Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AnitaAnita.

Zaraz dostanę jakiegoś rozszczepu mózgowego jak mi nie pomożecie!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość vvvvvb
Jak nie rozumiesz to spójrz na siatki centylowe, Twoja córka znacznie wykracza poza nie.

Gość muffins_
czego kuzwa nie rozumiesz? wiesz co to jest przysadka mozgowa i jak dzialaja wydzielane przez nia hormony? twoje dziecko jest POZA SIATKA centylowa wg wzrostu i to totalnie poza!!!kwalifikuje sie pod gigantyzm!!! Masz poczytaj troche zamiast zamulac nad tymłozkiem! Przyczyną gigantyzmu przysadkowego jest nadczynność w wydzielaniu hormonu wzrostu przez przysadkę mózgową spowodowane gruczolakiem przysadki lub powstałe na skutek nadmiernego pobudzania przysadki przed podwzgórzowy hormon GHRH. Wzrastanie jest równomierne a wiek kostny prawidłowy. Niekiedy obserwuje się delikatne cechy akromegalii. Często pierwszym zauważonym objawem jest ubytek bocznego pola widzenia, spowodowany uciskiem gruczolaka na nerwy wzrokowe w okolicy skrzyżowania nerwów wzrokowych. W skrajnych przypadkach może dojść do zaniku nerwu. W diagnostyce stosowane jest oznaczanie profilu wydzielania hormonu wzrostu, poziomu IGF-I oraz w przypadku podejrzenia gruczolaka, badanie przy użyciu rezonansu magnetycznego okolicy podwzgórzowo-przysadkowej.

Gość mamamama27
hmm twoje dziecko ma jakiś rozszczep ale nie mózgowy jak ty ale wzrostowy - jak w tym wieku ma tyle to jako 5 latka będzie miała ze 150 cm więc kup jej wielgachne odrazu łóżko

muszę się wtrącić bo denerwują mnie powyższe komentarze dotyczące tzw. mutanta. Moją mała teraz skończy 14 miesięcy i ma 92 cm. Jest zdrowa i to najważniejsze. Nie jest gruba tylko wysoka. Ty też nie zwracaj uwagi na te bezczelne komentarze, szkoda nerwów. A w wyborze łóżka Ci nie pomogę, jeszcze śpi w łóżeczku

Gość strasznie duże macie dzieci...
moje jak liliputy przy nich... a uchodzą za duże... i my wysocy jesteśmy...

Gość mamamama27
do mar.11 a skąd wiesz że jest zdrowa?? bo nie ma kataru i nie kaszle?? skąd wiesz co ma w mózgu czy jej dobrze działają hormony??

Gość sjdpoajdpao
cała kafe :classic_cool: Pytasz o łóżko - polecają endokrynologa :D.

Gość AnitaAnita.
Ale ja nie rozumiem,w czym rzecz?

Gość AnitaAnita.
Nie pisałam bo coś się zacina. Nie sądzę żeby coś było nie tak bo dwie lekarki orzekły że poprostu jest wysoka dwulatką i mieści się w normie. A co do łóżeczka to chyba kupię jednak 160cm

Gość AnitaAnita.
Ja jestem wysoka mój mąż jest wysoki mój brat jest wysoki itd. Dleczego dziecko miałoby byc niskie skoro wszyscy po jednej i drugiej lini wysocy ?

Gość muffins_
moze byc wysoka owszem, wysoki wzrost dla jej wieku tomax 98-100cm!!! a jesli dalej nie rozumiesz to wspolczuje twojemu dziecku tępej mamusi:O

Gość Daisssy
Odpowiadając na pytanie to radze Ci kupić łóżko większych wymiarów bo Twoja córka rośnie bardzo szybko. A tak poza tematem to uważam, że to prowokacja bo nie uwierze w to, że żaden lekarz nie skierował dziecka autorki na jakiekolwiek badania. 108 cm to nie jest normalny wzrost dla dwu latki. To jest taki średni wzrost dla 4-5 latki. Mój syn w wieku 4 lat miał 105 cm i chyba był to 50 centyl. Spojrzałam do siatek centylowych i dwu latka powinna mieć góra 93 cm wzrostu. Czy dalej autorko nie widzisz we wzroscie swojej córki nic złego? To "tylko" 15 cm więcej niz powinno.

Gość Daisssy
boziu a ja myślałam, że moja córka (ma 2 latka i tydzień) jest wysoka. Ma 90 cm i waży 13,8 kg.

Gość AnitaAnita.
Ja jestem wysoka mój mąż jest wysoki mój brat jest wysoki itd. Dleczego dziecko miałoby byc niskie skoro wszyscy po jednej i drugiej lini wysocy ?

Gość AnitaAnita.
Tak provokacja a po ulicy chodza wyłącznie niscy ludzie! Na szczęście mieszkam wród tych ludzi i spotykam na codzień to wiem że ty jesteś provokacja!

Gość lulkakulka
Dajcie spokój kobiecie! Mój synek skończył niedawno trzy lata a wygląda jak 6latek, i tyle zwykle mu dają. ma 112 cm i jest zupełnie zdrowy. Po prostu wysoki typ i tyle. ja i mąż mamy 183 wzrostu, więc mikrusa nie będzie z dziecka.

Gość adzia1982
mój ma 2,5 l i ma pk 102-104 cm...

Gość ijabuba
Co wy macie za problem z tym wzrostem ?! Nie umiecie czytać siatek centylowych i tyle :P Jak dziecko jest na 50 np. centylu to znaczy to , ze 50 % dzieci jest od tego konkretnego dziecka wyższe, a 50 % nizsze ! Moje dzieci przzewaznie byly ze wzrostem w 97 centylu.. Są normalne! 3 % dzieci było od nich wyższe, a 97 % niższe.. Nie wszyscy sa z metra cieci :P

Gość AnitaAnita.
My próbujemy zaplanować jakąś zmianę w domu Chcemy na lepsze coś zmienić ale nie tak by później żałowac i mamy 1000pomysłów na sekundę Raz że nic za bardzo nie będziemy zmieniac tylko odrobinkę a za chcwilę że wszystko inaczej i remont-stąd mi głowa pęka A najchętniej kupilabym dziecku duże fajne łóżko ale na razie nie ma na nie miejsca i żeby było trzebaby było zrobić rewolucję prawdziwą A mamy już plany wakacyjne na przyszły rok i trzeba tak robic by ciąć koszty maxymalnie. Albo zrobimy albo nie zrobimy jeszcze się wahamy i szukamy okazji.

Gość Agaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
'sjdpoajdpao cała kafe Pytasz o łóżko - polecają endokrynologa ' poplakalam sie ze smiechu :)))))))))))

Gość AnitaAnita.
Ja widzę że o tym łóżku to nie pogadamy żeby nie wiem co bo sęsacja dwulatka ma 108cm! Znałam kiedyś pięciolatkę co miała 135cm wzrostu! Teraz ma 19 lat ma 187cm i jest zdrową kobietą! A to że jej rodzina rzeczywiście należy do olbrzymów nie wpływa jakoś na ich zdrowie a jej matka drugie dziecko urodziła w wieku 47lat też duże i jakoś żyją wszyscy i mają się dobrze Nie miała kobiete problemów z zajciem w ciąże ani donoszeniem i po lekarzach szlajać się nie musi! Chore są te wpisy dotyczące wzrostu!

Gość AnitaAnita.
Podejrzewam że trzeba mieć kompleksy z powodu wzrostu żeby takie bzdury wypisywać.

Gość Daissssy
No ja kapleksów nie mam z powodu wzrostu. Mam 170 cm i uważam się za osobe dość wysoką. Ale 183 cm to bym w życiu nie chciała mieć :P Ja rozumiem, że młoda mogła by miec 95 cm, no niech będzie nawet te 100. Ale 108?? Gigant i tyle. Dziewczynka dwuletnia według norm powinna mieć od 81 cm do 93 cm. I ważyć od 9,5kg do 15,5 kg. Chłopiec dwuletni według norm powinien mieć od 83 cm do 94 cm. I ważyć od 10,5 kg do 16 kg.

Gość AnitaAnita.
To jest twój problem nie mój. Piszesz nie na temat. Nie potrafisz potraktować tego faktu dotyczącego wzrostu mojego dziecka jako parametrów pomocnych w doradzeniu jakich rozmiarów wybrac łóżeczko? Musisz bawić się w panią doktor która diagnozuje zdrowie mojego dziecka? Niech ten topik będzie dowodem na to jakie mamusie tutaj przesiadują poza napradę nielicznymi wyjątkami ...