Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciężarówka wrzesień

ból zęba

Polecane posty

Gość ciężarówka wrzesień

strasznie boli mnie ząb ! czy dentysta da mi jakieś znieczulenie?Proszę o pomoc

Gość mnio
Są znieczulenia dla ciężarnych. Leć do dentysty.

idź idź nie wahaj się ;) nic nie zapłacisz a z bólem zęba chyba nikt nie lubi chodzić :(

Gość ciężarówka wrzesień
byłam ale go nie było, za chwilę idę jeszcze raz.Boję się strasznie bo zawsze robiłam zęby na znieczulenie, a tego nie zdążyłam bo byłam już w ciąży! Nie wiem czy mi będzie chciał go wyrwać czy wystarczy że nawierci mi dziurkę ? Orientuje się ktoś?

Gość ciężarówka wrzesień
zostały mi 4 tygodnie do porodu

Gość mnio
No tego to ci nie powiemy bo nie wiadomo co się dzieje z zębem. Niestety ale musisz czekać na opinię dentysty.

Gość ciężarówka wrzesień
miała któraś taki problem z zębem? i się orientuje więcej niż ja?

ja dopiero 23 tydz i mi bez problemu chcieli dać znieczulenie. Nie wiem czy pod koniec ciąży to jest możliwe ale może mają jakieś środki:) badz dobrej mysli pogadaj z lekarzem

Gość mnio
Ale co właściwie się dzieje? Bo samo boli nie mówi wiele? Nie napisałaś nic o tym w jakim stanie jest ząb. Są zęby bolące które leczy się kanałowo ( w ciąży odpada), inne lekko pobolewają to wystarczy wyborować i plomba, a jeszcze inne są do wyrwania.

Gość ciężarówka wrzesień
ząb niestety nie jest w stanie idealnym miał być leczony kanałowo

Gość fuuuuntastic
LECZENIE KANALOWE JEST JAK NAJBARDZIEJ WSKAZANE W CIAZY!!!! NIE PIERNICZCIE GUPOT JAK NIE MACIE POJECIA!!!!!

Gość mnio
Tu masz coś na ten temat: "Możliwe zabiegi Większość zabiegów stomatologicznych można bezpiecznie wykonywać w czasie ciąży. Nie ma przeciwwskazań do oczyszczania ubytków i ich wypełniania. Preparaty stosowane do wypełnień nie przenikają poza ząb i nie są szkodliwe dla płodu. Można leczyć zęby w znieczuleniu miejscowym. Dentysta, wiedząc o ciąży, zastosuje wtedy znieczulenie bez leków obkurczających naczynia krwionośne. Można też w czasie ciąży usuwać zęby. Nie jest konieczne stosowanie profilaktyczne antybiotyku przy usuwaniu zęba, chyba, że mamy do czynienia z ostrym stanem zapalnym. Wtedy stosuje się antybiotyk z grupy penicylin lub ich pochodnych, dozwolony w ciąży. Nieco trudniejsze jest leczenie kanałowe, gdyż wymaga prześwietlenia zęba. Po usunięciu zainfekowanej miazgi z komory zęba i kanałów można jednak wykonać ich czasowe wypełnienie. Prześwietleń rentgenowskich zasadniczo nie wykonuje się w ciąży, zwłaszcza w pierwszym trymestrze. Bywają jednak sytuacje, gdy jest ono absolutnie konieczne i wtedy trzeba je wykonać osłaniając brzuch specjalnym fartuchem. Dawki promieniowania i czas ekspozycji przy prześwietleniu zęba są zresztą tak małe, że ryzyko uszkodzenia płodu jest minimalne. Nowoczesna metoda prześwietleń- radiowizjografia- pozwala zmniejszyć to ryzyko niemal do zera. "

Gość sikorka kosiarka
leczenie zebów w ciąży jest jak najbardziej mozliwe :/ Moze nie w Polsce ale chyba wszedzie indziej....

Gość ciężarówka wrzesień
dzięki za pomoc, idę sprawdzić czy ten dentysta w końcu jest

Gość mnio
A tu znalazłam wypowiedź stomatologa o samej kanałówce: "Jestem w 20 tygodniu ciąży. Prawdopodobnie konieczne będzie leczenie kanałowe. Dentystka powiedziała, że konieczne będzie także zatrucie zęba Caustinerfem. Czy jest to bezpieczne? Obecnie nie zatruwa się zębów. Leczenie endodontyczne wykonuje się w znieczuleniu. Podczas jednego znieczulenia, jednej wizyty, usuwa się miazgę, całkowicie "opracowuje" się i wypełnia kanał. Problem w tym, że podczas takiego leczenia trzeba zrobić zdjęcia rtg, a w przypadku ciąży jest to wykluczone. W Pani sytuacji prawdopodobnie najlepiej byłoby opracować kanał i "przeczekać" na wodorotlenku wapnia. Jest jeszcze inna możliwość: ustalić długość kanału endometrem i wypełnić kanał. Jest tu jednak ryzyko, że wypełnienie nie będzie prawidłowe, a sprawdzić to można jedynie na zdjęciu rtg, na co znowu nie pozwala ciąża."