Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcekupickompa

czy warto kupić komputer na allegro?

Polecane posty

Gość chcekupickompa

co myślicie o tanich(600-1000zł) , NOWYCH komputerach na allegro? Warto kupić taki sprzęt, czy lepiej dopłacić i kupić w sklepie? Proszę o opinie :) Aha, chodzi tanie komputery wystawiane na aukcje przez sklepy :)

Gość pytanie na obiad...
Nowy nie warto, lepiej dołożyć i kupić markowy tzn taki z 3 letnią gwarancją albo używany markowy.

Gość assszzz
na allegro ha ha przeciez tam wszystko zjebane sprzedają

Gość erwerewr
wg mnie nowego się przede wszystkim w ogóle ni opłaca kupowac

Gość chcekupickompa
Jaka marka stacjonarki najlepsza?

za 1000zł masz nowego netbooka w sklepie np saturnie z systemem operacyjnym. Na allegro możesz się przejechać ale rób jak chcesz.

Gość chcekupickompa

za 1000zł masz nowego netbooka w sklepie np saturnie z systemem operacyjnym. Na allegro możesz się przejechać ale rób jak chcesz.

Gość chcekupickompa

najlepszy stacjonarny to samemu składać. Dobre komputery to hp nie ma problemu ze sterownikami.

Gość pytanie na obiad...
HP DELL Fujitsu. Mocno bezawaryjne są e nie te domowe typu HP Pavilon czy Dell XPS tylko biznesowe Dell Optiplex, HP Ellite itp

niska cena musi z czegoś wynikać. Z tego co kiedyś patrzyłem niska cena komputera to wynik że towar po ekspozycyjny może być nie kompletny a nawet uszkodzony. zazwyczaj ściągają taki sprzęt z innych krajów i system operacyjny może być w innym języku tak samo z partycją ukrytą.

zależy do czego chcesz ten komputer używać? zwróć uwagę że nie masz windowsa 7 tylko linuxa. Umiesz się posługiwać linuxem? Jeżeli będziesz używać tylko do netu prac biurowych czasem film to ok komputer. Do gier nie nadaje się

Gość chcekupickompa
W gry nie gram. Potrzebuje komputer głównie do pracy biurowej, przeglądania dużych pdf-ów i oglądania filmów. Co do systemu - zainstaluje na nim XP lub Ubuntu.

a nie lepiej zainstalować windows 7. XP raczej będzie kiepsko pracować bo system jeszcze 32 bitowy a windows 7 zazwyczaj to już 64 bitowy. Po drugie sprawdź w necie czy ten komputer ma sterowniki pod windows xp.

Gość chcekupickompa
Widzę, że już całkiem się nie znam.. więc komputery potrzebują sterowników? Na moim starym (10 letnim) komputerze, XP śmiga bez sterów...

Gość pytanie na obiad...
Nie śmiga bez a ma sterownik w podstawowych sterownikach systemu, już lepiej ubuntu jak XP. Ja osobiście mam ubuntu 12.04 LTS i całkiem nieźle się sprawuje. Filmy, muzyka internet, proste dokumenty biurowe, poczta więcej mi nie trzeba.

bo XP miało w sobie sterowniki do powszechnych kiedyś układów. Bez sterowników daleko nie zajedziesz. No chyba że chcesz kombinować. Z tego względu lepiej kupować komputer z systemem operacyjnym.

Gość faciooo
Jeśli to ma być komputer stacjonarny, to najlepiej kupić wszystkie części osobno i sobie samemu złożyć.

Gość chcekupickompa
XP mam na licencji MSDN Academic Alliance Złożenie komputera odpada - nie potrafię tego zrobić. poza tym nie wiedziałabym nawet jakie części kupić, aby ze sobą dobrze współpracowały. Zastanawiam się teraz czy nie lepiej kupić laptopa. Myślę o tym: http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/fujitsu-lifebook-ah531gl-b815-2gb-500gb-no-os.bhtml Czy byłby on dobry do zastosowań które wymieniłam? plus przeglądanie internetu (o tym zapomniałam;))

A jaki monitor posiadasz? - podaj model. Klawiaturę, myszkę masz od starego, tak? No i najważniejsze pytanie - czy potrzebujesz bardzo komputera mobilnego - notebooka, czy on i tak raczej będzie stał w 1 miejscu?

Gość chcekupickompa
Raczej będzie stać. Klawiaturę zamierzam kupić nową. Monitor samsung SyncMaster 152V

Gość chcekupickompa
Rozważam laptopa ponieważ słyszałam iż pobierają one znacznie mniej prądu niż stacjonarki - czy to prawda?

prawda pobierają mniej prądu. Problem jest że tam masz baterię która po jakimś czasie pada a to kosztuje trochę kasy. Po drugie tani laptop zazwyczaj jak się zepsuje to do kosza nie opłaci się naprawa.

Monitor trochę kiepski = tyle co w laptopie, ale ten laptop, do którego linkowałas - szkoda pieniędzy. Ja bym polecał używany, masz po prostu za mały budżet na nówkę. Popatrzyłem trochę w allegro i znalazłem te 2 aukcje: 1. http://allegro.pl/wydajny-komputer-e7400-gtx460-768mb-zobacz-i2543876488.html - tego mogłabyś licytować do 900-950zł. Dla Twoich potrzeb idealny. Później przydałby się tylko wentylator na tył obudowy - instalacja masakrycznie prosta :) 2. http://allegro.pl/komputer-core-2-duo-2x2-2ghz-2gm-ram-190gb-winxp-i2556051605.html - chociaż tutaj by się przydało więcej detali nt. komputera.