Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mloda_kobitka

Studia- decyzja POMOŻCIE

Polecane posty

Gość Mloda_kobitka

Mam wielki dylemat. W tym roku napisalam mature. I dostalam sie na studia. Do miejscowosci oddalonej od mojego miejsca zamieszkania o 100km. (jedno z wiekszych miast w Polsce) oraz innego miasta oddalonego o 450 km (rowniez wielkie miasto)od mojego miejsca zamieszkania. Z jednej strony do tego miasta blizej idzie multum osob z mojego otoczenia-osoby ktorych wrecz nie cierpie. Do tego 450 km dalej nie idzie nikt z mojego miasta. Co dodatkowo ta uczelnia polozona tak daleko od mojego domu jest jedna z najlepszych uczelni technicznych w kraju. Chcialabym zaczac nowe zycie w nowym miejscu z czysta karta. Ale boje sie tego ze rodzice beda mieli do mnie zal. Boje sie zostawic ich samych. Nie chce tez mieszkac tak daleko od nich bo ich bardzo kocham. A wyprowadzajac sie tak daleko bede w domu moze raz na miesiac. raz na dwa. W tym miescie blizszym bylabym co tydzien w domu czasem nawet w tygodniu jak nie byloby zajec. Poradzcie mi cos prosze. jestem zdruzgotana.

Gość jahhjjhjk
zastanów sie co ty chcesz, pogadaj z rodzicami . Dlaczego mieliby sie o to obrazić.

Gość Mloda_kobitka
ranyyy... nawet jak sie nie obraza bo tak pewnie bedzie. to i tak ciezko mi wyjechac tak daleko od rodzicow

Gość jajaTakatam
ja bym wybrała mimo wszystko uczelnie tą blizej zawsze mozna po studiach sie wyprowadzic dalej. A i w czasie studiow mozna przyjechac sobie do domu pouczyc sie w weeekend w domu i pojechac z powrotem. Ale decyzja nalezy do Ciebie moze inni sie wypowiedza.

a co mamy Ci radzić? sama musisz zdecydować. widzę, że wolisz do tego bardziej oddalonego miasta. Raz w miesiącu być w domu to żadna tragedia, teraz tak Ci się wydaje, bo mieszkasz z rodzicami i już za nimi tęsknisz. Ja bywam w domu raz na kilka miesięcy i też żyję (1300km;) ) do tego bliskiego miasta idzie wiele osób, których nie znosisz. chcesz widzieć ich codziennie przez 5 lat (czy tam 3), być może studiować z nimi i się użerać? to Twoje życie i jeśli ciągnie Cię do tamtego miasta to do niego wyjedź. Skoro masz rodziców, a nie jednego rodzica, to oni zostaną ze sobą, nie sami, tak uważam. Poza tym chcesz mieć czystą kartę w nowym miejscu, widać, że coś w środku Ci to podpowiada. Ale jak już pisałam - decyzja należy do Ciebie. Podejmij właściwą :)

Gość rowniez maturzystka
ja tez ide do miasta ponad 450km od domu (ełk-krakow) i jakos zyje. z tym ze ja wolalam isc do warszawy(blizej i fajniej tak mi sie wydaje) ale tam sie nie dostalam wiec musze isc do krakowa. mysle ze po 3 latach studiow przeniose sie do warszawy zawsze to jakies rozwiazanie. A i blizej do domu:)

Moim zdaniem wszędzie spotkasz osoby które kochasz i których nie cierpisz i dlatego to nie powinno wpływać na Twoje decyzje życiowe, bo jest to z lekka dziecinne

Gość Mloda_kobitka
to co Twoim zdaniem powinnam zrobic? wszelkie rady sa przydatne

Gość w sumie
w sumie zawsze mozesz isc na studia a potem wrocic do miejscowosci blizej od domu. dyplom dobrej uczelni sie przyda!

Gość knjonn
a nie jest juz na pozno zeby teraz dopiero wybierac uczelnie?

A jakie uczelnie masz do wyboru i jaki kierunek? :) Ja np. mam niby 170 km do miasta w którym studiuję, ale i tak zjawiam się w domu raz na miesiąc, albo nawet dwa. Po prostu na studiach ma już się swoje życie, na początku będziesz tęsknić, ale jak już znajdziesz znajomych i się zaaklimatyzujesz, to uwierz, że nie będzie Ci się chciało tak często jeździć do domu;)

Gość fafafafarafaa
ja wybrałem uczelnie oddalona 250km zamiast 70