Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tyhokukma92

Czy ludzie z dużych miast uważają sie za lepszych ???

Polecane posty

Gość tyhokukma92
myszka to zabawne :) hehe ja też nie umiem doić krowy ;) u nas w miasteczku nie ma takiej potrzeby :) Myślę nawet ,że nawet nie wszyscy wieśniacy potrafili by to zrobić, tylko robią to określone osoby ;)

Gość czarodziejski podmuch wiatru
myszka czarodziejka nie mialam tego na mysli... po prostu uważam ,że ktoś kto musi ciężej walczyć o coś co ktoś inny ma podane na tacy jest no kurde bardziej wartościową kims :) soryy mozes sie nie zgodzic. Skad wiesz ze bylabys w tym miejscu w ktorym teraz jestes jakbys byla ze wsi ? Moze bardziej to zawdzięczasz sprzyjającym warunkom ? Bez urazy :) Sama sobie na to odpowiedz.

Gość myszka czarodziejka
ale nie musiałaś mi tak odpisywac,bo sie przecież z Tobą zgodziłam ;) nie mam jak i po co zaprzeczać

Gość myszka czarodziejka
to znaczy ja też musiałam i muszę walczyć z róznymi przeciwnościami losu ale to są sprawy nie mające nic wspólnego z mieszkaniem w mieście lub na wsi

Gość myszka czarodziejka
no nie,w sumie na wsi to w tym przypadku co jest w mojej rodzinie byłoby jeszcze trudniej..

Gość myszka czarodziejka
w moim przypadku chyba jednym z nielicznych sprzyjających warunków jest właśnie mieszkanie w mieście...tak teraz sie zastanowiłam.Ale doceniam to

Gość tyhokukma92
Podbijam :)

Gość ciszaaaaaaa ma być !!!!!
ja jestem z malego miasta i tez zdazylo mi sie zauwazyc ,ze niektorzy miastowi ostentacyjni pokazują swoją wyższość. niestety ale chyba uważają nas za jaskiniowcow :) dla mnie taki ograniczony mieszczuch to wiesniak bo wieś to stan umyslu czlowieka a nie miejsce zamieszkania...

Gość mania co nago gania
Mieszkam w średniej wielkości mieście i będę szczera- czasem staram się odrzucać od siebie to uczucie ale generalnie czuje się lepsza od ludzi z z okolicznych mniejszych miast i wsi.

Gość tyhokukma92
mania co nago lata spoko i dzieki za szczerosc.

Gość mania co nago gania
A dlaczego? Oto odpowiedź: Jadę samochodem, ktoś wykonuje niebezpieczny manewr i ja już wiem że to będzie samochód z podmiastową rejestracją. W sklepie zatrzęsienie- ludzie z okolic się zjechali i łażą, nie patrzą na nikogo, ślepi jak kury. Znam kilka osób ze wsi (mam działkę pod miastem) i niestety są to osoby bardzo płytkie, bez ambicji, mało inteligentne.

Gość elegancki_kołnierzyk
wiocha to styl bycia człowieka a nie miejsce zamieszkania. Spójrzcie na takiego Jacykowa, Minge, Najmana. Cichokpkow. Wielcy miastowi a wieś tańczy i śpiewa.

Gość mania co nago gania
i tylko dopiszę gwoli ścisłości- mam też rodzinę mieszkającą w małym mieście i na wsi. Znam wielu ludzi bardzo wartościowych pochodzących z takich miejsc. Nawet sama chciałabym się kiedyś wyprowadzic na wieś. Ale zawsze w pierwszym odruchu ludzie z małych miasteczek/wsi- kojarzą mi się negatywnie i nic na to nie poradzę

Gość tyhokukma92
mania co nago lata "Jadę samochodem, ktoś wykonuje niebezpieczny manewr i ja już wiem że to będzie samochód z podmiastową rejestracją." No dobra ale równie dobrze to może być obcokrajowiec albo ktoś kto dopiero zdał prawko. Czy gdybyś Ty nagle znalazła się na głównym rondzie w paryżu (bodajże 15 pasowym) to byś jechała bezbłędnie ? To tak samo może przyjechać ktoś inny z dużego miasta i nie ogarniać ulic innego. Moja mama np jeździ rewelacyjnie po każdym mieście a nie raz byliśmy na wczasach autem w Paryżu, Berlinie , Pradze i nikt jakoś na nią nie trąbił. A co do ograniczonych ludzi...co powiesz na miejskich blokowiskowych dresiarzy ?

Gość mania co nago gania
ale ja naprawde nie chce nikogo obrazić. Wiele ludzi w mieście-tak jak piszesz- jest bardziej ograniczona od ludzi ze wsi. I tu i tu trafimy na bardziej i mniej inteligentnego człowieka. Z kolei ja czuję się jak wieśniara w Warszawie ;)

Gość tyhokukma92
spoko ;)

Gość myszka czarodziejka
ja w Warszawie nie czuje sie jak wieśniara ale obco owszem,w końcu to obce miasto ;)

Gość miejce zamieszkania nie
ma nic wspolnego z tym, czy kto jest lepszy czy gorszy.Tak w miescie jak i na wsi sa madrzy i glupi. Szpanuje miastem przewaznie pierwsze-drugie pokolenia, ktore tam mieszka- zalosne. ( mieszkam w miescie , zeby nie bylo, rodzina - warszawiacy od kilku pokoleń)

Gość a ja wam powiem taaak
Ogólnie pochodzę z dużego miasta, ale od jakiegoś czasu mieszkam na wsi ( 300 mieszkanców) Powiem Wam, że moja rodzina z miasta teraz zaczęła traktować nas jak odludków. Myślą, że my tutaj nic nie mamy, nic nie wiemy itd. Dają odczuć, że jesteśmy "inni". Nawet traktują trochę z wyższością, oni wszystko wiedzą, a my to gbury co trzeba wszystko tłumaczyć jak dziecku :P To co mnie wkurza na wsi - brak anonimowości. Ktokolwiek do mnie przyjedzie zaraz mówią, że to moj nowy facet. Wiedzą kto kiedy był, ile siedział.. ploty codziennie, zwłaszcza w sklepie - tam dowiesz się o sobie wszystkiego :P Druga sprawa ludzie ze wsi ( nie wszyscy) są częsciej nieśmiali. Mam koleżankę, ona jest, ze tak powiem "dzika" :O Gdzieś wśród ludzi nie potrafi sama nic zalatwić ( np. sama iść do WC , czy kupić sobie sama piwo, sok, cokolwiek .. ) Zawsze wydaje jej się, ze każdy się na nia patrzy :P Dużo by wymieniać różnic, ale nie ma co uogólniać:)

ogólnie moim zdaniem nie ma co się wywyższać. Ja nigdy tego nie robilam, bo nie miejsce zamieszkania świadczy o naszej wiedzy czy wartości

Gość tyhokukma92
Czyli moja hipoteza o tym ,że jednak czują się lepsi w części sie potwierdza. Nie mówię ,że wszyscy miastowi tak mają ale niestety chyba większość. Kto wie może jakbym ja była Panią z wielkiego miasta też bym sie czuła lepsza ...nie obwiniam was za to.

moze czują się lepsi, ale ludzie ze wsi są bardziej pracowici !!! bez dwóch zdań ;P

Gość tyhokukma92
też nie ma co przesadzać z tą pracowitością :) podobno największe bezrobocie jest wlasnie w malych miasteczkach od 6 do 50 tysięcy.

Gość mania co nago gania
To że tak uważamy to przecież nie znaczy że tak jest w rzeczywistości. Tu chodzi o głupi stereotyp jaki pierwszy przychodzi na myśl o kimś ze wsi czy małego miasteczka- o kimś naiwnym, mało inteligentnym, bez perspektyw (są takie osoby, ale są i osoby odmiennie różne). Nie wiem skąd pochodzisz, ale założe się że też czasem o kims myślisz w ten sposób

Gość tyhokukma92
mania spoko nie obwiniam cie , ciesze sie ,że jestes szczera i wlasnie tak jak piszesz chodzilo mi wlasnie o to co wy wielce mastowi myslicie (nie musi sie to oczywscie pokrywac z rzeczywistoscią)

Gość tyhokukma92
ja spadam ;] trzymajcie sie.

Gość myszka czarodziejka
może po części,ale też po części niektórzy ludzie ze wsi czują się gorsi,bo im sie wydaje że miasto to jest jakieś niewiadomo co,coś strasznego i zupełnie innego a to..tylko miasto. Jak już wiesz ja absolutnie nie czuje się lepsza od ludzi ze wsi a zdarzało mi się,że ktoś ze wsi tak pomyślał bo coś tam powiedziałam co oni odebrali jako obrazę wsi a wcale tak nie było,co dla mnie oznaczało że są na tym punkcie bardzo drażliwi i być może mają jakieś kompleksy ...ogólnie nie lubię takich sytuacji,nie chce nikogo obrażać,poniżać,sama jestem zresztą nieśmiała,no do wc i do sklepu bez problemu pójdę ale w nowym środowisku czuje sie nieswojo. Ja sie nie gniewam jak ktoś powie,że moje miasto mu sie nie podoba(chociaż mnie podoba się bardzo),że ludzie tutaj są tacy i owacy - bo widocznie takich ludzi spotkali,że brudno,że nie ciekawie,a na tym forum (i nie tylko) dość często trafiałam na opinie że w moim mieście ludzie są snobistyczni,nieuprzejmi i ogólnie do bani..

Gość myszka czarodziejka
Tu chodzi o głupi stereotyp - no właśnie,stereotypy mają to do siebie że są głupie i kierują się nimi zazwyczaj dość ograniczeni ludzie,nieważne skąd. poszczególne miasta też objęte są stereotypami,nawet panują przekonania że to miasto z tamtym miastem jest do siebie wrogo nastawione,odmienny klimat,inna miastowa gwara. To ostatnie to akurat na pewno prawda

Gość kokzzu z pawkom
tak, czują sie lepsi. chcialas odpowiedzi to masz co nie znaczy ,że to ich przekoananie jest sluszne.

Gość ja nie wiemmm
czy moje miasto jest dla ciebie duże ( troszkę ponad 60 tyś ) ale tu też wszędzie mam blisko, wiec co to za argument??? do tego "wszędzie" o którym piszesz w swojej wiosce ludzie w dużym mieście też mają na wyciągnięcie ręki - sklep, apteka , lekarz itp. a co do ludzi z wsi i małych miast ( zawsze śmieszyło mnie to określenie, bo dla mnie małe miast o to moje miasto , wydaje mi się że określanie tak miejsca zamieszkania przez jego mieszkańców to poniekąd leczenie komplektów) to zwykle ich wadą jest ich mentalność i ona ich zdradza