Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawiona22233444

jakie sa szanse na ciaze blizniacza

Polecane posty

czy wyraznosc kreski ciazawej ma jakies znaczenie? jesli ta druga jest wyrazna jak pierwsza to jest szansa na bliznieta? moja znajoma ma blizniaki i twierdzi ze druga kreska byla bardzo mocna u niej. mi wyszla slabiutka i mam jedno dziecko. dzieki za odp.

Gość czasem brak mi sil
Twoja znajoma gada glupoty,az sie usmialam.Kolor tej kreski zalezy od stezenia hormonu hcg.Czyli czym jestes dluzej w ciazy tym kreska bedzie wyrazniejsza.

Gość Ja mam bliźniaki......
Ale dlatego że ich pradziadek też miał brata bliźniaka. Mieliśmy duże szczęście.

no wlasnie, wiec jesli ja robilam test 2 lata temu w dniu spodziewanej miesiaczki i mialam druga kreske blada, a tydzien temu wyrazna jak diabli to pytam. bo tydzien temu tez robilam w dniu spodziewanego okresu.

Gość czasem brak mi sil
a moze ci sie przesunela owulacja dlatego masz wiecej hormonu,czyli wczesniej zaszlas w ciaze,nie mam pojecia,w kazdym razie jeszcze czegos takiego nie slyszalam zeby kolor kreseczki wskazywal czy to blizniaki czy nie.

wiem kiedy zaszlam, 26. 07 :) no dobra, tak tylko pytam. moja mama jest blizniaczka wiec szanse sa. a po prostu przy pierwzej ciazy kreska byla bladziutka

Czasami jak czytam niektóre wypowiedzi to ręce opadają. Genetyczna skłonność do bliźniąt (tylko i wyłącznie dwujajowych) jest dziedziczona ale tylko i wyłącznie w linii żeńskiej. Oznacza to że tą skłonność może przekazać kobieta kobiecie i nie można jej odziedziczyć po pradziadku. I tak naprawdę ta skłonność polega na zdolności produkowania przez jajniki większej ilości komórek jajowych w cyklu (zazwyczaj dwóch). Pradziadek komórek jajowych nie produkował z całą pewnością :-) Wszelkie pozostałe przypadki bliźniaków (poza tymi z in vitro) rodzą sie przypadkowo (1 raz na 80 urodzeń). No i oczywiście ciemniejsza kreska na teście nie świadczy o bliźniakach. Może o tym natomiast świadczyć bardzo wysoki poziom hormonu hcg w badaniu krwi. Ale też nie jest to reguła.

Gość czego.
Ja mam bliźniaki, a w rodzinie nigdy nie było takowych :-O Co do kresek na testach, nie wiem, nie robiłam testu, ciaży sie domyslałam na podstawie innych objawów. W ciazy bliźniaczej dosc szybko powieksza sie brzuch, sa silniejsze mdłosci, po poziom hormonów jest wyzszy...

Gość czego.
Paulinka, oj to jest chyba zupelnie odwrotnie. wiecej niz jedna komorka jajowa moze peknac pod wplywem roznych czynnikow, nie tylko genetycznych. genetyczna jest tendencja jajeczka do wytworzenia zamiast jednego, 2 zarodkow. czyli blizniaki JEDNOJAJOWE.

Z podręcznika do genetyki: 'Najczęściej bliźnięta dwujajowe rodzone są przez kobiety starsze. Oprócz wieku , istotnym czynnikiem zwiększającym prawdopodobieństwo urodzenia bliźniąt są uwarunkowania genetyczne. Dziedziczenie skłonności do rodzenia bliźniąt jest typowe tylko dla kobiet. Kobieta wywodząca się z rodziny, w której urodzonych było kilka bliźniąt , ma dość dużą szansę na urodzenie bliźniąt. Natomiast mężczyźni pochodzących z takich rodzin nie stają się ojcami bliźniąt częściej niż pozostali mężczyźni.' I jeszcze jeden fragment: Bliźnięta dwujajowe Ciąża dwuzygotyczna (DZ) powstaje w wyniku zapłodnienia dwóch komórek jajowych przez dwa plemniki. Uważa się, że ta nadprodukcja komórek jajowych jest wynikiem hiperstymulacji jajników podwyższonym poziomem gonadotropin przysadkowych, podobnie jak to się dzieje u niektórych zwierząt. Dawno zauważono, że podawanie egzogennej gonadotropiny wiąże się z dojrzewaniem więcej niż jednego pęcherzyka w cyklu, co zwiększa częstość występowania ciąży mnogiej. Wyniki wielu prac wskazują, że kobiety, które rodziły bliźnięta mają podwyższony poziom obu gonadotropin przysadkowych FSH i LH. Te występujące u niektórych kobiet wyższe stężenia FSH mogą być związane z predyspozycjami genetycznymi, a także z czynnikami środowiskowymi, np. z dietą.

Oczywiście że bliźniaki dwujajowe mogą się rodzić i u kobiet bez skłonności genetycznych. U każdej z nas może dojść do pęknięcia 2 jajeczek (całkiem przypadkowo). Są jednak kobiety które genetycznie maja podwyższony poziom hormonów odpowiedzialnych za produkcję i pękanie większej ilości jajeczek i u tych kobiet jest większe prawdopodobieństwo posiadania bliźniaków dwujajowych. Jak do tej pory nie ma naukowych dowodów na dziedziczność ciąż jednojajowych... co nie znaczy że nie istnieją. W każdym razie nie zostały odkryte.

Gość czyli jesli mój dzidek
(tato mojej mamy) miał brata bliźniaka to ja mam szansę na bliźnięta czy nie?

Gość czyli jesli mój dzidek
jestem kobietą :-)

Szanse zawsze masz:-) Ale nie będą one wynikały z genetyki bo genetycznie możesz tylko dziedziczyć w linii żeńskiej (po mamie, babci)

Ja też mam bliźniaki, kreska była baaaardzo słabiutka. Za to tempo przyrostu hcg było ogromne, choć żaden z wyników nie był jakiś szczególnie wysoki, patrząc na nie oddzielnie. U mnie w rodzinie nie było bliźniąt, ot taki los :)

Gość senita27
ja mam blizniaki po Inseminacja i czesto sie zdarza ze sa wlasnie po tym