Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulajna

W jakim wieku wasze dzieci zaczęły podcierać się same?

Polecane posty

Gość paulajna

Siostrzeniec ma 6 lat i ciągle woła siostrę, żeby go po kupie podtarła. Mówiłam jej, że w tym wieku powinien juz dawno sam sie obsługiwać, zwłaszcza że za rok szkoła. Jak było u was?

Gość córka miala 3 lata
syn 4. Myślę ze 6latek powinien już to robić.

Gość ruda małpa xx
Córka miała 2,5 roku kiedyjuż krzyczała "ja siama,siama..." Syn w wieku 5 lat wołał mnie bym mu podtarła tyłek, "bo mu ręce będą śmierdziały...":D

Gość Takie moje przemyślenia...
Ja nie widze nic nadzwyczajnego w tym że 6l korzysta z okazji i gdy jest mama woła ją do brudnej roboty

Gość no nie gadaj
mam 5,5 latkę w domu i niewyobrażam sobie jej tylka podcierać. Nawet jej już nie kąpie bo uważam, ze sama sobie dobrze razdzi. Jedyne co to pomagam przy płukaniu wlosów a tak to robi wszystko sama. Przecież to nie malutkie dziecko! 6 lat ma dzieciak to już do skzoly idzie i co? Matka będzie latać i mu zadek wycierać? A zaraz jakaś zielona skzola, wycieczki i kaleka nawet się wykąpać nie będzie potrafił. Okoprne to jest. Robienie dziecku krzywdy.

Gość ruda małpa xx
Ale tu nie chodzi o to, że nie umie...To rodzaj wygodnictwa. Przed pójściem do przedszkola moje dzieci umiały wiązać buty. Córka wiązała sama, syn - wykładał nogę na ławkę i ...koleżanki mu wiązały. Kiedy naszłam na taką sytuację tłumaczył mi, że koleżanka bardzo chciała mu zawiązać i dlatego się zgodził...:D

Gość Ja zawsze uważałam
że dziecko trzeba jak najwczęsniej uczyć samodzielności a 6 latek to już duży chłop że tak powiem i chyba w szkole nie zawoła pani by mu tyłek podtarła? Nie wiem czy on chodzi do zerówki czy jest w domu ale trzeba pamiętać że jest chłopcem a ci lubią być długo dopieszczani przez mamusie co skutkuje potem kalectwem bo duży chłopak nie potrafi nic koło siebie zrobić. Mój syn jak miał 4 latka to razem ze mną robił kanapki (włanymi sztućcami smarował masłem i nakładał dodatki) juz nie mówiąc że wiedział jak trzeba się podetrzeć (najpierw papierem a potem wilgotną chusteczką ) - Wyszkoliłam dziecko i teraz jako 7 latek jest bardzo zaradny .

Gość ale co innego wiązanie butów
a co innego wycieranie tylka. Matka powinna mu wyjaśnić ze pewne sprawy w pwenym wieku zalatwia się w samotności. To już duży chlopiec jest po co mu wchodzić do lazienki jak korzysta akurat z WC? Powienien wiedzieć co to znaczy intymność.

Gość Autorko to dobrze
że ma prz tym rodzeństwa które puściło by taką nowinkę dla zabawy w przedszkolu czy na podwórku bo obciach murowany. Gdzie to podobne żeby matka takiego dużego chłopaka podcierała , żeby to jeszcze pomóc głowę spłukać bo o myciu w tym wieku już nie wspomnę ale podcierać tyłas?

Gość mnbvr
3 lata. Na początku w przedszkolu panie jeszcze pomagały.

Gość do Takie moje przemyślenia...
Typowy samiec - jak ty? :P

Gość upupupppppppppppppp
niektore 3 latki chodza/ spia w pampersach.....

Gość oeiiwejuie
Jak 3 latek nie kontroluje wyprózniania to zupełnie inna bajka i nie jest to związane z jakąś nieumiejętnością ale z brakiem dojrzałości natomiast 6 latek który nie potrafi się podetrzeć (zapewne potrafi ale nie ma tego nawyku) to już przesada gdyż tu chodzi bardziej o samodzielność , trening czystości i dbałość. Jezeli tak duży chłopak tego nie potrafi to znaczy że coś tu zaniedbano.

Mój syn jam miał 3 latka kłócił się ze mną że chce sam. Zużywał przy tym pół rolki papieru ale zawsze robił to dokładnie. Teraz w wieku 7 lat sam się wykąpie, zrobi sobie kanapki (nawet czasem mi zrobi - niespodzianka).

Gość paulajna
Co w takim razie radzicie? Siostra jest typem nadopiekuńczej mamusi jedynaka, on był na początku bardzo chorowity wiec nad nim chuchała i dmuchała. I wyrosła niezdara. Siostra oczywiście nie pracuje, siedzi z nim w domu, wszędzie chodza razem. Nie wierzę, że on się nauczy, siostrze trzebaby najpierw zrobić pranie mózgu :O

Gość Owszem , czasem się
zdarza że trzyletnie dziecko nosi pampka na noc ale to znaczy jedynie że nie zawsze kontroluje mocz a to już często sprawa wyższa bo dojrzałość układu noczowego u dzieci następuje w różnych wieku i nie ma ścisłej granicy (1,5 - 3 lat) choć powyżej 3 roku zycia zaczyna się mówić już o problemie, wysyła rodziców do urologa i kupuje matki dry nite dla dzieci mających problem z moczeniem się (tak to już wtedy się nazywa) ale chłopak który nie potrafi sprawnie pomanewrować łapką i papierem? A wycinać z papieru kolorowego umie? Jeść samodzielnie umie? W tym wieku ta umiejętność (podcieranie) powinna być dawno opanowana bo ciało i umysł mu na to pozwala od 3 lat i taka prawda. Autorko, trochę go rozpieściłaś , rozleniwiłaś i tyle ale nieszkodzi , to można załatwić z dnia na dzień , wystarczy mu powiedzieć że od tej pory musi sam i basta.

Gość Owszem , czasem się
Przepraszam, nie doczytałam że to siostrzeniec.

Gość nie zgodze sie
Mój syn do 3,5 roku sikal w nocy w pieluchy albo w łózko jak pieluch nie miał. Jak skoonczyl 3,5 zalapal jakoś i przestal się moczyć i pupe też sobie sam podciera. Nikt nas nigdzie nie wysylal a jak pytaląm pediatry to dostalam skierowanie na badania moczu, wyszly ok więc mi powiedziano ze jak do 5 roku życia nie rpzejdzie nocne moczenie to wtedy zaczniemy się martwić więc 3 lata to zaden wyznacznik bo ta granica wynosi wlasnie 5 lub 6 lat przy sikaniu w nocy. Ale to nie ma nic a nic wspólnego z podcieraniem. Dziecko moze sikać w nocy w pieluchę a w dzień samo korzystać w WC. Nonce sikanie to zupełnie inna sprawa i nie wiem co to ma wspólnego z tym tematem.

Gość oieoei
A ja pytałam swojego pediatry czy jest normalnym że mój prawie 4 letni syn moczy się w nocy. Pediatra dał nam skierowanie na badania moczu i do urologa dziecięcego. Badania wyszły w porządku , natomiast urolog stwierdził że dziecko w tym wieku powinno noca odczuwać tak zwany "alarm" a własciwie nie samo dziecko ale układ nerwowy i tym sposobem powstrzymywać się od moczenia , powiedział tez że pęcherz w tym wieku jest już na tyle pojemny że gdy dziecku nie dajemy za duzo wieczorem pić (powinna być godzinna przerwa minimum) to nie powinno dojść do silnego parcia na pęcherz (tak mają niemowlęta i młodsze dzieci których pęcherz jest zbyt mały a zwieracz za słaby plus brak kontroli nad trzymaniem moczu). Usłyszałam że syn nie trzyma moczu i jeżeli do pół roku miałoby się nie poprawić to trzeba to kontrolować . Otrzymałam wskazówkę by wysadzac go do wc przed pójściem spać , nie podawać płynów w nocy kiedy to niepotrzebne (tylko w upały) i zaraz z rana kazać mu iśc do wc. Nietrzymanie moczu zaczyna się w wieku 4 lat bo liczy się dojrzałość dziecka , wagę ciała , stężenie hormonu sterujących układem nerwowym i praktycznie każdy 4 latek ma te parametry w normie więc co innego jest problemem .

Gość gość
moja juz sama probuje ale ja poprawiam pani w przedszkolu tez tak robi dzicko sie uczy a pani sprawdza zeby niespodzianek nie bylo,z tego co wiem to kazde dziecko powinno się umiec samo załatwiac i podcierac

Gość gość
Mój w wieku 10 lat,nie wiem jak u innych dzieci,nie pytałam rodziców,sądzę że podobnie

Gość gość
moje dziecko ma 8 lat,ale sporadycznie woła o podtarcie,a tam naprawdę to wie że lubię pobawic się kupką,chociaż sama mu tego zabraniam,chyba że dobrze umyje ręce

Gość gość
Ja podcieram 8 latkowi bo sam zrobi nie dokładnie i później go swędzi

Gość gość
Nadal pocieram ,a ma 11 lat,bo jest niedokładny,aż widać przez spodnie.W szkole pocierają panie sprzątaczki

Gość gość
dziś :D taaaa