Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tyhokukma92

Czy ludzie z dużych miast uważają sie za lepszych ???

Polecane posty

Gość tyhokukma92

Zasadniczo moje pytanie kieruje właśnie do tych ludzi. Czu czujecie sie lepsi od ludzi z małych miasteczek czy wsi ? Proszę o szczerość. Przecież i tak jesteście tu anonimowi. Moje pytanie sie z byle niczego nie wzięło. Studiuję zaocznie w dużym mieście ale na codzień jestem z małego miasteczka (11 tysięcy) i czasami słyszę żarty o "wiejskich zwyczajach" a ostatnio nawet niedawno poznany chłopak o wieści o tym ,że nie jestem z tego miasta a dojeżdżam tylko na weekendy zapytał się mnie "To , z której prowincji laska jesteś ?" Przyznam ,że było to trochę...nieuprzejme ? I to w sumie nie jeden taki przypadek... Może faktycznie ludzie z dużych miast są bliżej kultury i "wielkiego świata" (kina,emipki, wielkie galerie) ale to chyba nie czyni ich lepszymi. Ale na serio powiedzcie czy uważacie nas za bardziej zacofanych od siebie :) ? Naprawdę chciałabym wiedzieć.

Gość vann zann
a z której prowincji jesteś? :classic_cool:

Gość werra1122
Ja jestem z małego miasta (10 tys mieszkańców) i czuję się z tym dobrze. Wszędzie mam blisko. Nie musze nigdzie dojeżdżać a jak chcę pojechać do galerii to wsiadam w samochód i po prostu jadę;-)

Gość tyhokukma92
168-48 Dzięki za szczerość :P

Gość tyhokukma92
165-48 a mogłabyś uzasadnić ? nie będę Cie krytykować :) chciałabym wiedzieć co sądzisz o ludziach z małych miasteczek.

Ludzie urodzeni w dużych miastach nie czują się lepsi od innych. Ludzie, którzy przeprowadzili się do nich, z mniejszych miejscowości - owszem.

Gość 165-48
Autorko nie ma za co :)

Gość 165-48
heh nie chce mi się rozpisywać ale ogólnie dlatego, że uważam, że życie w mieście pozwala na przyswojenie większej ilości informacji, więcej się wie, widzi, lepsze szkoły, lepsza praca itp, no i człowiek się nie musi ukrywać jak na wsi przed sąsiadami, co z okien wypatrują, większa swoboda, w mieście żadna pani Zosia cie nie kojarzy,

Gość tyhokukma92
165 -48 ok ok ale uzasadnij czemu czujesz sie lepsza? Nie bede Cie krytykować, to ciekawość :)

Gość lolipap
Więc przeprowadziłem się z dużego miasta do mniejszego okolo 70-80 tys. Coz moge powiedziec straszna wiocha a ludzia sa beznadziejni :|

Gość tyhokukma92
Rozumiem , dzięki :)

Gość myszka czarodziejka
Nie,a nawet wręcz przeciwnie. Podziwiam ludzi którzy całe życie spędzili na wsi a wyjeżdżają na studia do dużego miasta..podziwiam ich odwagę,zostawiają rodzinę,wyjeżdżają w nieznane..ja to co tam,jestem nadal u rodziców bo na studia dojade sobie tramwajem.. Wiadomo że skoro dostają się na studia oznacza to że są dobrze wykształceni,a podziwiam także to że umieją często pogodzić pracę na polu z innymi obowiązkami,w ogóle to że potrafią robić różne rzeczy których ja np. nie potrafię bo nie mam z tym żadnej styczności.. właściwie jedynym zastrzeżeniem jakie moge mieć do ludzi na wsi - ale wiadomo że to nie do wszystkich - jest trzymanie psów na łańcuchach.

Gość myszka czarodziejka
uważam także,że ci,którzy mają się za lepszych z tego tylko względu że oni są z miasta,mają kompleksy,a ta poza którą przybierają,że oni to są taaacy wielcy miastowi ma je zatuszować

Gość Roys roys ...chciałbym
165-48 hehehe dziewczyno a czego w dobie internetu i ogólno- dostępnych mediów człowiek z małego miasteczka ma nie wiedzieć co wiedziałbym człowiek z dużego miasta ? A to ,ze Pani Zosia Cie obserwuje to równie może tak być w dużym mieście gdzie w konkrentej dzielnicy gdzie najblizsi sąsiedzi wiedzą o Tobie tyle samo co Ci w malym miasteczku

Gość wioskaaa
puste łby z wioski i tyle

Gość tyhokukma92
wioskaaa - ale ja nie piszę tylko o wiosce ale też o małych miasteczkach.

Gość myszka czarodziejka
to że na wsi każdy zna każdego i plotki szybko sie rozchodzą może sprawiać że trudniej mają osoby które chcą być inne,nie chcą np. wyznawać wiary katolickiej i przez to są oczerniane na swojej wsi,w tym przypadku osoba taka ma trudniej niż ja,skoro zrezygnowałam z katolicyzmu nikt sie tak do mnie nie przyczepi,nie zwróci uwagi ze mnie nie ma w kościele,mam łatwiej niż gdybym mieszkała na wsi i znowuż podziwiam te osoby które sie na wsi wyłamują i wyróżniają chociaż przez to są tam spaleni. Ja mam większy wybór co do ludzi i większą anonimowość

Gość tyhokukma92
z małych miasteczek od 5- 30 tysięcy też puste łby ? Zasadniczo , w którym momencie miasteczko staje sie miastem ? Jest jakaś konkretna liczba mieszkańców ?

Gość asdasdad
do 70 tys wiocha

Gość myszka czarodziejka
no i kolejna sprawa to te galerie i kina które ktoś tu wymienił - osoby na wsi na pewno muszą sobie lepiej radzić z organizowaniem czasu wolnego,bo mają mniejszy wybór a na pewno nie chcą się nudzić. W mieście to można pójść to tu to tam,kino,teatr,basen,muzeum,mecz nie wiem,być możę się mylę,ale właśnie takie odnoszę wrażenie,że my w mieście mamy wygodniej,może nawet prędzej zginęlibyśmy na wsi niż człowiek ze wsi w mieście.

Gość tyhokukma92
myszka czarodziejka tu masz racje , ja co prawda nie jestem ze wsi ale z miasteczka i tu jak ktoś sie różni choćby kolorem bluzki to juz jest pośmiewskiem i wrogiem publicznym.

Gość myszka czarodziejka
bo ten drugi sobie lepiej poradzi i sie dostosuje - zwłaszcza w obecnych czasach takie jest moje zdanie,że ze względu na mniejszą wygodę życia ludzie na wsi muszą być bardziej zaradni a informacji wcale nie mają mniej,może tam nie brakuje wśród starszego pokolenia zabobonnych katolików wrogo nastawionych do innych ale w mieście też nie brakuje,tam po prostu ci ludzie są bardziej widoczni bo ogólnie jest mniej ludzi

Gość Wszystko wiedzacy normalnieee.
MORDA MIESZCZUCHY BO GDYBY NIE WIEŚ TO NIE MIELBYŚCIE ANI MLEKA A NI CHLEBA !! A JESLI UWAZACIE SIE LEPSI TO TYLKO SWIADCZY O TYM ZE MACIE JAKIES KOMPLEKSY...

Gość tyhokukma92
myszka czarodziejka fajnie ,że Ty przynajmniej doceniasz takich ludzi jak ja :) Myślę ,że takich mądrych miastowych jak Ty jest więcej i mam taką nadzieję. I cieszę się ,że widzisz różnicę pomiędzy rozróżnianiem mentalność ludzi z tych dwóch miejsc i samą ich specyfiką a dzielenim ludzi na gorszych czy lepszych z tego powodu bo to jest straszne :/

Gość myszka czarodziejka
ja mam np. taki kompleks że nie potrafie wydoić krowy :D jak ktoś uważa że na wsi ludzie są bardziej ograniczeni,to niech popatrzy na naszych miejskich dresiarzy osiedlowych co plują na chodnik i tylko kurwować potrafią ;)

Gość czarodziejski podmuch wiatru
Moim zdaniem nie powinno sie dzielić w ten sposób kto jest lepszy a kto gorze ze względu na miejsce zamieszkania. Może być glupi miastowy i mądry człowiek z małego miasteczka , bądź mądry miastowy i głupi wieśniak. Jednak uważam ,że ludzie ze wsi , którzy idą na studia do dużego miasta są bardziej wartościowi od tych co mają to podane na tacy. Muszą włożyć wysiłek w znalezienie miejsca zamieszkania , nieraz pracy , idą w nieznane no i jak ktoś tu napisał wcześniej częściej muszą wymyślać sobie kreatywny i oryginalny sposob spędzania czasu bo nie mają kin, basenow itp

Gość myszka czarodziejka
jest więcej bo wiadomo,tutaj jest tyle ludzi że każdy może być zupełnie inny...a większości i tak sie nie zna,każdy ma swój kawałek świata

Gość myszka czarodziejka
czarodziejski podmuch wiatru -zgadzam sie całkowicie jestem mniej wartościowa bo mam podane na tacy...