Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chyba przyszła mama

ciąża w pracy

Polecane posty

Gość chyba przyszła mama

witam wszystkie szczęśliwe mamy i kobietki niecierpliwie czekające na dzidziusia :) interesuje mnie sytuacja prawna w ciąży otóż jest duże prawdopodobieństwo że zaszłam w ciąże ale nie wiem co zrobić ze swoją pracą gdyż mam umowę na czas określony do końca sierpnia a nie mam pewności czy będę miała ją przedłużoną zwłaszcza gdyby padło pytanie czy nie zamierzamy z mężem starać się o dziecko lub gdyby po prostu się wydało. czy mogą nie przedłużyć mi umowy jeśli dowiedzą sie że spodziewam się dziecka?

Gość tak, mogą
Natomiast jeżeli im nic nie powiesz a przedłużą Ci umowę muszą Ci przedłużyć do końca ciąży.

Gość tak, mogą
tak chaotycznie napisałam, ale jeśli to wczesna ciąża ( do 3 miesiąca) nie mają obowiązku przedłużyć Ci umowy

Gość chyba przyszła mama
a co zrobić żeby zachować pracę?

Gość sdfgaddsags
nie ujawniaj że jesteś do końca 3 msc niech ci przedłużą a potem powiesz, będą ci musieli wtedy na pewno do końca ciąży przedłużyć

Gość chyba przyszła mama
a jeśli mi nie przedłużą tak po prostu? może lepiej iść na zwolnienie? kurcze sama nie wiem w końcu pracuje w przedszkole z małymi dziećmi tam pełno zarazków bakterii

Gość chyba przyszła mama
kurcze no nie chciała bym zostać w ciąży i bez pracy :(( nie wiem co zrobić

Gość niuu
W pracy nie mają prawa pytać o plany ani o ciążę. Umowa na czas określony ulega przedłużeniu do dnia porodu po upływie 3mies. ciąży. Czy podpiszą z toba kolejną umowę to chyba ty powinnaś najlepiej wiedzieć.

Gość ale..............
jeśli pójdziesz teraz na zwolnienie to zwiększasz szansę że nie przedłużą Ci umowy. Po prostu nic nie mów w pracy a W RAZIE gdyby Ci nie przedłużyli wtedy idziesz na l-4. Od wygaśniecia umowy masz na to 2 tygodnie - tylko wtedy zwolnienie wysyłasz do ZUS. Ja jestem w takiej sytuacji. Poszłam 5 dni po wygaśnięciu umowy.

Gość m4la
Nawet jeśli pójdziesz na zl4 mogą Ci umowy nie przedłużyć. Najlepiej nic nie mów i poczekaj cierpliwie czy dostaniesz umowę. Nic nie tracisz a możesz tylko zyskać.

Gość ale..............
i jak juz napisałam jak nie przedłużą wtedy idziesz na l-4 na 9 miesięcy:)