Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawiona18

Kto wziął ślub kościelny tylko dlatego, że to ładnie wygląda?

Polecane posty

Gość zaciekawiona18

Napiszcie szczerze. Czy zrobiliście to np. dla świętego spokoju, bo rodzina nalegała itd. Ja nie jestem jakoś szczególnie wierząca, wierzę w reinkarnację... Ale chciałabym wziąć ślub kościelny, bo podoba mi się taka uroczystość :P

Gość na moje oko to tak
z 95% populacji :P

Gość zaciekawiona18
:P :P :P Być może, ale mam wrażenie, że zaraz jacyś fanatycy tu na mnie naskoczą :)

Gość Marcin_wwaaa
robisz sobie jaja z Boga i jego darów sakramentalnych. Będziesz sie smażyć w piekle

Gość malinowa piwonia i bez i róża
moja koleżanka nie chciała brać kościelnego ale ją rodzina polska i tradycyjna przymusiła a babcia niemal płaczem wymusiła, że dziewcze już dla świętego spokoju wzięło slub kościelny a do kościoła nie chodzą , no ale tradycja czasem bierze u nas górę, pamietam że przed slubem była nim tak zestresowana że mówiła, niech już bedzie po wszystkim:(

Gość worek kartofli
bo na cywilnym nikt mądry nie daje prezentów a na kościelnym sie daje prezenty

Gość upppppppppppppppppppppppppp
ja wezmę z tegoż powodu

moze nie tylko dlatego ludzie biorą sluby ale, gdyby nie zalezalo im na oprawie i wyglądzie weselu itp to nie istnialy by poduszki pod obraczki, strzelajace balony i konfetti ksiegi podziekowan, sesje zdjeciowe, suknie slubne tylko kazdy by szedl sam do kosciola przyjąl sakrament komunie swiętą, wlozyl obrączke i do domu poszedł.

Gość u mnie nie było poduszeczek
ani confetti, nie było baniek mydlanych ani gołąbków, balonów, pierwszych tańców, poduszeczek, druheneczek i tym podobnych pieprzotów (że zacytuję Marię Peszek ;) ) Panna Młoda w prostej sukience (bardzo ładnej :) ), ale kwiaciarce zarobić nie dała, sama sobie poradziła - płacić za bukiet 200% więcej tylko dlatego, że to "slubny", to jakas pomyłka... za to była piękna, głęboko przeżyta Msza św. i zaślubiny, których oboje chcieliśmy, bez żadnych udziwnień branie ślubu kościelnego "bo ładniejszy" (albo "dla babci", albo "dla białej sukienki" czy "dla prezentów") to obłuda i kłamstwo - i tyle w temacie nie lepiej wziać cywilny z pełnym przekonaniem, by móc sobie potem w lustrze w oczy spojrzeć?? kłamstwo ma krótkie nogi i zawsze kiedyś czkawką się odbije...

ja tak wzięłam ślub - trochę dla rodziny, trochę dla oprawy. u mnie nie było poduszeczek >> nie mam problemu z patrzeniem sobie w oczy w lustrze i po 8 latach nadal nie mam czkawki z tego powodu. także nie demonizuj :D

Gość jeśli nie masz czkawki
to akurat świadczy wyłącznie o Tobie ;) i o "pojemności" Twojego sumienia i nikt tu niczego nie demonizuje - chodzi o zwykłą, ludzką uczciwość nawet osoba głęboko wierząca z dużo większym szacunkiem potraktuje osoby, które poprzestaną na ślubie cywilnym czy wolnym związku by nie brnąć w kłamstwa i nie posługiwać się religią jak ścierką - niż tych, którzy biorą ślub kościelny "bo co ludzie powiedzą", traktując sobie wiarę jak ścierkę, a kościół jak salę do wynajęcia to samo dotyczy chrztu dziecka