Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emerytankaaa

dzeiwczyny! jakie badania zleciliWam lekaże pzred ciążą?

Polecane posty

Gość emerytankaaa

Mój generalnie ,że tak nazwę "olał" sprawę, słysząc ,że staram się o dziecko. Nie wiem dlaczego przez mój młody wiek( 20 lat)? ale mam męża, chcemy założyć szczęśliwa rodzinę. Mój ginekolog( starsza pani) zlecił mi tylko badania na tarczycę tsh. Sądzę, że to zdecydowanie za mało. Zrobię sobie je na własną rękę, tylko potrzebuję wiedzieć które .

Gość Sama-ntha
Przede wszystkim zrób podstawowe - czy nie masz anemii, jakichś niedoborów. Tarczyca się przyda. Rzuć palenie, zmień dietę. A kwas foliowy już łykasz?

Gość hmmm niech pomyślę..
mi zleciła lekarz oprócz badania tarczycy jeszcze badanie na przeciwciała toksoplazmozy i cytomegalii - to ważne badania (szczególnie cytomegalia)

Gość emerytankaaa
jeszcze nie pije żadnych witamin i tabletek koniecznych do prawidłowego rozowju płodu w późniejszym etapie.

Gość emerytankaaa
ja generalnie choruję na dosyć sporą niedoczynność tarczycy, więc badania mam w miarę aktualne, bo chodzę regularnie do endokrynologa.

Gość ningunaaa
dostanę go bez recepty,prawda? to zwykłe witaminy są?

Gość Sama-ntha
Dostaniesz, np. Folik. Witaminy lekarz zaleci ci mniej więcej w drugim trymestrze. Na razie uzupełniaj zdrową dietą.

Gość ningunaaa
odstawiłam 3 miesiące temu alkohol, papierosy i wszelkie niezdrowe rzeczy iteraz chciałam się właśnie skupić na przebadaniu.

Gość Sama-ntha
Mąż powinien także. Może zajść też konieczność ograniczenia kawy.

Gość ningunaaa
mąż w ogóle nie pije, nie pali i oboje nie pijemy kawy. Dużo herbat spożywamy, ale i teraz zaczęłam to ograniczać.

Nie wiem po co panikować. Wystarczy zrobić badanie gin, cytologię ewentualnie morfologię. Brać folik i do dzieła.

Gość ningunaaa
dziękuję Wam bardzo za odpowiedź.:)

Gość syoss
Faktycznie nie ma co panikować:) Co do witamin to ważny jest Folik, łykaj go przynajmniej 3 miesiące przed ciążą, no a resztę uzupełniaj zbilansowaną dietą

Gość agiew
Ja miałam cytologię, morfologię, poziom hormonów. Lekarz kazał mi brać kwas foliowy i określać sobie dni płodne, kupiłam dobie folik i tester afrodyta.

Gość esssmerka
No tak, Folik to podstawa, nawet o tym nie musiał mi lekarz mówić. Najlepiej juz zacząć oczywiscie przyjmowac dużo wcześniej.

jeśli planujemy ciąże to warto go zacząć przyjmować na co najmniej trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę.

Gość annika33
Jak się jest w grupie ryzyka wad cewy nerwowej (urodziło się dziecko z tą chorobą albo w rodzinie był taki przypadek) to przyjmuje się nawet 5 mg kwasu foliowego. Jeśli nie, to 0,4mg, czyli tabletka Folika wystarczy

Gość hellena99
My na razie jeszcze się o dziecko nie staramy, ale Folik już łykam, myślę że to najlepsze co mogę zrobić dla przyszłego dziecka (jeśli je będę mieć)

Gość goścgośćgość
Witam Was moje drogie! Jeżeli miałybyście ochotę poczytać o wszystkim co nas, kobiet dotyczy - problemach kobiecych, ciąży porodzie i naszych dzieciach zapraszam na http://dumnamama.pl Jest to portal, który współtworzony jest z Wami - kobietami abyście mogły czytać to, co Was interesuje! Serdecznie zapraszam i życzę dużo, dużo zdrówka! :)

Gość gość
Macie racje z Folikiem. W sumie własnie to najwazniejszy lek jesli chodzi o ciąże i uwazam ze wiecej nam z witamin nie trzeba.

Gość gość
Z tego co wiem to kwas foliowy w nadmiarze nie jest toksyczny i nawet dzienne doustne dawki sięgające 5–15 mg są dobrze tolerowane.

Gość gość
Jesli chodzi o kwas foliowy to Folik jest sprawdzonym polskim lekiem, ma chyba największe zaufanie wśród kobiet bo jest sprawdzony i przebadany, nie tak jak inne suplementy, które często nie przechodzą testów i kontroli.

Mi lekarz kazal brać folik i męczyć Meza co dwa dni ;) badan nie zlecil żadnych. Cytologie mialam świeżą, problemów z tarczyca nie mam, o toxo się nie martwilam. Inaczej bym poprosila wlasnie o te badania plus mocz i morfologię.

Gość gość
A czy robicie wymaz a dróg rodnych na jakies bakterie zakazenia?

Gość gość
Tez jest ważne co danej kobiecie jest niezbędne - bo nie zawsze taki preparat multi to najlepsze wyjście.

Gość gość
;;;;;;;;;;

Gość gość
Kwas foliowy pełni bardzo ważną rolę we właściwym rozwoju płodu, każda kobieta w wieku rozrodczym powinna profilaktycznie przyjmować tabletkę Folika dziennie

Gość gość
Tak naprawde przeceiż folik to można już zacząć brać w trakcie antykoncepcji hormonalnej bo to właśnie wtedy mamy największe braki kwasu foliowego w organizmie.

Gość gość
Moje drogie a czy wiecie ze kobiety które przyjmują tabletki antykoncepcyjne równiez powinny przyjmowac kwas foliowy ?