Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość drugie zycie

Czy da się uciec i ukryć skutecznie ?

Polecane posty

Gość drugie zycie

Czy da się na terenie Polski np. gdzieś ukryć tak, żeby nigdy nikt nie dowiedział się gdzie jestes ? Nie mam na mysli sytuacji kiedy ktoś zlamał prawo i jest scigany przez policję, ale w przypadku kiedy z prawem jest ok, ale chcialby zacząć drugie życie albo się przed kimś schować ? A jeśli nie ma mozliwości zmiany nazwiska to co wtedy ? jesli to nazwisko jest niemal jedyne w Polsce, np. nosi je 5, czy taka osoba może być odnaleziona jesli bedzie zalatwiala cos w urzedzie a ktos inny zawezmie sie zeby ją wysledzic ? czy da sie zyc bez podawania swojego nazwiska ? Jak myslicie lub jakie macie doswiadczenia ?

Tak - w zxależności ile kasy posiadasz. Mając odpowiednie środki nie musisz pracować i się ujawniać, po lekarzach chodzisz prywatnbie itp. Kupujesz wszystko na nie swoje nazwisko itp,itd. Wystarczy skromne 50tys zł/rok (w chwili obecnej)

Gość drugie zycie
zakladając ilosc kasy 4,5-5 tysiecy miesiecznie, zarabiane na bieżąco, ale w spsoób calkowicie zdalny ale co znaczy kupujesz wszystko na nieswoje nazwisko ? co trzeba kupowac "na nazwisko" poza np. mieszkaniem ?

Gość drugie zycie
no wlasnie a lespze będzie np. duze miasto czy glęboka wiocha ? bo niby jakaś nieznana wiocha jest miejscem gdzie mozna latwiej sie schowac, ale z drugiej strony w miastach jest anonimowosc a na takiej wsi zaraz ktos moze zacząc weszyc dociekac etc, prawda ?

Gość nie chcesz isc to nie idz
dlaczego nie mozesz zmienic nazwiska? taka zmiana by Ci ulatwila ukrycie sie, np Kowalskich czy Nowakow jest bardzo duzo, latwiej zginac w tlumie

Gość zależy co takiego zrobiłaś/łeś
bo taka np. kaśka waśniewska to gdziekolwiek by nie uciekła to wszędzie ją dopadną i będą potępiać.

Gość drugie zycie
myslę, ze zmiana nazwiska nie wchodzi w gre, bardzo chcialabym wiedziec, co trzeba zalatwiac "na nazwisko" z rzeczy codziennych, gdzie zostawiacie swoje nazwisko, teraz mi to nie przychodzi do glowy, nie załatwiałam nigdy duzo rzeczy urzedowych, chcialabym wiedziec jakie taką osobe mogą czekac problemy z nazwiskiem

Gość drugie zycie
z wasniewską to był podszyw, nie zwracajcie na to uwagi

samochód - na nazwisko, pozostałenie 9zakładam , że wynajmiesz mieszkanie)telefon na karte. Na dobrą sprawe to i samochód możesz kupić na bliska ci osobe i wynajć

Gość drugie zycie
a jakie są przesłanki do zmiany nazwiska ? to jest jakaś sprawa sadowa czy w miarę szybko i cicho da się zalatwic ?

Gość drugie zycie
czy mozna zmienic nazwisko nie mając rozwodu i bez zgody wspolmałzonka ?

a dlaczego nie wchodzi w gre?

Gość Heh jak chcesz to sie ukryjesz
Jak ktos chce cie znalezc to i tak cie znajdzie. Przeprowadz sie do innego miasta / kraju, takiego w ktorym nie beda cie szukac ;) Zmiana nazwiska nie jest zbyt trudna, ale czy konieczna? Jesli nazwisko bardzo rzadkie to owszem.

oczywiscie ze mozna, jesli masz ku temu powody... mozesz zmienic np na panienskie matki

Gość drugie zycie
tzn mozna bez zgody i widzy wspolmazonka zmienic nazwisko ? to chyba niemozliwe

Gość drugie zycie
juz napisalam czemu wydaje mis ie, ze nie wchodzi w gre bo to mialoby byc bez zgody i wiedzy wspolmazonka w sytuacji kiedy nie mamy rozwodu

Gość drugie zycie
"Jak ktos chce cie znalezc to i tak cie znajdzie." możesz napisac co masz na mysli ?

nie jestes wlasnoscia wspolmalzonka, nie musisz miec jego zgody do takich zmian. gorzej z jego wiedza na ten temat bo to jakos moze wyjsc. jesli z malzonkiem jest Ci zle to moze rozwod?

Gość drugie zycie
w jaki sposób to moze wyjsc ? czy on nie zostanie jakos automatycznie powiadomiony ?

Gość podobno najlepiej uciec za
granicę, pracować na czarno, mieszkanie pod czyimś nazwiskiem + zmienić wygląd, tak żebyś była nie rozpoznawalna.

Gość drugie zycie
niepodoba mi sie tak kombinowac w sensie załatwiac cos pod czyims nazwiskiem albo lewe dokumenty to przerazające bałabym sie takich przekrętów

Gość drugie zycie
*nie podoba

Gość drugie zycie
ja w oole bardzo prosilabym jeszcze, zeby ktoś mogl napisac jak wygląda taki proces zmiany nazwiska, czy to zostaje gdzieś oficjalnie ogłoszone czy mój wspołmałzonek zostaje o tym powiadomiony czy trzeba tego dokonac w miescie w ktorym sie urodzilo ? i jakie mozna podac powody dla poztywnego rozstrzygnięcia

Gość drugie zycie
chcę jeszcze napisać, ze nie zrobilam niczego zlego ani nielegalnego, jesli ktoś tak pomyslal i jest w jakis sposob negatywnie nastawiony

ja też bym chciała uciec, ale nie dlatego, że popełniłam jakieś przestępstwo, ale przed "rodziną" i całym tym środowiskiem. To jest właśnie chore, ze nie można normalnie żyć, a zarazem uciec i nie zostać znalezionym. Przecież każdy powinien mieć do tego prawo, a prywatni detektywi ograniczony zakres działania, internet powinien być kontrolowany- usuwane zdjęcia osób, które nie chcą być szukane przez nikogo, a tak nie jest i to jest nienormalne.

Gość drugie zycie
----> podobno najlepiej uciec za ale podejrzewasz, ze ktos bedzie Cie szukał ? ze bedzie to robił uparcie i bedzie mial ku temu środki ? probowałas coś kombinowac z tym juz ?

tak, moja stara na pewno nie dałaby za wygraną. I tak jeszcze nie mogę uciekać... nie od razu.

ja bym na pewno musiała wygląd zmienić, bo "rodzina" ma moje zdjęcia i mogą wstawić do internetu;/ tylko nie wiem, czy będę umiała tak się zmienić, że nikt nawet nie pomyśli, że ja to ja- a to by było dobre...

Gość drugie zycie
czy łatwiej jest się ukryć na wsi czy w mieście ?