Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

toska20

Szkocja,Dundee? Co potrzebne,co z psem?

Polecane posty

Witam serdecznie. Coraz bardziej zastanawiamy się nad wyjazdem wiosną(aż chociaż w stopniu miarę komunikatywnym opanuje się angielski i pozałatwia wszelkie sprawy w Polsce). Może ktoś mógłby coś napisać o Dundee? Co jest potrzebne do wyjazdu dla dwóch dorosłych osób i dziecka? Co jest potrzebne aby zabrać ze sobą swojego pupila? Jaki jest możliwy transport dla niego? Jakie są koszty utrzymania w Szkocji(wynajęcie mieszkania lub domku,jedzenie,internet,bilety itp? Plus minus nie musi być dokładnie,wiadomo każdy inaczej rządzi swoim portfelem:). Czy trzeba znać idealnie angielski? Oraz jak jest z opieką zdrowotną? Co jest tam potrzebne,czy jest tam opieka tylko odpłatna czy jak w Polsce też na ubezpieczenie? No i jak z przedszkolem dla dziecka? Jeżeli ktoś ma też jakieś dodatkowe informacje to mile widziane:) Bardzo dziękuje za wszelkie pomocne odpowiedzi które mam nadzieje znajdę w odpowiedzi na moje pytania. Za dużą ilość pytań,przepraszam, ale chciałabym uzyskać parę inf by być pewna wyjazdu:).Pozdrawiam

Gość bonny_scotland
sporo tych pytań- mieszkalam w Dundee ok 3 lata - studiowalam, jest to typowo studenckie miasto (2 uniwerki) miasto szaro-bure i ponure, do tego szkocka pogoda=w kratkę:) Co jest potrzebne do wyjazdu dla dwóch dorosłych osób i dziecka? - nie wiem co masz na mysli, to samo co wszedzie indziej Co jest potrzebne aby zabrać ze sobą swojego pupila? - tu moze byc problem. agencja wynajmujaca moze sie nie zgod\ic na psa.co wtedy z psiakiem zrobisz? Jaki jest możliwy transport dla niego? - samolot raczej odpada.. Jakie są koszty utrzymania w Szkocji(wynajęcie mieszkania lub domku,jedzenie,internet,bilety itp? Plus minus nie musi być dokładnie,wiadomo każdy inaczej rządzi swoim portfelem . - zalezy oczywiscie od miejsca, standardu, ilosci pokoi, ale dla 3 osobowej rodziny, powinno byc przynajmniej 2 bedroom, czyli 2 sypialnie, salon, kuchnia, lazienka. w byle jakiej dzielnicy kosztowalo to ok 450 F ale bylo to w 2006-2007 r teraz nie wiem, sprawdz w necie. Czy trzeba znać idealnie angielski? - a co bedziessz robic? Oraz jak jest z opieką zdrowotną? Co jest tam potrzebne,czy jest tam opieka tylko odpłatna czy jak w Polsce też na ubezpieczenie? - jak pracujesz masz NIN i NHS jest free No i jak z przedszkolem dla dziecka? - wtedy nie mialam dziecka

Gość co do psa
to na pewno musi przejsc w Polsce kwarantanne, miec psi paszport i raczej pozostaje podroz samochodem. Przynajmniej kilkoro moich znajomych majacych w Wielkiej Brytanii zwierzeta glownie z tego powodu nie uzywa samolotu. Przed kazdym wyjazdem z Polski moja kolezanka musi miec zaswiadczenie od weterynarza ze pies jest zdrowy i zdolny do podrozy wydane nie wczesniej niz 48 godzin albo 24 przed lotem (dokladnie nie pamietam szczegolow wiec przepraszam za ewentualne drobne niescislosci). Z mieszkaniem i psem to moze byc klopot, wynajecie domu to juz bardziej prawdopodobne ze zwierzeta sa dozwolone,ale wszystko zwykle napisane jest w ogloszeniu o wynajmie. A dziecko ile ma lat? Tutaj dzieci wczesnie zaczynaja szkole wiec kto wie, moze pojdzie do szkoly :)

Gość oj zaba
zaba20 daj se luzu chodzisz po wszystkich forach i smucisz o jednym a tym samym:P