Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość enfamilia

Dania z cukini

Polecane posty

Gość enfamilia

Mamy pomozcie! Dostalam worek cukini od rodziny ze wsi i nie wiem co z niej zrobic. Leczo dopero co jedlismy wiec odpada, nie mam tez sprawnego piekarnika, bo wiem ze cukinie mozna zapiekac czy faszerowac. Jakies pomysly?

Gość hsafsafsf
jejku w google wpisz, setki przepisów:):)

Gość enfamilia
No wlasnie setki przepisow, kazdy inny, nie wiadomo co wybrac, co sprawdzone. A wiekszosc jest zapiekana a to odpada

Gość iuieutr
ja często smaże na patelni w oliwie i w przyprawach, moja mama wcześniej macza plastry cukinii w bułce tartej i minutka z obu stron pycha:)

Gość iuieutr
aha i zawsze używam do makaronów, pasuje do wszystkiego, pycha

Gość enfamilia
a czym przyprawiacie? bo jak dla mnie cukinia jest mdla. Jadamy ja tylko w leczo jako dodatek do calej reszty.

Gość iuieutr
wedle gustu, ja na zielono i po włosku (oregano, bazylia, tymianek) , mąż woli mieszankę Kamisa (ostre rodzaje pieprzu i papryki) a moja mama sypie curry:):) aha i fajnie maczać plastry cukinii w cieście zrobionym z piwa , jajka i troszkę mąki i takie lekko smażyć mniam

placuszki z cukinii takie jak z ziemniakow ucierasz cukinie na tarce na oczkach, solisz i czekasz az cukinia pusci sok potem odciskasz, wiorki zostawiasz, dodajesz jajko,namoczona bułke, bułke tarta i szczypiorek badz koperek, sol, pieprz i smazysz na rozgrzanym oleju jak placki ziemniaczne pychota

z cukinii robię leczo i te placuszki jak sweet candy - podaję je z jogurtem, oprócz tego nadziewam i zapiekam - poszukaj przepisów na farsz w necie, bo ja robię z tego co się nawinie, no i oczywiście klasyk - talarki smażone w tarej bułce:) ale worka bym nie przerobiła;)

Moze to nie danie takie na teraz ale pewnie się przyda na zimę: dżem z cukinie albo cukienie ala ananas (do zimowych salatek). Polecam bo jest pyszne.

Gość dmf dfmfddmfdfs
my z cukini robimy placuszki takie jak ziemniaczane, robie ją również w panierce i daje do rizotto itd..

Ja robię placuszki z cukinii, podobnie jak w przepisie powyżej,przepis mam od dietetyka ;-): Cukinie zetrzeć na duzych oczkach, doprawić wg upodobania, dodać mąkę żytnią, jajko całe, starty ser (np cheddar), pokrojona natkę pietruszki, ząbek czosnku, wymieszać, smażyć placki na złoty kolor. Cisto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane. Zupa z cukinii- na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną cebule, zalewam wrzatkiem (lub od razu bulionem),wrzucam pokrojoną byle jak cukinie ze skóra i ziemniaki w kostkę, miksuję i doprawiam ziolami.Nie zabielam, ale można dodac jogurtu jak ktoś lubi.

ja tez robie placki,do tego scieram jednego ziemniaka,marchew,cebulke,dodaje natke pietruszki,doprawiam oregano,bazylia i pieprzem,jemy z jogurtem naturalnym,pyszne sa:)

enfamilia ja odprawiam czosnkiem (ale ja wszystko doprawiam czosnkiem ;-) ), pieprzem, sola morską, czasem przyprawą włoską, można gałką muszkatołową, ale ja jej nie lubię.

Gość okaoka
ja robie zupe krem.cebula podsmazona,wrzucic cukinie w kostke,zalac bulionem ale tak by ledwie ja przykryc,ugotowac do miekkosci,zmiksowac z serkiem topionym i dorzucic groszek ptysiowy.palce lizac:-)

Gość 11112213123
Ja kroję cukinię na kawałki, dodaję pokrojoną paprykę, pomidory, cebulę, czosnek, podsmażam na oliwie, zalewam mlekiem kokosowym ( można dodać opcjonalnie śmietanę/jogurt kto co lubi ) dodaję curry i podaję z makaronem. Pycha!

Gość cukniozerca
1. placki z cukini robisz ciasto jak na nalesniki, ale duzo gestsze...dodajesz starkowana cukinie (mozna ja wcesniej odcisnac z wody bo i tak troche pusci w ciescie, do tego skrojony koperek i por...doprawiasz sola, piperszem mozna tez czosnek...i smazysz jak packi iemniaczane 2. cukinia faszerwowana wydrazasz cukinie, robiac takie łodeczki... farsz: ryz, mieso mielone, pieczarki podsmazone z cebulka (w wersji wegetarianskiej bez miesa, doprawiasz sola, pieprszem, czosnkiem...czym chcesz...mozna tez dodac do farszu troche wydraonej i pokrojonej cukini wtedy nie bedzie taki bity i suchy farsz wkladasz do łodeczek, najlepiej z kopułką :P wrzucasz na patelnie, gleboki rondel..i dusisz na malym ogniu...jak juz cukinia bedie miekka mozesz przykryc lodeczki plasterkiem sera... polecam :) cukinia w takim wydaniu...pychota

Gość cukniozerca
kolezanka podawala mi jeszcze prepis...na cukinie do sloikow, taka ostro słodka...w sumie w sloiku to jak obrany ogórek wygladała...ale prepis gdzieś posiałam :(

Gość mmmmmmmmiiiiiiiiiimiiiiiiiiiii
ja z cukinii robię dżem na zimę a tak to smażoną w cieście naleśnikowym albo jako składnik zupy, ostatnio też podsmażyłam z cebulką i przyprawami, dodałam serek topiony i trochę śmietanki i był pycha sos do makaronu.

Dziewczyny, podacie przepis na dżem z cukinii jutro chcę zrobić, dostalam przepis od pani na targu. Ale jestem ciekawa Waszych/

a jeszcze sobie przypomniałam - kiedyś się natknęłam na przepis na ciasto z cukini - coś na wzór marchewkowego, ale nie próbowałam:)

Robię faszerowaną, placki z cukini, leczo oraz dodaję do rissoto. Lubię też grilowaną :) No i teściowa robi wysmienity pasztet z cukini - bomba kaloryczna ale pyszny.

Gość mmmmmmmmiiiiiiiiiimiiiiiiiiiii
ja mam takie proporcje na dżem : 1kg cukini-20dag cukru-1 galaretka pomarańczowa. Cukinię w kostkę, gotuję, traktuję blenderem, do tego dodaję cukier i gotuje ok 10minut, na koniec daje galaretke i gotuje do rozpuszczenia, wlewam w gorące słoiki, zakręcam i odwracam do dołu wieczkiem, przykrywam ręcznikiem i trzymają. Aha, cukinię gotuję w minimalnej ilości wody, tak żeby się nie przypaliła na początku, bo sama puści wodę. Do dżemu można jeszcze dodać olejek pomarańczowy, ale i bez niego jest pyszny.