak widać już od urodzenia tak jest.. A ta psycholog napewno jest wyczulona na jakieś charakterystyczne nieprawidłowości, które starała się wypatrzeć podczas tej waszej zabawy - i nie zauważyła nic niepokojącego więc super! I życzę i dużo siły i uśmiechu, dbaj o siebie, bo może drugie w kolejeczce :) Pozdrawiam dziewczyny, kaffffffe kochana, nie martw się też, mam nadzieję, że za chwilę będzie tak, że wszystkie będziemy miały dość gderania - tak jak pisze Czytam bo lubię.

Gość Natalka89
A czy wy mówicie do swoich dzieci? Ja np.do dziecka gadałam na okrągło Kiedyś ktoś mi powiedział:daj spokój ona jeszcze nie wie o co chodzi... Wewnętrznie mnie to oburzyło ale na zewnątrz nie dałam poznać i zażartowałam z tego. Gadałam jak opętana patrząc dziecku głęboko w oczy w sumie nie mając pewności czy juz rozumie czy jeszcze nie i kiedy w ogóle zacznie Miałam nadzieje że to już Gesykulowałam stąd moje wcześnie zaczeło naśladować gesty Teraz nie mówie juz nic do dziecka-mam w domu dwuletnią gadułę Gada 14 h na dobę Nie gada tylko jak śpi Tęsknię do chwil kiedy to ja mogłam gadac a ona słuchac bo teraz nie daje mi dojść do słowa. Nawet bajek nie moge opowiadać,bo ona nie wytrzymuje i musi się rozgadać. Ale mam koleżankę której dziecko tez nie mówi Kiedyś się z nia umówilam i obserwowałam odkryłam że ona milczy dziecko bawiło się 4h a ona nic do niego nie powiedziała w tym czasie ani jak przebierała ani jak karmiła ani jak buzie wycierała nic-to ja inaczej zupełnie.

Gość Natalka89
Można się przyzwyczaić i nauczyć tego gadulstwa. Ja nigdy nie byłam gadułą ale bardzo przejełam sie rolą rodzica bo to moje pierwsze dziecko.

Gość karmazynowa piratka
Natalka, wszyscy caly czas do niej mówimy i opowiadamy jej co się dzieje (ja, mąż, babcie, dziadek, wszyscy) wymyślamy jakieś zabawy, takie głupotki które rozumie, że piesek goni kotka, a kotek daje buzi rybce, a misio buduje wieżę z klocków i wszystko to demonstrujemy na zabawkach, czytamy też książeczki, jak nawet gotuję i jeśli jest ze mną w kuchni, to mówię do niej cały czas. ale też mówimy różne rzeczy, których napewno jeszcze nie rozumie, ale to nic - bo przecież tak właśnie się nauczy z czzasem je rozumieć i kojarzyć, prawda? po prostu tak jest że ona nie chce mówić, jak mówię do niej: a powiedz mi-sio. to ona się odwraca, albo uśmiecha, ale nic nie próbuje powtarzać za to bardzo dużo rozumie

Gość ..cup of coffe..
Witam MOja córka za chwile skonczy 2 latka i tez nie mowi. Rozumie wszystko doskonalne, wykona wszystkie polecenia nawet te skomplikowane, rozróznia kształty tzn pokaze koło, trójkąt itp, nasladuje rózne odglosy ale mowi tylko mama, tata, da (daj) i nie - to ostatnie to jej ulubione slowo. Tez nie moge sie doczekać, żeby zaczęła mówić ale wiem też jedno nie porównywać do innych dzieci bo dzieci są rózne. Córka byla i jest pod opieka neurologa a dokladnie dwóch bo bardzo wczesnie zaroslo jej ciemiączko (miała niespełna 3 miesiące). Jeden z lekarzy to neurolog - logopeda i wyraznie zaznaczyl zeby dac jej czas. Jest bystra, wesoła bardzo ale to bardzo zywa, fizycznie rozwinięta ponad przeciętność - poszla jak miala 9 miechow a przede wszystkim - WSZYSTKO ROZUMIE!!!!, prawidlowo reaguje, aparat mowy jest ok tzn więzadełko itd. Zostalo czekac. Ile ja sie nasluchalam jeszcze jak mała miała 1,5 roku od rodziny, matek na placu zabaw, ze nie mowi. Oczywiscie zaczęly sie hasla typu "a moze to autyzm". Poszlam na wizyte do naszego neurologa a ten załamał ręce bo co druga matka przychodzi do niego z tego rodzaju "fachową diagnozą", bo teraz co drugie dziecko ma autyzm - taka moda i paranoja po akcji ze szczepionkami i matki siedza i tylko doszukuja sie najmnijeszej nieprawidlowosci np. " panie doktorze moje dziecko dziwnie przechylilo glowe" - serio tak matki diagnozuja autyzm i leca do neurologa. Lekarz wykluczyl autyzm swoja droga diagnoza autyzmu jest bardzo trudna i czasochlonna ale sie uparlam i to do konca nie wiadomo bo dziecko jest bardzo male i na tym etapie trudno jest stwierdzic na 100%. Ale dla lekarza moje dziecko nie wygląda na autystyczne nawet w ulamku procenta. Nie wszystkie dzieci musza mowic jak maja 2 lata, niekotre zaczynaja w 2,5 i odrazu walą zdaniami, znam mase takich przypadkow. Dziciak do 2,5 roku nic nie mowi a potem z dnia na dzien jak z armaty. I nie wmawijcie sobie i dzieciom ze cos jest nie tak, jezeli dziecko normlanie reaguje, rozumie. Dajcie im czas. I na Boga nie porownujcie bo kazde jest inne. A i warto podawac dzieciom kwasy omega bardzo dobrze wpieraja rozowj mozgu.

Gość frankokolanko.,.,
Dziękuję za przesłanie ćwiczeń;)

Czesc Dziewczyny Karmazynowa piratka-tez mam taka nadzieje,ze juz niedlugo bedziemy narzekac na gadulstwo naszych pociech,Juz nie moge sie doczekac.Tylko boje sie,ze potem i tak wynajde inny problem;-)Moze juz taki typ zamartwiajacy jestem.Moja mala pozno zaczela raczkowac,bo jak miala 11 miesiecy,chodzic zaczela jak miala 14 miesiecy,ale teraz ruchowo jest bardzo dobrze rozwinieta,biega,skacze,chodzi do tylu itp. Natalka89-Tak mowimy do dziecka duzo,na spaecerze i w domu,caly oczywiscie nie nawijamy,bo nieraz sama tez musi sie pobawic.Ksiazeczki tez czytamy, Cup of coffe..-Wiem,ze nie nalezy porownywac dzieci,ale czsami trudno czarne mysli przegonic z mojej glowy,taka juz chyba jestem panikara.Ja wlasnie jutro kupie jej olej lniany.

Gość Natalka89
No to macie mądre dzieci i nie ma się czym przejmować! Są dzieci które mówią od 3roku życia dopiero a nawet trochę później. Ja byłam takim dzieckiem. Ale jak zaczełam mówić to była to wyraźna mowa bez żadnych l zamiasty r itp. Na 98% dzieci w wieku szkolnym tylko ja i jescze ktoś nie zostaliśmy skierowani na zajęcia z logopedą. Moje dziecko zaczeło mówić bardzo wcześnie już teraz nie pamiętam ale na długo długo zanim skończyło rok i chętnie powtarzało ale będzie seplenić bo sepleni i daleko tej mowie do ideału Z czasem sie wyrobi ale możliwe że wasze będa już dawno pięknie mówiły zanim to nastąpi. Takie to są te dzieci.

Gość Natalka89
O teraz doczytałam o kwasach omega Jako ciekawostke powiem wam że zanim zaszłam w ciążę spędziłam dwa miesiące w morzu i jadłam wyłącznie świeże ryby a jak dowiedziałam sie o ciąży to cały czas byłam na suplementach witaminowych i omega3 Jak urodziłam to juz 6mies. dziecku podawałam olej budwigowy aż do drugiego roku życia teraz przerwę do jesieni mamy :)

Gość Natalka89
Ten olej fajny bo uodparnia Dzieci chorowały na zapalenia oskrzeli i płuc a ona mimo kontaktu nie.

Gość edcvb56yuj
Kazde dziecko jest inne. Moja ma prawie 2 latka i bardzo duzo mowi po angielsku i po polsku. zaczyna tez juz laczyc wyrazy. potrafi powiedziec 'chce pic' i inne. Wszystko co slyszy powtarza. Ale np. nie interesuje ja sortowanie ksztaltow i w tym temacie jest 'zacofana'. Powinnas jeszcze poczekac. Sa dzieci, ktore nie mowia duzo, a jak juz zaczna to od razu calymi zdaniami :)