Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 janiejatak

wesele bez alkoholu

Polecane posty

Go艣膰 janiejatak

Hej, by艂am ostatnio na weselu gdzie nie by艂o wog贸le alkoholu. Co ludziom przy艣wieca do takich poczyna艅?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 bez sesnu takie wesele
Ja np na weselach bez alkoholu nie potrafilabym sie bawic. Nie jestem alkoholiczka i pije wlasnie tylko od okazji. I wesele jest taka okazja kiedy mam ochote sie napic, a na trze藕wo chyba nie znios艂abym tej muzyki i klimatu wesela. Rozumiem bez alkoholu kiedy bylby to krotki obiad dla rodziny. Ale jak wesele z muzyka i tancami to alkohol musi byc. Jak ktos nie chce wodki to chociaz wino czy drinki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rghriuhrhirseiobjmvsriwkjkei
no ale bylas i co?? nie bylo fajnie?? wszyscy ewnie dretwi na maksa co nie???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja i maz nie pijemy wlasciwie
prawie wcale i czesto w ogole na weselu i tak mie sprobujemy alkoholu ( zalezy, kto powadzi samochod). Dla mnie moze nie byc. Bylam na weselu bez wodki i bylo ok. ALE - na weselu wznosi sie toasty- a toast wg zasad savoir vivre'u wznosi sie tylko alkoholem. Wiec szampan na toasty powinien byc ( chyba,ze toastow nie wznosza). W sumie to mlodzi organizuja sobie wesele, wiec ich sprawa, niech robia po swojemu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja i maz nie pijemy wlasciwie
dodam ,ze u mnie iu meza wszystkie imprezy rodzinne sa bez alkoholu,( najwyzej lampka wina) bo jakos nikt nie lubi - i zawsze jest super atmosfera.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 TakaONA89
Mo偶e nie podwali alkoholu bo w rodzinie jest kilku pijus贸w i bali si臋 偶e zniszcz膮 im wesele , a wiedzieli 偶e nie b臋d膮 w stanie si臋 opanowa膰 ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 janiejatak
niekt贸rzy wychodzili do samochod贸w troch臋 si臋 natrzepa膰 :-), toast贸w nie by艂o wi臋c lipa, no sorry, by艂 na powitanie szampanem bezalkoholowym - dramat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 janiejatak
wesele robi si臋 dla go艣ci, 偶eby si臋 dobrze bawili a nie dla siebie, dla siebie to po co robi膰 wesele? Jak ja nie pij臋 to nie znaczy 偶e go艣cie na weselu te偶 nie pij膮, go艣cie licz膮 偶e si臋 napij膮 na weselu, bo niby gdzie maj膮 si臋 napi膰? w pracy czy pod sklepem? AAAA, mo偶e w domu do lustra?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 magdailena
Mnie to nie robi r贸偶nicy - potrafi臋 si臋 bawi膰 bez alkoholu. Ostatnio pojecha艂am na wesele samochodem, wi臋c nie pi艂am nic, a wybawi艂am si臋 na maksa! Inna sprawa, 偶e nawet na "weselach" ksi臋偶y (tzw. "prymicjach") jest alkohol, wi臋c uwa偶am, 偶e takie bezalkoholowe wesele to silenie si臋 na oryginalno艣膰 i pokaz贸wka :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 TakaONA89
Ja uwa偶am 偶e m艂odzi mogli si臋 w艂a艣nie obawia膰 os贸b lubi膮cych si臋 napi膰 i s艂yn膮cych z robienia potem byd艂a i wiochy i dlatego zrezygnowali z alkoholu. To 偶e jeden umie si臋 napi膰 kulturalnie to nie znaczy 偶e drugi post膮pi tak samo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 savoir vivre ksi膮偶ka
Kultura "picia" alkoholu jest ju偶 na coraz wy偶szym poziomie i teraz na weselach ju偶 nie spotyka si臋 go艣ci le偶膮cych na materacach czy po k膮tach. Na weselu alkohol powinien by膰. Nawet je艣li pa艅stwo m艂odzi nie pij膮 to nie powinni zabrania膰 tego swoim go艣ciom. To samo gdy jest ktos wegetarianinem. Przecie偶 sam mo偶e je艣膰 ryby czy sa艂atki ale go艣cie maj膮 prawo zje艣膰 mieso je艣li chc膮. Mo偶e pa艅stwo m艂odzi chcieli zaoszcz臋dzi膰 na alkoholu. Jest to wydatek rz臋du kilku tysi臋cy ale zachowali si臋 bardzo nieelegancko. Imprezy bezalkoholowe to na przyk艂ad komunia 艣w. Dziecku nie powinno si臋 dawa膰 z艂ego przyk艂adu i uwa偶am 偶e dziecko powinno pi膰 bezalkoholowego szampana a pozostali go艣cie jedynie szampana a potem ewentualnie wino. W贸dka nie powinna by膰 ani na komunii ani na chrzcinach, ani na roczku. Natomiast w贸dka bez w膮tpienia powinna pojawi膰 si臋 na ka偶dym weselu bo jest to ca艂onocna impreza g艂贸wnie dla doros艂ych

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 te偶 mnei to dziwi,ale tak
przysz艂o mi do g艂owy, ze moze pan m艂ody lub pani ma problem z alkoholem, nale偶y np do AA? i 偶eby nie tlumaczy膰 ka偶demu z osobna dlaczego toastu nei chce si臋 wypi膰 postanowili zrobi膰 wesele bezalkoholowe?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 TakaONA89
Zale偶y gdzie si臋 robi wesele i jaki艣 go艣ci si臋 zaprasza. Masz racj臋 偶e jest coraz wi臋ksza kultura zwi膮zana z piciem alkoholu, jednak偶e cz臋sto w ma艂ych miejscowo艣ciach w艣r贸d starszych os贸b znajdzie si臋 kilku wujk贸w W艂adk贸w , kt贸rzy za ko艂nierz nie wylewaj膮. Mo偶e kt贸ry艣 z rodzic贸w ma problem z alkoholem? Mojej kole偶anki ojciec jest alkoholikiem - co prawda nie wida膰 tego po nim bo po pierwsze ma wysok膮 pozycj臋 spo艂eczn膮 a po drugie wygl膮dem nie przypomina typowego alkoholika i tym mo偶e ludzi zmyli膰. Wi臋kszo艣膰 jej rodziny nie wie o tym ( ja wiem bo nasi rodzice si臋 znaj膮) i tutaj jej ojciec wykaza艂 si臋 kultur膮 i nie pi艂 ani grama alkoholu w trakcie wesele bo jakby wpad艂 w ci膮g to by za chwil臋 le偶a艂 pod sto艂em. On potrafi艂 si臋 opanowa膰 i m艂odzi podali alkohol 艂膮cznie z w贸dk膮 na weselu. Zmierzam do tego 偶e czasem 艂atwiej jest nie poda膰 alkoholu ni偶 potem wstydzi膰 si臋 przed znajomymi i rodzin膮.

Udost臋pnij ten post

Zdaj臋 sobie spraw臋 z tego 偶e kto艣 mo偶e nie zna膰 umiaru ale z drugiej strony nie poda膰 alkoholu dla 79 os贸b bo osiemdziesi膮ta osoba jest alkoholikiem to jest nieuszanowanie pozosta艂ych os贸b. To tak jakby na 80 os贸b 1 osoba by艂a wegetarianinem i w艂a艣nie przez t膮 jedn膮 osob臋 nie by艂oby ani kawa艂ka mi臋sa na weselu, a zamiast w臋dlin tylko deska ser贸w i sa艂atki. Nie mo偶na dyskryminowa膰 wszystkich przez jedn膮 osob臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 TakaONA89
Wiesz uwa偶am 偶e co innego wegetarianizm a co innego uzale偶nienie od alkoholu. Jednak po zjedzeniu kawa艂ka mi臋sa nie dostaniesz bzika i nie zaczniesz robi膰 wiochy ;) Zreszt膮 tylko dr臋twi ludzie nie umiej膮 si臋 bawi膰 bez alkoholu. Gdzie jest napisane 偶e na weselu musi by膰 podany alkohol ? Rozumiem toast z szampanem ( mo偶na bezalkoholowy poda膰) ale reszta wieczoru nie musi by膰 sk膮pana w oparach w贸dki. U mnie na weselu b臋dzie podawany alkohol , nie tylko w贸dka i b臋dzie jeden wujek , kt贸ry ma problem z alkoholem ale on wtedy po prostu nie pije NIC bo wie czym to dla niego grozi.

Udost臋pnij ten post

Je偶eli kto艣 nie potrafi pi膰 to niech nie pije. Alkohol nie jest obowi膮zkowy dla wszystkich. Lubi臋 napi膰 si臋 wina czy drinka i nie dostaj臋 od tego sza艂u. Je偶eli kto艣 ma z tym problem to musi chodzi膰 na terapie. Moja kole偶anka odchudza si臋 i jest na diecie. W domu nie moze widzie膰 s艂odyczy ani innych rzeczy kt贸rych je艣膰 nie mo偶e bo nie potrafi si臋 opanowa膰 ale jak zapraszam j膮 z m臋偶em do siebie to przecie偶 na st贸艂 stawiam wszystko. Ciasto, w臋dliny, alkohol, napoje kolorowe i wod臋 niegazowan膮, sa艂atk臋 warzywn膮 bo przecie偶 my z narzeczonym i jej m膮偶 jemy wszystko. Ostatnio robili艣my nawet grilla a to ju偶 jest jej problem 偶eby si臋 opanowa膰. Nie b臋dziemy siedziec przy wodzie i warzywach bo ona g艂贸wnie to jada. Owszem stawiam na st贸艂 te rzeczy 偶eby mia艂a czym si臋 po偶ywi膰 ale inne te bardziej t艂ucz膮ce i niedozwolone dla niej te偶 by膰 musz膮 bo mo偶e inni to lubi膮. Uwa偶am 偶e alkohol na weselu powinien by膰 tak jak i ciep艂e posi艂ki. Nigdzie nie ma napisane 偶e alkohol MUSI by膰 ale te偶 nigdzie nie ma napisane 偶e MUSI by膰 ciep艂e jedzenie a jednak na weselu nie jadamy tylko zimnej p艂yty tylko podawany jest tradycyjny obiad i kilka da艅 gor膮cych. Tak sie ju偶 przyj臋艂o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 TakaONA89
Ja uwa偶am 偶e je艣li Pa艅stwo m艂odzi mieliby si臋 stresowa膰 faktem 偶e kto艣 mo偶e si臋 upi膰 bo jest znany ze sk艂onno艣ci do upijania si臋 i robienia byd艂a to mo偶e warto nie podawa膰 tego alkoholu albo poda膰 w mniejszej ilo艣ci i niskoprocentowy. Bo jak kto艣 si臋 nie umie opanowa膰 to potem nie jest o tylko jego spraw膮 tylko r贸wnie偶 os贸b kt贸rym zepsu艂 jedyn膮 w 偶yciu uroczysto艣膰.

Udost臋pnij ten post

wesele robi si臋 dla go艣ci ! to 偶e m艂odzi nie pij膮 to pi膰 nie musz膮 ale czemu zabrania膰 ciotkom wujkom wypi膰 za zdrowie nie by艂am na takim weselu , znajomi byli i z relacji wiem 偶e go艣ci bawili si臋 kolo aut z flaszkami w efekcie wszyscy ubzdryngoleni

Udost臋pnij ten post

Jak kto艣 nie potrafi si臋 opanowa膰 i jest alkoholikiem to musi si臋 leczy膰 i chodzi膰 na terapie bo alkohol mo偶e zobaczy膰 wsz臋dzie - w restauracji, pubie, imieninach, urodzinach, parapet贸wce czy weselu. Jak kto艣 ma problemy to pilnowa膰 musi ju偶 partner, m膮偶 lub 偶ona. Nie mo偶na lekcewa偶y膰 pozosta艂ych go艣ci ze wzgl臋du na jedn膮 czy dwie osoby. To jest ju偶 problem pojedynczych os贸b a nie ca艂ego wesela i wszystkich go艣ci

Udost臋pnij ten post

Alkohol mo偶na zobaczy膰 nawet w sklepie i osoba kt贸ra ma problemy musi nad sob膮 panowa膰. Mo偶e uwa偶asz 偶e w sklepach czy na stacjach paliw nie powinni sprzedawa膰 alkoholu z powodu alkoholik贸w. Jest to 艣mieszne bo ka偶dy sam musi panowa膰 nad sob膮 a jak nie potrafi to trzeba to leczy膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 TakaONA89
Szkoda mi czasu na dalsz膮 dyskusj臋 bo pewne osoby nie zrozumiej膮 pewnych rzeczy. Przerost tre艣ci nad form膮

Udost臋pnij ten post

Nie, jedynie uwa偶am 偶e przesad膮 jest dostosowywanie wszystkiego do jednej osoby. Bo jaki艣 jeden kr贸lewicz nie potrafi pi膰 z umiarem to ca艂e wesele ma cierpie膰 z tego powodu i te偶 pi膰 wod臋 mineraln膮. Ten kto ma problem czy z alkoholem czy narkotykami musi sobie z tym radzi膰 albo szuka膰 pomocy i leczy膰 si臋. Nie jest to dobre rozwi膮zanie 偶eby pozosta艂e osoby dostosowywa艂y si臋 tylko go jednego go艣cia

Udost臋pnij ten post

Mo偶e s膮 z takiej rodziny, kt贸ra jak zacznie pi膰, to wszyscy le偶膮, rzygaj膮 i kwicz膮... Mo偶e pa艅stwo m艂odzi bali si臋 o to. Ja bym na ich miejscu postawi艂a na drinki albo wino. Nie trzeba od razu w贸dki stawia膰 na st贸艂.

Udost臋pnij ten post

To ja nie wiem co to za patologiczna rodzina w kt贸rej jak zaczn膮 pi膰 to nie wiedz膮 kiedy sko艅czy膰. Ludzie maj膮 coraz wi臋cej kultury i jaki艣 poziom sob膮 prezentuj膮 a z kolei starsi ludzie z mniejsz膮 szko艂膮 za pewne borykaj膮 si臋 z r贸偶nymi chorobami to i wiedz膮 偶e nie mog膮 za du偶o pi膰. Przynajmniej tak jest w mojej rodzinie. Jak kto przyjmuje leki to wie 偶e mo偶e pozwoli膰 sobie na maksymalnie 3 kieliszki a przy niekt贸rych lekach tylko mo偶na conajwy偶ej zamoczy膰 usta w szampanie. Po ro jest rozum 偶eby z niego korzysta膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dgfhdgfdhfg
po tym temacie wida膰 jaka mentalno艣膰 panuje w Polsce: zabawa= alkohol. c贸偶 mi nie przeszkadza wesele bez alkoholu- nie po to id臋 na wesele 偶eby si臋 "z艂oi膰" w贸d膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rimellllaaa
Wesele nie jest dla pary m艂odej tylko dla go艣ci. Zatem nie mo偶na narzuca膰 go艣ciom w艂asnej woli, pogl膮d贸w itp. Alkohol powinien by膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 na bezalkoholowym weselu
by艂am, go艣cie bawili si臋 艣wietnie, dominowa艂a m艂odzie偶. M艂odzi nie uznaj膮 picia alkoholu chocia偶 w ich rodzinach nie ma problem贸w alkoholowych.

Udost臋pnij ten post

Alkohol powinien by膰 na weselu. Z tym 偶e kto chce to go pije a kto nie to nie. Ka偶dy powinien mie膰 prawo wyboru. "po tym temacie wida膰 jaka mentalno艣膰 panuje w Polsce: zabawa= alkohol." Nie mog臋 si臋 z tym zgodzi膰. Alkohol jak i jedzenie musi by膰 i nie podlega to dyskusji. R贸wnie dobrze mo偶na by nie poda膰 jedzenia i stwierdzi膰 偶e dla niekt贸rych zabawa = jedzenie za darmo Jedzenie i picie nie wa偶ne jakich napoj贸w czy alkoholowych czy nie jest nieodzown膮 cz臋艣ci膮 wesela

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Martianna
Savoir jeste艣 przyk艂adem osoby gdzie wyst臋puje przerost tre艣ci nad form膮. Niby jeste艣 膮 , 臋 a bez alkoholu bawi膰 by艣 si臋 nie umia艂a. Ma racj臋 osoba kt贸ra pisze 偶e u Ciebie mentalno艣膰 typowego Polaka si臋 objawia ! bez alkoholu nie ma zabawy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja lubie pic na weselach
ja mo偶e i jestem dr臋twa, bo jak si臋 nie napije ( nie myli膰 z upiciem) to nie mam ochoty na ta艅ce hula艅ce i zabawy, kt贸re mo偶e lekko zaczynaj膮 mnie smieszy膰 dopiero po kieliszki. Wesele to impreza, kt贸r膮 ci臋偶ko prze偶y膰 na trze藕wo. Ja lubi臋 na imprezach wypi膰, bo tak lepiej si臋 wtedy bawi臋, czas szybciej p艂ynie. I wesele to nie jest rzecz mi niezbedna do szcz臋艣cia i gdybym wiedzia艂a z g贸ry, 偶e nie b臋dzie alkoholu nie m贸wi臋 o w贸dce ale chocia偶by wina czy jakiego艣 innego fajnego alkoholu to nie p贸jd臋. Trudno jestem dr臋twa. Ale wiem, 偶e i wi臋kzo艣膰 ludzi mogloby okaza膰 swoj膮 dr臋two艣膰 i parkiet by艂by pusty. ka偶dy by tylko siedzia艂. A potem pretensje do go艣ci, 偶e zamulaj膮. Ja 艣miem przypuszczac, 偶e ci co robi膮 bezalkoholowe wesela po prostu oszcz臋dzaj膮. Bo alkohol szczegolnie ten lepszy niz wodka to dosc drogi interes. Widocznie oszczednosci sa wazniejsze. Ale ja nie oszczedzam dajac w koperte wiec mam prawo wymagac tego by bylo nie jakies luskusy, ale przynajmniej to co zazwyczaj czyli cieply obiad i alkohol.

Udost臋pnij ten post