Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

justyna_kasia

Ubranka po wypraniu są sztywne Co robić??

Polecane posty

Witam wszystkich. Na pewno temat był już poruszany niejednokrotnie, jednak nie mogę znaleźć nic w tym temacie. We wrześniu spodziewam się pierwszego dziecka i zaczynam pranie ciuszków. Piorę w Dzidziusiu do białego i w Loveli do koloru. Zauważyłam że ciuszki po wypraniu i wysuszeniu są sztywne i chropowate szczególnie te z welurku, pomóżcie co robić?? czy wyprasowanie na parze pomoże??

wraz z płynem do prania wlej trochę zwykłego kuchennego octu, wysusz najlepiej na dworze i będzie bardziej miękkie. prasowanie tez pomoże.

A płyn do pułkania używasz? Bo nie możliwe żeby po wypraniu w proszku dla dzieci, użyciu płynu i wyprasowaniu ubrania były twarde - a wyprasować musisz!!!

płynu do płukania nie mam, słyszałam że używanie płynów jest szkodliwe... A prasować jeszcze nie prasowałam bo najpierw chcę wyprać wszystkie ciuszki a troszkę ich mam

Odwróć welurowe ubranka na lewą stronę, wyprasuj i przełóż z powrotem na prawą. A co do bawełnianych, to nie poradzę bo nigdy mi się tak nie zdarzyło.

Gość b.e.a.t.a
Jesli masz pralke z suszarka, mozesz wlaczyc suszenie na 5-10 minut. Ja nie prasuje dzieciecych ubranek, tylko te ktore sie gniota np. sukienki.

Gość jhfhkfhfkhkhgfkhf
Być może masz bardzo twardą wodę, może Calgon pomoże dodany do prania.

Skoro nie używasz plynu to masz odpowiedź. Są proszki lovella i do nich płyny, skoro nie bałas się używać proszku to boisz płynu? Te płyny prkatycznie nie pachną, są wyłącznie po to aby te ubrania zmiękczyć. Prasowanie jest najważniejsze, w wysokiej temperaturze giną bakterie. Nie można nie prasować ubranek dla noworodka!

Tez obstawiałabym kiepską wodę. Poszukaj testu twardości wody, jesli wyjdzie twarda a planujesz gotowac sama dla dzidziusia, polecam kupić filtr do wody, wam tez wyjdzie na zdrowie ;) Są płyny do płukania ciuszków dla alergików i niemowlaków.

Prasować oczywiście że będę nawet kupiłam sobie nowe żelazko :) chciałam tylko zapytać czy prasowanie pomoże? no i faktycznie co do płynu do płukania będę musiała kupić jeżeli faktycznie ciuszki będą potem miękkie i przyjemne w dotyku to warto... ;)

Gość są dobre płyny dla
niemowlaków Lovella i Jelp, a jak będzie troszkę większe to mozna stosowac te dla dorosłych z napisem sensitive

Gość o mój boze
"Nie można nie prasować ubranek dla noworodka!" Owszem można! Nigdy nie wyprasowałam ani jednego ciuszka dla Synka i żyje, ma się świetnie, ma 2 lata i jakoś bakterie z pewnością licznie występujące na ciuszkach po praniu Go nie zjadły :P

nie czytalam wszystkich postow ale welurkowe spiochy sa czesto sztywne kiedy woda jest twarda, Calgon moze rozwiazac sprawe;

Gość nieperfekcyj
a dodanie calgonu nie zaszkodzi dziecku? w sensie czy to nie zostanie na ciuszkach? też mam ten problem używam i proszku lovela i płynu lovela i Piore w 40 stopniach.i wszystkie couszki sie jakies tqarde zrobiły. ps czy spiochy i body zapinacie przed wypraniem na te metalowe napki? czy to możliwe że będą haczyc o ubranka i je zmechacac?