Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna kulka

co można robić w domu jak sie ma złamaną nogę

Polecane posty

Gość smutna kulka

już 5 tydzień siedze w domu :( o kulach chodze tylko do łazienki i do przychodni na kontrole. w tv nic nie ma co można robić w takiej sytuacji :(

Gość ;087bsnsduu
hej;) doskonale cie rozumiem, tez mialam noge w gipsie 4 tyg juz zdjelam moja rada? rob tak jakby tego gipsu nie bylo, sprzataj na ile mozesz, wyjdz na zakupy, na laweczke w parku szybko zleci;) ja bym sie zalamala gdybym tylko w domu wtedy siedziala i lezala ;)

Gość smutna kulka
Jeszcze mam mieć gips 3 tygodnie, a później rehabilitacja Mam trójkostkowe złamanie nogi, pękła mi strzałka w dwóch miejscach i kostka przyśrodkowa :( miałam 2 operacje. W nodze mam blaszkę z 5 śrubami i a z drugiej strony 2 druty. Zrobiłam to sobie jak schodziłam z górki :( skręciłam kostkę za mocno aż się połamało. Nie mam siły wychodzić na dwór bo mieszkam na 3 piętrze bez windy i takie wyjście kosztuje mnie dużo wysiłku. Na dodatek szybko się męczę, a ta pogoda mnie dobija, upały. Cięzko mi się chodzi o kulach, niecierpie ich :(

Gość ;087bsnsduu
wierze Ci ze Ci ciezko i jeszcze ten brak windy ale powiem Ci z wlasnego doswiadczenia ze im mniej sie ruszasz/chodzisz tym gorzej zrasta sie zlamanie ja zdjelam gips minelo 5-6 dni i chodzilam jakby nigdy nic;) znajoma dochodzila do siebie 4 tyg i siedziala tylko w domu majac gips, ja chodzilam, spacerowalam, nawet na dyskotece tanczylam;) a kuli ani razu w rekach nawet nie mialam;-)

Gość Ja też...
Ja też mam złamanie trójkostkowe i siedzę w domu...Załamka... chodze tylko do toalety i z powrotem do wyra... i tak już od 12 lipca. Najpierw był szpital, operacja i teraz mam nadzieję, że we wtorek już mi zdejmą gips. Jeśli się zrosło prawidłowo oczywiście. Mnie jeszcze boli i muszę brać przeciwbólowe, a jak tam z bólem u Ciebie?

Gość Ja jak mialam zlamana noge
sama nauczylam sie programow graficznych i obecnie pracuje jako grafik. Masz duzo czasu, ucz sie czegos co moze byc przydatne

Gość ;087bsnsduu
doopa a nie lezy, nie wiecie ze kazdy szybszy powrot do zdrowia zalezy od waszej psychiki? im wiecej pozytywnego myslenia tym szybciej sie wraca do zdrowia, a nie poprzez lezenie calymi dniami co za tym idzie - zalamka

Gość smutna kulka
Ja się połamałam 21 lipca w sobote :( Do tego miałam 2 operacje bo na pierwszym zdjęciu nie wyszło ze mam jeszcze pękniętą kość przyśrodkową :( Nie mogę stawać na tą nogę.Na szczęście teraz noga mnie nie boli, bo przez pierwsze 2 tygodnie po operacji leciałam na kroplówkach. Noga bardzo mnie bolała do tego była spuchnięta. Nie mogli mi jej zeszyć do końca i przez to zostałam dłużej w szpitalu. Zeszyli mnie 30 lipca, a 1 sierpnia dopiero wyszłam do domu. Miałam gips łuskowy i musiałam jeszcze zmieniać sobie opatrunki bo rana krwawiła. W piątek zdjęli mi szwy, a w poniedziałek byłam na kontroli, zrobili mi zdjęcie lekarz powiedział, że zespolenie jest prawidłowe i mam przyjść 11 września na kontrole. Założyłam tez sobie gips syntetyczny i jest o wiele lepiej.

Gość smutna kulka
;087bsnsduu miałaś dużo szczęścia, ja ogólnie jestem osobą nie wysportowaną i szybko się męczę, nie dam rady sama wyjść z domu na miasto

Gość ;087bsnsduu
kuleczko to nie bylo chyba szczescie;) mysle ze to kwestia nastawienia ( a wysportowana to na pewno nie jestem, wierz mi ) postanowilam ze sie nie dam ze nie bede bezczynnie siedziec i czekac az minie 4 tyg zeby zaczac chodzic bez gipsu to co ja robilam majac gips to ludzie patrzyli jak na idiotke ( wiadomo ze ogolnie przyjete jest = masz gips, nie rob nic! ) zlecialo mi bardzo szybko i czulam sie dobrze ale w pierwszych dniach chodzilam zalamana i wylam bo tylko siedzialam albo lezalam

Gość smutna kulka
Też mam chwile załamania smutku, przecież taka ładna pogoda lato a ja jestem uziemiona ale pomyśle sobie o tych ludziach w szpitalu którzy mają gorzej, gorsze złamania bardziej skomplikowane...Byłam w pokoju z dziewczyną która miała prawdopodobnie raka kości wracała z zakupów upadła i połamała 2 kości udowe. Od maja była w szpitalu. Taka fajna ładna i młoda dziewczyna i nie wiadomo co z nią będzie.Tak mi jej było szkoda :( Dziękuje Bogu, że za parę tygodni będę już zdrowa. Muszę jakoś wykorzystać ten czas bo taka bezczynność jest męcząca

Gość ! Me !
ja tez dolaczam:) noga w gipsie:) krzywo stanelam pol nocy na SORze:) i ucze sie chodzic o kulach chociaz mi sie nie chce:( a najgorsze sa zachcianki ale jak sie jest samemu w domu to nie ma jak isc do sklpeu:( w dodatku noce to tragedia bo musze miec ciagle noge na podwyzszeniu i wgl sie nie wysypiam:(

Gość smutna kulka
witam !Me! ile już jesteś w gipsie?

Gość dkvcmks
można leżeć, ja też leżałam 2 miesiace, obejrzaąłm mnóstwo filmów, można powiedzieć ze nadrobiłam zaległości bo wcześniej prawie nie oglądałam z braku czasu. Na necie można oglądac za darmo

Gość Ja też...
Ja mam okropny ból jak opuszczę nogę na dół i dlatego unikam wstawania. Mam wstawioną blaszkę z 6 prętami, jedną śrubę i jeszcze dodatkowo dwa druty. Trochę czytam, grzebię w internecie, siedzę na balkonie i tak czekam aż mąż wróci z pracy. Nawet jedzenia sobie nie szykuję. Wszystko mam rano postawione przy łóżku.

Gość ! Me !
smutna kulka witam !Me! ile już jesteś w gipsie? dwa tygodnie i zostaly jeszcze dwa a potem rehabilitacja:) To i tak nic w porownaniu z Toba:* wlasnie kombinuje jak sie podrapac:)

Gość smutna kulka
Ja do tego mam dziecko 5 miesięczne :O dobrze, że ono jeszcze nie chodzi i razem leżymy na łóżku, moja mama przynosi mi obiady jak mąż jest w pracy on pracuje na zmiany.

Gość Ja też...
Ja na wyprawy do lekarza mam wypożyczony wózek inwalidzki i nie wyobrażam sobie jak bym miała bez niego dotrzeć do przychodni i potem czekać pod gabinetem...

Gość smutna kulka
Ja też... a bierzesz zastrzyki na krzepliwość? Mi lekarz powiedział, że trzeba brać jeszcze tydzień po ściągnięciu gipsu.

Gość ! Me !
kulka wspolczuje:* ale dobrze ze malenstwo jeszcze nie chodzi to mozecie odpoczywac:) ja np nie umiem jesc w kuchni musze w salonie wiec skacze na jednej nodze po kanapki ale z herbata juz gorzej jest i robie "na raty" a jakies owoce czy cos rano mi mama zostawia w salonie na stole:) po 15przychodzi moj eks i robi mi obiad albo cos zamawiamy... w dodatku wychodzi mi 8 i zbliza sie okres teraz to masakra bedzie:(

Gość Ja też...
Tak biorę dostałam ich 40 sztuk po wyjściu ze szpitala. Biorę też CYCLO 3 FORT to na poprawę krążenia. Muszę też brać mocne przeciwbólowe - PADOLTEN - to jest traumal z paracetamolem.

Gość smutna kulka
Mi mąz kupił czajnik elektryczny i mam przy łóżku i tak sobie robię kawę i herbatę, no i dziecku mleko muszę przygotować. Dobrze, że mam w miarę spokojne dziecko i nie jest płaczliwe Me z 8 mam też problem muszę dwie wyrwać bo nie mają miejsca rosnąć w szczęce. Juz dwa razy 8 wyrywałam raz to przez godzinę tą dolna bo miała pomieszane korzenie z siódemką. Bolało strasznie jeszcze przez pare tygodni :O

Gość smutna kulka
Ja też... współczuje Ci tego bólu, ja dostałam jak wychodziłam do domu tabletki przeciwbólowe Algan 15, brałam je około tygodnia jak mnie jeszcze noga mocno bolała.

Gość smutna kulka
A bierzecie dziewczyny coś na szybki zrost kości?

Gość Ja też...
Z dzidzią to chociaż masz pocieszkę... Moje dzieciaki już wyfrunęły z domu, wpadną na chwilę i tyle ich widzieli.

Gość smutna kulka
Przynajmniej jakaś radość jest w tym całym nieszczęściu. Jak się do mnie uśmiecha to się od razu lepiej się czuje, mam dla kogo wyzdrowieć:) Bardzo cieszę się, że nie połamałam się w ciąży albo jak z dzieckiem schodziłam ze schodów. Bo ta kostka była niestabilna miałam ją skręconą już chyba 3 razy i więzadła były już osłabione, do tego trochę przytyłam w ciąży i dlatego tak się połamałam. Ciesze się, że nie zrobiłam jej żadnej krzywdy.

Gość Ja też...
Ja biorę wapń z witaminą D3 i do tego co dzień galaretka, albo owocowa albo z nóżek wieprzowych. Będę miała tego dosyć na długo. Martwię się czy tam mi się wszystko dobrze zrasta bo po 50 już jestem, a to wiadomo, że osteoporoza zagraża.

Gość smutna kulka
też się martwię czy mi sie dobrze zrasta, czytałam na necie jakie niektórzy mają problemy z kośćmi i miesiącami czekają na zrost. Ale nam się szybko wszystko pozrasta :) ja jestem po 30 i do tego mam niedoczynność tarczycy