Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasiaaa9123

poród a dom..

Polecane posty

Gość Kasiaaa9123

Cześć Kobietki. ;) pewnie są tu jakieś doświadczone mamy które chętnie udzieliły by mi wskazówek co powinnam spakowac ze sobą do szpitala na poród i co powinnam kupić dla tak malutkiego dziecka .. nie chcialabym zeby czegos zabralo ;) ..

Gość niuu
Najlepiej zadzwoń do szpitala gdzie będziesz rodzić i zapytaj co potrzeba. Każdy szpital ma inne wymogi. :)

Gość Kasiaaa9123
hm. z tym że w tym szpitalu ciezko nawet o dodzwonienie się .. a jednak termin coraz blizej i chcialabym miec wszystko pod kontrolą ..

Dla Ciebie: - dwie lub trzy koszule plus szlafrok - klapki i kapcie - skarpety -biustonosz do karmienia - podkłady na łóżko - podkłady higieniczne lub duże podpaski -bielizna jednorazowa - tamtum rosa ze 3 saszetki - żel intymny i pod prysznic - ze 2/3 ręczniki - telefon - gumka do włosów Dla dziecka -pieluszki -chusteczki - czapeczka wiązana pod brodą i niedrapki - 2/3 komplety ubranek najlepiej - rożek lub becik

Gość flora pro aktif
czapeczka nie może być wiązana do 1 roku życia, to niebezpieczne dla dziecka.

Jest wiele stron na internecie z tym, że na nich te listy są dość obszerne. Możesz poczytać i zweryfikować co na pewno koniecznie musisz zabrać do szpitala a co nie. ja też będę dzwonić, a jeśli telefonicznie takich info nie uzyskam to po prostu pofatyguję się osobiście i dowiem się na miejscu :) Albo zapytaj lekarza prowadzącego ciążę ;) Może akurat wie jakie są zwyczajne w szpitalu, który wybrałaś. A to co do domu to już możesz sugerować się radami ze stron internetowych ;) powodzenia :)

Taa, jasne! u mnie w szpitalu nie trzeba było ubranek.Czapeczki i kaftaniki byly szpitalne. I WSZYSTKIE CZAPECZKI BYLY WIAZANE!Więc nie gadaj głupot, że są niebezpieczne!

Niezbędne dokumenty dowód tożsamości ubezpieczenie (karta chipowa np. na Śląsku) NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej) karta przebiegu ciąży oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) Rzeczy dla MAMY Na czas porodu: koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital) pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania) woda mineralna niegazowana zegarek do określania czasu skurczów Na okres poporodowy jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek (paczka) podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie) majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe trzy koszule nocne do karmienia szlafrok kapcie (ewentualnie klapki pod prysznic) dwa biustonosze do karmienia herbatka ułatwiająca rozwój laktacji, np. Hipp Natal (zwłaszcza dla pierworódek; na początku brakuje pokarmu, dopiero w trzeciej dobie jest nawał mleka) maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen przybory toaletowe, ręczniki papier toaletowy termometr sztućce, kubek telefon i ładowarka książka do czytania, gdy dziecko śpi, a ty akurat nie odpoczywasz pieniądze na nieprzewidziane wydatki Rzeczy dla DZIECKA paczka pieluszek jednorazowych, chusteczki jednorazowe do pupy, krem do pupy kilka pieluszek tetrowych trzy cienkie bawełniane kaftaniki lub body rozpinane na całej długości i trzy pary śpioszków (lub zamiast poprzedniego trzy pajacyki) dwie bawełniane czapeczki (zwróć uwagę na szycia; szwy nie powinny uciskać delikatnej główki dziecka) dwie pary skarpetek rożek lub kocyk ręcznik, łagodne mydełko np. Bambino jest to lista z internetowej strony. Dość obszerna, możesz ją sobie zweryfikować ;)

Gość Kasiaaa9123
dzieki dziewczyny :) dodzwonilam sie do szpitala ale niestety gdy zapytalam o potrzebne mi rzeczy pani wysmiala sie mowiac ze nie nadaje sie widac na matke skoro nie wiem.. ajj. Zdenerwowalam sie aby szkoda gadac :)

Gość fghg9
trzeba bylo tej pani też coś od siebie powiedzieć.co za chamstwo w tej Polsce.

Gość polla303
Co było mi potrzebne w moim szpitalu. Szlafrok, kapcie, 2 koszule rozpinane, żel pod prysznic, dezodorant, szampon,żel delikatny, ja miałam cesarkę, więc rana bolała. Podpaski i podkłady ceratkowe dawał szpital. Sztućce trzeba mieć, dużo wody do picia, bardzo dużo. telefon, ładowarka. majtki jednorazowe(bardzo przydatne), wkładki laktacyjne. Dla dziecka pampersy, chusteczki, smoczek. No chyba, że wolisz tetry to w szpitalu dają. Ubranko na wyjście, ale to mąz przywiózł w ostatni dzień. Dokumenty: dowód, karta ciąży, ostatnie wyniki, ubezpieczenie.

Gość polla303
ja np kremu dla dziecka nie brałam, bo w szpitalu czekały na mnie 2 paczki, a w nich są kremy sudocrem. Są też w nich gazety jakbyś chciała poczytać, chociaż siły na to nie ma, 2 butelki wody są. Mi do cesarki to koszule dali w szpitalu, a swoją na drugi dzień założyłam jak już miałam siłę wstać i się wykąpać.

Gość Jabardzo
A u mnie w szpitalu nic nie dawali, wszystko musiałam mieć swoje. Autorko weź więcej ubranek dla dziecka, ja nie umiałam synkowi dobrze zakładać pieluchy na początek i za każdym prawie razem podsikiwał ubranko, trzeba było zmieniać. Pamiętaj: siusiak do dołu :)

Gość polla303
jeszcze pytasz co powinnaś kupic dla dziecka, do domu rozumiem? Pampersy, chusteczki to wiadomo, butelki, max 2. Jeśli naturalnie będziesz karmić to butelek na początek nie trzeba, ale jak nie to trzeba też podgrzewacz. Do pępuszka to jest teraz takie fajne w sprayu octenisept ok 30 zł w aptece, do przemywania oczu rumianek lub też sól fizjologiczna. delikatne mydełko lub coś do kąpania w postaci płynnej, jak nie chcesz mydła, oliwka, szczoteczka do włosów, nożyczki do paznokci(szybko rosną), gruszka do nosa.