Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kaśka z wroclovia

Czy in vitro to nie głupota?

Polecane posty

Gość jesli chcesz to mozesz bo
eutanazja, przeinaczasz moje wypowiedzi. jest pewna wiedza na ktorej mozemy sie oprzec, tego nie neguje, natomiast jest ona zbyt mala by bawic sie w boga.

Gość Eutanazja30
jesli chcesz to mozesz bo eutanazja, przeinaczasz moje wypowiedzi. jest pewna wiedza na ktorej mozemy sie oprzec, tego nie neguje, natomiast jest ona zbyt mala by bawic sie w boga." Na jakiej podstawie takie wnioski? Najstarsi z in vitro mają już własne dorosłe dzieci... zdrowe.. Więc skąd wniosek, że wiesz więcej?

Gość jesli chcesz to mozesz bo
nie napisalam ze wiem wiecej. zreszta jesli nie wierzysz mi, to poszukaj badan, ale nie tylko takich ktore te metody wychwalaja, ale tez opinii krytycznych, i sama sobie wyrob opinie na ich podstawie. ja mam taka a nie inna.

Gość Poczęta in vitro
To, co niektórzy z was tu wypisują przechodzi ludzkie pojęcie, cytuję "zakazała bym in vitro do tego wprowadziła obowiązkowe badania prenatalne i przymusowe usuwanie płodów z wadami należy oczyścić ludzkość z niedorobionych osobników". Jak można być tak pozbawionym uczuć chamem, by napisać coś tak okrutnego?! Przecież bezpłodność często nie jest powodowana wadliwymi genami, tylko uszkodzeniami układu rozrodczego, ty pusta taco!!! Moja matka z powodu bardzo wielu zapaleń nerek i pęcherza które przeszła w przeszłości nie mogła zajść w ciążę, jedyną nadzieją dla niej było in vitro. Zabieg udał się za drugim podejściem i urodziła córkę- mnie. Nie godzę się, żeby ktokolwiek nazywał mnie niedorobionym osobnikiem, wybrykiem natury czy imitacją człowieka!!! A już zwłaszcza takie ograniczone przeceny, co najpierw piszą i się mądrzą, a potem dopiero sprawdzają, co właściwie napisały!!! Każdy człowiek ma prawo żyć, a każda kobieta ma prawo urodzić dziecko i należy im w tym pomagać, tak jak pomaga się ludziom którzy walczą z innymi chorobami. Bezpłodność nie jest lżejszą chorobą od innych, powoduje wiele cierpienia i bólu i zasługuje na to, by ją leczyć! Ponadto niedobrze mi, jak czytam te rozkminy typu "Matka natura wie co robi, nie powinnaś mieć dzieci, jak nie możesz, in vitro to działania wbrew bogu i naturze". Tak, in vitro jest wbrew naturze, tak samo jak szczepionki, antybiotyki, szpitale, soczewki kontaktowe, promienie RTG i inne osiągnięcia medycyny!!! Gdyby wszyscy ludzie myśleli tak tępo jak wy, nie wyszlibyśmy cywilizacyjnie ze średniowiecza, wpadliście może na to?! Cały rozwój ludzkości, cały sens jej istnienia opiera się na przeciwstawianiu się naturze i obchodzeniu jej ograniczeń, żeby zapewniać ludziom jak najlepsze życie! A poza tym, na takim etapie cywilizacyjnym, na jakim się znaleźliśmy jakość genów nie ma znaczenia. Nie musimy się dobierać specjalnie, żeby nasze potomstwo było jak najsilniejsze, umiało polować i chronić rodzinę przed drapieżnikami. Nie musimy już ufać temu mechanizmowi, tej selekcji tak dającej się zauważyć u innych zwierząt, bo nawet jeśli organizm który się urodzi będzie fizycznie słabszy, to i tak przetrwa, więc bajdurzenie o najsilniejszych genach i naturalnej selekcji jest wysoce nie na miejscu. Dziękuję za wysłuchanie, mam nadzieję, że co po niektórzy wezmą moje słowa do siebie

Gość dogheo;rtho
w takim razie nie powinniśmy przeprowadzac operacji, przeszczepów itd bo to ingerencja w zamierzenia boga? co jeżeli meżczyzna w dzieciństwie miał wnetrostwo obustronne i nie ma teraz szans na dziecko to ma nie skorzystać z invitro? bardzo mądre światowe kobiety a takie głupoty opowiadają pewnie mohery

Gość Poczęta in vitro
Zresztą nie rozumiem też, co wg was znaczy gorsze. Czy w wypadku człowieka, osoba słabsza fizycznie, bardziej narażona na choroby nowotworowe czy po prostu upośledzona jest gorsza? Czy jest ona mniej przydatna dla społeczeństwa? Bo z tego co mówicie, to taki np. Hawking nie miał prawa żyć jako gorszy i niedorobiony osobnik. Gratuluję toku myślenia

po co płód , który wiadomo , nie będzie z niego pełnosprawny osobnik , czyli słabosilny do wykopków bądż z wiecznym problemem z ułamkami , czyli miast zysku będzie straty dla budżetu państwa generował a rodzinie wstyd przed sąsiadami przynosił , że taki niewydarzony ma się rodzić ?

Gość dogheo;rtho
jesli chcesz to mozesz bo NAPISAŁA """"jesli ktos ma pieniadze to i tak bedzie probowal, ja uwazam ze ma to negatywny skutek na cala populacje. i z tego powodu mi sie to nie podoba."""" negatywny wpływ na populacje maja takie osobniki jak tyyyyyy zabraniając prawa do macierzyństwa

Gość dogheo;rtho
jesli chcesz to mozesz bo Napisała """"nie bede miec innego podejscia bo nei chce miec dzieci poza tym nie lubie dzialac zupelnie wbrew naturze. to nie lezy w mojej naturze z kolei by robic cos na sile. ja rozumiem ze czasem ludzie sie kochaja i chca miec potomstwa ale niestety my ludzie nie jestesmy w stanie przewidzec czy nasze geny razem beda wspolpracowaly - i po to wlasnie matka natura wymyslila takie a nie inne mechanizmy. przeciez ile jest samoistnych poronien? one nie dzieja sie bez przyczyny, nie dzieja sie takze dlatego ze kobieta o siebie nie dbala. organizm wydala zaplodnione jajeczko jesli cos z nim jest nie tak. to tak samo jak kocice instynktownie odrzucaja chore kotki. pomysl."""" kobieta która miała stany zapalne i ma niedrożne jajowody lub cysty chce mieć dziecko co tu geny maja wspólnego

Gość maryna ze młyna
już i tak zajadacie żywność genetycznie zmodyfikowaną wiec za jakiś czas różne mutanty mogą wam się urodzić bez invitro

Gość maryna ze młyna
jesli chcesz to mozesz bo Napisała bo przy normalnym poczeciu takie cos jest "weryfikowane" przez organizm na poziomie komorkowym i albo do tego poczecia nie dochodzi, albo jest samoistne poronienie, jesli cos jest nie tak. a zreszta o czym ty mowisz Eutanazjo? wiedza naukowcow na temat genetyki to bardziej chodzenie we mgle niz badania. o kurde, ale tu to zalałaś jak gęś na asfalcie :D co jest weryfikowane , geny? to dlaczego na świecie jest tyle genetycznych chorób? choćby daun ? jakoś nie zweryfikołało się ?