Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie podoba mi sie to

Opiekunka ogladajaca telewizje. Zwrocilybyscie uwage?

Polecane posty

wlasnie o to chodzi, ze przedstawilam jej plan i rytm dnia jaki dziecko mialo z wczesniejsza opiekunka. I to nie raz, przypominalam o tym, dziecko tez skoro dzis sie upomnialo o wyjscie z domu. " razy wczesniej tv byl wlaczony i to mnie zaniepokoilo i jak widac troche slusznie skoro dzis ladna pogoda a ona woli przed tv siedziec

Gość rarunia
Jeśli opiekunka dziecka wcale na dwór nie wzięła tylko przed tv trzymała, to się zgodzę, że źle zrobiła. Jesli zdarzy się tam co jakiś czas, że zamiast wyjść, zostaje w domu, to nic takiego, opiekunka też człowiek, czasem może z tym dzieckiem zostać w domu, ale jeśli to nagminne, to owszem, zwróciłabym uwagę. Ja się czepiam tylko tego,żeby nie doczepiać się, jeśli opiekunka sobie coś tam obejrzy w tym tv, jeśli poza tym normalnie wszystko co trzeba przy dziecku zrobi.

Gość waleria78
I za co Ci pracodawca płaci?? Za pisanie na kafe?? U niani widzisz błędy, ale u siebie już nie?

Gość nie rrozumiem
Zreszta moja 3 latka ma swoj blok i kredki i kolorowanki pod stolikem-jest na tyle rozgarnieta :P, ze gdy chce rysowac, to sama bierze kredki i kartki. Nie trzeba za nia latac i podsuwac pod nos wszystkiego. Tak samo z zabawa-potrafi wziac zabawki, czy puzzle i usiasc i nawet nie potrzebuje towarzystwa. A Wy myslicie, ze tesciowe czy matki mialyby chec i sily na opiekowanie sie dzieckiem na 100%-czyli latanie krok w krok za dzieckiem i ukladanie mu planu dnia i non stop zabawianie? to jestescie w bledzie ! A potem jedna z druga by nadawala na kafe, ze tesciowa nie zajmuje sie dzieckiem w tworczy sposob, a opiekunce rzuci sie kase i sie zada, prawda? Babcie nie maja obowiazku zajmowania sie wnukami, wiec tylko opiekunka ratuje-ale moim zdaniem jest ona od opiekowania sie dzieckiem, pilnowania go, podania posilku podczas nieobecnosci rodzicow. Zabrac na spacer, na plac zabaw. a jaka byla pogoda u Ciebie? Moze skwar lal sie z nieba, a wtedy nie dziwie, sie, ze wolala z dzieckim w domu zostac, zreszta miedzy 11-15 nie powinno sie dzieci eksponowac na sloncu w upaly.

Gość dfghjki
Taka typowo polska mentalność - "płacę, to znaczy że opiekunka jak piesek musi cackać się z dzieckiem Psa się do dziecka nie zatrudnia :P

nie jestem w pracy i jakbys przeczytala pierwszy post to bys to wiedziala. Ale nie przeczytalas tylko wlazlas i sie drzesz.

Gość opindalam
Taka typowo polska mentalność - "płacę, to znaczy że opiekunka musi cackać się z dzieckiem" Musi. Za to jej płacę.

dla mnie praca to pracam, skoro ta dziewczyna zdecydowala sie nad opieke nad dzieckiem za te oieniadze ktore bierze ( nawet nie wiemy za ile pracuje), to musi sluchac w pewnych kwestiach swojego pracodawcy, czyli autorki., ' ja bym za bardzo nie ingerowala w to co robia, czyli czy np godzine dziennie sluchaja muzyki, spiewaja . Ale gdybym sama zatrudniala kogos, to tez mialabym wymagania np takie, zeby dziecko chodzilo spac zawsze o tej samej porze, zeby wychodzilo 2 razy dziennie na spacery. co do telewizora to jest kwestia dyskusyjna, bp pewnie ze moze sobie niania usiac i odpoczac np po spacerze, a dziecko w tym czasie sie ładnie bawi, Ale ogladanie seriali moze sie nie podobac matce, po prostu. Ja woalabym, zeby niania w tym czasie ogladala cos co interesuje tez dziecko, np teletubisie :D staje w obronie autorki, bo nakryla opiekunke juz 3 razy na tym samym

waleria78 przestan wypisywac glupoty a zacznij czytac. uwierz to nie boli:)

Gość rarunia
Dla mnie osobiście ważniejsze w opiece nad dzieckiem byłyby takie aspekty jak nakarmienie dziecka, żeby nie chodziło głodne, dopilnowanie, by posiłki zjadło, zadbanie, by położyć je spać, by było przewinięte, suche i odpowiednio do pogody ubrane, a kwestia wychowania i zabawy to już u mnie na samym końcu by była, bo to ja jestem od tego po pracy.

ja bym powiedziała że nie chcesz aby dziecko patrzyło w telewizor ja rozumiem można od czasu do czasu włączyć wszystko jest dla ludzi ale ty chyba nie płacisz jej za to żeby spędzała czas z dzieckiem a nie obok dziecka

Gość bardzo dobrze wyjasnila to
900-00 . Spokojnie przedstaw te argumenty opiekunce, Moze nie zdaje sobie z tego sprawy? Prawde mowiac, dlatego nigdy nie zatrudnilam opiekunki dla dzieci, poniewaz starałam sie zeby nie zmarnowac ani chwili z ich wczesnego dziecinstwa Dzieci sa wtedy najabardziej chlonne i ten okres ma wyjatkowo duzy wplyw na ich przyszle zycie a nie sądzę ,zeby jakiejkolwiek opiekunce chcalo sie poswiecac dzieciom tyle uwagi, ile mnie sie zdarzało. Jesli musisz zatrudniac opiekunke, to staraj sie,zeby zajmowala sie dziecmi jak najsensowniej, To bardzo, bardzo wazne.

Gość i tak to sie konczy
no ta na dworze upał i niania ma biegac z dzieckieim po placu a ty płaszczysz dupe przed kompem hehe

Gość Thymi
U mnie telewizor od rana nie gra. Nienormalne. I nieważne, czy opiekunka czy ktokolwiek - nie ma włączania.

Gość waleria78
Ok- wróciłaś wczesnie do domu, do córeczki i zamiast twórczo spełniać się w roli matki - obrabiasz dupę niance na necie zamiast z nią szczerze porozmawiać?

avent dzieki, ze rozumiesz. Po prostu wydaje mi sie, ze place jej za opieke nad dzieckiem, zabawe z dzieckiem, wyjscie na plac zabaw, a nie za to by dziecko chcialo wyjsc a ona odmawiala z powodu serialu. Nie ma u mnie az takiego upalu by nie mozna bylo wyjsc z domu:P

Gość te, sfrustrowana niańka wyżej
odpuść już :P

Gość rarunia
na edukację dziecka przyjdzie czas w przedszkolu czy szkole. Takie małe dziecko to potrzebuje głównie serca i typowo przyziemnej opieki, jak danie jedzenia, ubranie, spacer.Od zabaw i edukacji i wychowania są rodzice, a potem pośrednio szkoła.

Gość a tak z ciekawości zapytam
ile płacisz swojej niani?

Gość nie rrozumiem
Ale bez przesady, oczekujecie od opiekunek cudow, na ktore same byscie nie mialy checi. Tez, jesli ogladacie tv to tylko bajki dla dzieci? A wiele matek siedzi na kafe, zamiast dziecku tworczo czas poswiecac :P ale matka to moze, a opiekunka ma dziecko zabawiac, nawet serialu nie moze obejrzec, gdy dziecko sie bawi, poza tym autorka pisala, ze jednego razu byl tylko tv wlaczony a opiekunka robila jedzenie a nastepnym razem dziecko sie bawilo koralikami.

dziecko jest na placu zabaw:P ja w domu przed komputerem i w kuchni obiad robie. W roli matki dobrze sie spelniam. Poza tym ja moge mojemu dziecku odmowic wyjscia jesli mam jakies obowiazki, ale nie nianka, ktorej jedynym obowiazkiem jest zajecie sie dzieckiem.

Gość w pogodny ciepły dzień
telewizor z rana nie ma racji bytu.

Gość 123456789876543
nie podoba mi sie to - uwazasz ze ona w ogole sie nie zajmuje dzieckiem? na rzecz tv? moze poza obejrzeniem serilau zajmuje sie nalezycie Twoi dzieckiem?

to moze zaczne placic opiekunce za to co ja robie:) Niech sprzata, gotuje, telewizje oglada:) Myslicie, ze sie zgodzi? Bo ja watpie:O Nie place jej za to by robila to co ja, ona nie jest matka ani pania domu.

Gość miśka 19
Faktycznie - chyba zatrudniłaś nieodpowiedzialną dziewuchę do opieki nad swoją córeczką:( Pewnie jeszcze pali przy dziecku, nie karmi i zostawia bez opieki??

Gość Opiekunka do dzieci
do nie podoba mi sie.. sama jestem opiekunka do dziecii musze przyznac, ze nie wlaczam dzieciom nigdy telewizora, chyba ze rodzice maja takie zyczenie ( nie dzieci). Czuje sie w obowiazzku ( za to mi placa ) inaczej kreatywnie spedzam z nimi czas, czytanie, zabawa itp I sama nie bylabym zadowolona gdyby kiedys opiekunka z moim dziec miala spedzac czas przed tv.. uwazam ze pownnias porozmawiac z ta dziewczyna, i jesli ona nie chce badz nie potrafi inaczej czasu z dziecmi spedzac jak tylko przed tv tzn ze nie nadaje sie do tej pracy....

przeciez jej nie zwolnie. Mam zamiar porozmawiac z corka i z nia. Zobaczymy co wyjdzie z tego

Gość rarunia
Ale zrozum,że to, że niania jest zajęta tylko Twoim dzieckiem nie upoważnia Cię do tego, żebyś przesadnych cudów oczekiwała od tej niani. Niania powinna mu stworzyć normalne warunki, takie jak dziecko ma na co dzień z Tobą, podczas Twojej obecności, a nie jakieś inne, "specjalne" warunki. Sama piszesz, że dziecko jest na placu zabaw, a Ty przed kompem, to czemu nie jesteś z dzieckiem na placu ?

Gość miśka 19
Zwolnij ją! Tyle Ci doradzę.

Gość nie rrozumiem
Nie odpowiedzialas na pytanie-czy dziecko jest zaniedbane, nienakarmione i zaszczute w swoim pokoju, bo opiekunka obejrzala jeden serial?