Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Iwona .

Jakie ryby jecie nad morzem ?

Polecane posty

Gość świeże przde wszystkim
w tym roku zafundowałam sobie łososia :) Ale uwielbiam też taniutką flądre

polecam dorsza, miętusa smażonego wędzoną chba każdą lubię o nie maślanej nie ! za ciężka

Gość Iwona .
Miętus co to za ryba ? Ma dużo ości ?

Gość jaq
uważaj na ryby które jesz w smażalni nad morzem.

Gość Karpie
nad morzem tylko i wylacznie.

Gość ollooo
Halibut, węgorz, sandacz, śledzik - smażone. Bardzo lubię wędzonego karmazyna :)

Gość Iwona .
Koleżanka mojej mamy kiedyś mówiła o dorszu,że to najgorsza ryba.Nie mam pojęcia dlaczego ale utkwiło mi to w pamięci.

Gość lgkdfsjgaksjbg
Nie cierpię ryb, bo śmierdzą, ale flądry są pyszne. Pieczone, grillowane, smażone... Jedyne ryby, które nie śmierdzą obrzydliwie i które da się na prawdę ze smakiem zjeść. Panga jest jeszcze smaczna, ale niezdrowa, bo absorbuje całe mnóstwo rtęci, która jakkolwiek dostanie się do wody. Jednak flądra jest smaczna i zdrowa.

Gość lgkdfsjgaksjbg
>>Iwona .: "Koleżanka mojej mamy kiedyś mówiła o dorszu,że to najgorsza ryba.Nie mam pojęcia dlaczego ale utkwiło mi to w pamięci." Dorsz po prostu dyfi rybą (śmierdzi rybą) tak jak śledź i karp. Miłośnicy ryb mogą je zachwalać i uwielbiać, ale nieznoszący ryb mogą polecić tylko flądrę (nie śmierdzi) oraz pangę, ale panga jest niezdrowa ze względu na to, że absorbuje metale ciężkie (np. rtęć).

Gość lgkdfsjgaksjbg
No i dodatkowo pangę w celach hodowlanych faszerują hormonami, które też bywają rakotwórcze. Tak że pangi nie polecam, ale flądrę jak najbardziej. Jest pycha.

Gość lgkdfsjgaksjbg
Flądra jest rybą występującą m.in. w bałtyku. Nie absorbuje śmieci z wody i nie jest hodowana sztucznie na hormonach a po prostu wyławiana z bałtyku. Podobnie śledzie, ale śledzie śmierdzą. Ogólnie nad morzem do jedzenia polecam tylko flądry w różnych postaciach :)

Gość lgkdfsjgaksjbg
>>krakowska trufelka, a co ty chciałaś w południowej polsce świeże ryby, zwłaszcza w knajpach??? No weź nie żartuj. Nad morzem ci co mają budki, lokale, restauracje, głównie zaopatrują się w ryby u rybaków. Ja mieszkałem w domku letniskowym w Krynicy Morskiej i nie musiałem korzystać z lokali, bo co rano między 4 a 5 rano kupowałem flądry u rybaków, tylko trzeba było na nich poczekać (do góra 2 godzin) i samemu w domku się smażyło, czy grillowało. Rzadko z budki czy w lokalu, ale ci z lokalu również czekali na plaży na rybaków :) I jak już się zdarzyło u nich flądrę zjeść... wyraźnie czuć było, śe świeża. Tam mało kto ryzykuje mrożeniem ze względu na turystów, walory smakowe i dziecinnie prostą dostępność do tych ryb.

Gość lgkdfsjgaksjbg
W dodatku u rybaków TANIOCHA :)

Gość fswrevfgswgfwsgws
A ja uwielbiam halibuta i turbota:)

Gość The Dorsch unit
Dorsz przede wszystkim a tak poza tym to wszystkie które są z BAŁTYKU włącznie z Fląderkami.O ile wiem że pochodzą one z lokalnego połowu. Gdy mam pewność że na stół w danym barze czy restauracji trafiają z lokalnych portów. W niektórych kurortach gdzie port jest można również tam zjeść na miejscu bo są zwykle smażalnie.Poczytaj o faunie BAŁTYKU a będziesz też wiedział więcej o mięsie poszczególnych ryb i jego walorach smakowych.Im z pewnością nikt nie zaprzeczy.

Przecież temat dotyczy miejscowości nadmorskich... Wypowiadam się W TEMACIE. 5-6- rano... Samochód dostawczy z napisem MROŻONE RYBY. Oto wasze świeże rybki w knajpach. I nie krzyczcie... Piszę o większości.

Gość lgkdfsjgaksjbg
>>krakowska trufelka :) Może chodzisz do tych "wikwintnych" restauracji, gdzie nikt tyłka nie ruszy do portu do rybaków :D Bo powiem, że będąc w Krynicy Morskiej przed 2 miesiące znałem większość właścicieli budek :D Zakupują flądry u rybaków na plaży :D Spotykaliśmy się wielokrotnie :P Właściciele czy pracownicy "eksquisitnych" lokali (restauracji) może się nie fatygują o tej godzinie do portu (no jasne), więc dlatego kosztowałaś tych "świeżych" :) Ja w budkach jadłem świeże i sam nawet świeże grillowałem i smażyłem :D Restauracje nad morzem powinno się troszkę omijać... przepłacasz za mrożonki :D