Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda00

brak jajeczkowania:(

Polecane posty

Gość młoda00

witam, mam 18 lat i dziś lekarz stwierdził u mnie brak jajeczkowania. chciałabym zapytać czy któraś z was to leczyła albo coś więcej wie na ten temat??

Gość młoda00
miałam robione badania hormonalne i mam za niski progesteron

Gość no to leczy sie to
progesteronem duphaston albo primolut zalezy jak niski masz poziom progesteronu ...nic Ci nie przepisał ?

Gość małoda00
powiedział że najpierw trzeba wyleczyć zapalenie jajnika i powtórzyć progesteron w tym cyklu i dopiero zacznie mnie leczyć.

A jaki jest konkretnie problem z jajeczkowaniem? Pęcherzyki w ogóle nie dojrzewają? Czy też dojrzewają, ale nie pękają? Rozumiem, że miałaś robione USG. Na następnej wizycie zapytaj lekarza w jaki sposób zbyt niski poziom progesteronu wpływa na brak jajeczkowania, bo według mnie nie jest to hormon kluczowy przy jajeczkowaniu, ale może o czymś nie wiem.

Perwersjo, progesteron nie jest kluczowy przy owulacji, natomiast PO NIEJ jego poziom wzrasta. Jeżeli wyszedł za niski to faktycznie owulacji mogło nie być - wytwarza go ciałko żółte - nie ma owulacji - nie ma ciałka - nie ma wzrostu. Aczkolwiek tak się w cyklu czasem zdarza (chyba, że był to jakoś krytycznie niski poziom). Czy miałaś oglądane jajniki?

Ok. Ale czy jest kluczowy, żeby wystąpiła owulacja. Chodzi mi bardziej o to czy może nie być owulacji dlatego, że progesteron jest za niski. Chodzi mi o przyczynę, a nie o konsekwencje.

hm, raczej nie ponieważ czynność wydzielnicza jajników jeśli chodzi o progesteron jest niska. odgrywa jakąś rolę (z tego co doczytałam pomaga oderwać się pęcherzykowi), ale nie jest to rola kluczowa. Kluczową rolę w owulacji odgrywają FSH, LH i estrogeny i w tym kierunku powinna iść dalsza diagnostyka. Progesteron był oznaczany oczywiście w 2 fazie cyklu (przynajmniej teoretycznie), tak?

No właśnie o to mi chodzi od początku, że niski poziom progesteronu nie wyjaśnia braku owulacji. :)

Gość Młoda00
Tak to była 2 faza cyklu. Lekarz powiedział Narazie ogólnie że mogę nie mieć jajeczkowania. Wziął też pod uwagę to że przez 2 lata współżylam regularnie bez zabezpieczenia i nie zaszłam w ciążę.