Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ratunku_pomocy23555

Brat nie chce ochrzcić dziecka!!!!!!

Polecane posty

Gość ratunku_pomocy23555

jak mu przemówić do rozsądku?? Bratowa mu namąciła w głowie i teraz nie chce ochrzcić, a przecież to jest malutkie dziecko, co ono winne, ze rodzice nie chca chodzić do kościoła?? Zaoferowałam, że będę chrzestną, a brat chrzestnym i razem wychowamy dziecko w wierze i będziemy z nim chodzić do kościoła, ale oni są uparci jak osły. Boże, przeciez to dzieciątko nic złego nie zrobiło, a tu na starcie taka tragedia. Co robić???

Gość szczerbata Mariola
wydziedziczyć!

Gość wredniucha
ale głupie prowo księże proboszczu

Gość whedif
czy życie tego dziecka jest zagrożone?

Gość a ja mam pytanko
Zgłosiłam tego posta do parafii, spoko, zaraz po brata przyjadą czarni, nic się nei martw :)

Gość gloppotroter
zdąży się samo ochrzcić jak dorośnie i zechce należeć do Chrystusa 🖐️

Gość ratunku_pomocy23555
A jak nie daj Boże coś mu się stanie przed osiemnastką?? Poza tym co z komunią, bierzmowaniem, katechezą szkole?? Jak tak można, przecież takie dziecko od samego początku ma gorszy start. Oczywiście i tak będziemy z bratem (tym drugim, bo mam dwóch) zabierać go do kościoła oraz przekazywac mu aspekty wiary, ale brakuje tego najważniejszego - sakramentów. Przecież to dziecko będzie żyło w grzechu!

Gość a ja mam pytanko
:)

daj spokój nawiedzona lasko.. jak dziecko będzie chciało to i w wieku 10-15 albo 20 lat się ochrzci z resztą chrzest w takiej postaci jaką nam wciskają czarni to po prostu ich wymysł. Jakbyś czytała biblię pseudo katoliczko, to byś wiedziała o co chodzi z chrztem i dlaczego nie powinno chrzcić niemowląt poczytaj sobie http://www.gotquestions.org/polski/chrzest-niemowlat.html Jak ja nie cierpię katoli, którzy biblię w ręku 3mają raz do roku- na święta bożego narodzenia :o

Gość a ja mam pytanko
Nawet na święta nie trzymają.

Chrzest niemowląt został wprowadzony przez papieża Jana XII 965r więc sama widzisz- to po prostu wymysł człowieka, który nie ma potwierdzenia w piśmie św ale ty tego nie wiesz, bo nie czytasz pisma! Chrzcić się powinni dorośli ludzie a komunia i bierzmowanie to następny wymysł człowieka, po to, żeby kościół grabił kaskę od wiernych

Gość ojtamojtamabc
trzymam kciuki za twojego brata żeby się nie złamał.... dziecko jak podrośnie samo zdecyduje:P

Gość a ja mam pytanko
Autorka pewnie odmawia zdrowaśki :)

Gość Patryko$ław
Do Autorki tematu : IDŹ SIĘ LECZYĆ NA NOGI BO NA GŁOWĘ TO JUŻ ZA PÓŹNO :)

Gość nikkilla
moze nie kazdy uwaz Kk z autorytet

Gość alabama song
i bardzo dobrze!!!!

A ja uważam,że dziecko trzeba uczyć pewnych rzeczy od początku. Jesli jest się nie wierzącym to jednak trzeba pokazać,że są jakieś religie i wiary. gdy rodzina jest katolicka to dziecko powinno być ochrzczone. A potem samo zdecyduje czy chce to kontynuować. Nie rozumiem zasady - teraz nam się nie chce niec za parę lat samo zdecyduje. Ta jasne. Zobaczy,że rodzice mieli to w nosie to i ja mam to w nosie. Jak dziecko ma powiedzieć,że lubi banana jeśli go nie jadło? Podobnie z wiarą. Trzeba zasmakowac od początku by móc potem wyrazić opinię. Tak uważam. Ja uczę dziecka wszystkiego co mogę. Pokazuję wszystko co jestem w stanie. A potem ono zdecyduje co z tego będzie "jego". Zostawianie samemu sobie to porazka wychowawcza.

Gość Ewelina009
Ich dziecko i oni decydują, jak dla mnie nasza wiara jest pic a wodę, a że do kościoła nie chodzą to nic dziwnego... Sama nie chodzę i nie czuję się gorszym człowiekiem od innych.Nasz wiara opiera się na kasie i nic więcej:/

Wierzy się w Boga - on jest autorytetem, przewodnikiem. Nie kościół. No ale jesli ktoś jest taki naiwny....Chodzę do kościoła posłuchać słowa Bożego nie popatrzeć na księdza. Zastanawiam się czy wy jesteście tacy głupi czy tylko dla zasady się sprzeczacie jak pojawia się temat kościoła. Bo teraz jest trendy obrażać kościół i wiarę.

Na kasie??? To ciekawe bo z doświadczenia wiem,że jak nie zapłacisz to i tak dostaniesz co chcesz. Wystarczy skarga do kurii. Sakramenty sa płatne? Tylko co łaska. A jak nie chcesz to niech ksiądz spróbuje odmówić. Znam przypadek gdzie ksiądz brał grubą kasę za sakramnety. Poszła na niego skarga i wszystkich udzielał za darmo! To nie kościół rząda kasy tylko chciwy człowiek. Za co zostanie rozliczony.

Gość a ja mam pytanko
Trendy? Teraz po prostu ludzie powoli przestają sie bać czarnych. Chrzest to powinna być świadoma decyzja dorosłego człowieka. KK się boi, że gdyby tak było, to by stracili wiernych, ot i cała prawda. Tyle w temacie. Z wiarą to nie ma nic wspólnego.

Gość aqwczd
jak można być taką szmatą i nie uszanować czyichś poglądów? :O standardowy katol 🖐️ :O

Gość ojtamojtamabc
a kto tu mówi o zostawieniu dziecka samemu sobie???? Będę je wychowywać i uczyć o różnych wiarach, jak będzie chciało do którejś dołączy a jak nie to nie.... nie rozumiem w czym miałby tu pomóc chrzest skoro sama nie praktykuję a o ile dobrze pamiętam przy chrzcie musiałabym zobowiązać się do wychowania dziecka w konkretnej wierze... sorki ale chrzest na pokaz mnie nie kręci...

Gość a ja mam pytanko
Bać czarnych? No nie wiem ja się nigdy nie bałam. Bo nie dla księży chodzę do koscioła." Może Ty. Większość chodzi, bo się boi opinii środowiska, bo "tak trzeba", bo coś tam....ale dla samego boga, to chyba mało kto. Zresztą nieważne, nie o tym był temat. Powtarzam - o wierze powinniśmy decydować sami, a nie nasi rodzice.

Gość aqwczd
brat i jego żona są widocznie niewierzący i to jest ich pogląd na kwestie wiary! sorry, że się tak uniosłam ale u mnie w domu mam cały czas gadanie, że jaka to ze mnie satanistka bo odeszłam z kościoła katolickiego za co jeszcze ksiądz chciał ode mnie kase wyobraźcie sobie! oczywiście nie zapłaciłam :O