Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małgośśia

trzylatek przeciera oczka

Polecane posty

Gość małgośśia

Od dwóch dni synek przeciera oczka i zdarza mu się nadmiernie mrugać. Wczoraj na spacerze miał zaczerwienione oczka. W przyszłym tygodniu wybiorę się do okulisty niemniej jednak chciałabym zapytać czy któraś z mam miała podobny przypadek i co było przyczyną. Syn ma astmę ale bardzo łagodną. Niestety testy nie dały jednoznacznej odpowiedzi czy jest to alergia.

Gość niuu
No może że zapalenie spojówek. Moje dziecko najpierw narzekało że oczy swędzą i tarło je a potem pojawiła się ropa. Jeśli okulista dopiero w przyszłym tyg. to moze do rodzinnego sie wybierz/

Gość małgośśia
ale juniorowi nic nie ma poza tym że przeciera oczka więc do lekarza pierwszego kontaktu nie ma sensu iść. Martwię się i dlatego wątek założyłam bo może ktoś miał podobnie.

Gość niuu
No to ci napisałam co u nas było. Pytałaś dziecko czemu tak robi?

Gość lekarz ..........
1 kontaktu czyli w tym przypadku pediatra - tez moze przepisac krople do oczu byc moze dziecko ma algergie na jakies pylki - teraz duzo roslin pyli np bylica , pokrzywa itp . tym bardziej piszesz ze dziecko ma astme to bardzo prawopodobne ze ma alergiczne zapalenie spojowek - pediatra moze przepisac krople przeciwalergiczne tylko nie przemywaj oczu rumiankiem czy herbata bo mozesz tylko pogroszyc sprawe , przemywac mozna sola fizjologiczna lub letnia przegotowana woda jesli pojawi sie ropa - bedzie to oznaczac ze jest infekcja bakteryjna i bez antybiotyku w kroplach sie nie objedzie .

Gość mama małego alergika 39
Moja córka miała identyczne objawy z tym, że oczka tarła nawet w domu. Nie łzawiła nigdy jednak mnie to zaniepokoiło i poszłam z nią do okulisty. Wydawało mi się, że coś jest na rzeczy z samym wzrokiem ale byłam w błędzie. Pani dr zajrzała jej za pomocą odpowiedniego sprzętu w oczka i usłyszałam " alergiczne zapalenie spojówek, brodawki ma przeorgomne". Przepisała krople emadine i wysąłła do alergologa :) Zrobiliśmy testy z krwi, wyszły zerowe a objawy alergi dalej są - jednak alergolog mówi, że tak się zdarza często :) do tego doszedł nam okropny kaszel więc dodatkowo alergolog przepisał nam xyzal a na mocniejszy kaszel nocny salbutamol bo niestety ten kaaszel najprawdopodobniej idzie w kiewrunku alergicznej astmy oskrzelowej.