Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niewiedzacapytajaca

Czy płatki owsiane szkodzą ??

Polecane posty

Gość Niewiedzacapytajaca

Witam Mam pytanko czy płatki owsiane szkodzą na kości? Bo u mnie w rodzinie jest take przekonanie... Moj tata jak był młody strasznie dużo ich jadł i do tej pory ma problemy z koscmi

Gość azu
no to konie miałyby problem z kościami w takim razie. A jaki to konkretnie problem ma?

Gość oznajmiam wszem i wobec
hahahahaha a moja babcia jadła dużo śledzi i zmarła na raka piersi. Zlitujcie się...

Gość jugo
w nadmiarze mogą szkodzić bo zmniejszają przyswajanie wapna czy coś takiego. tak czytałam

Gość azu
Znalazłam taką wypowiedź: "W naszym kraju oskarżano niegdyś płatki owsiane o to, że występujący w nich kwas fitynowy może prowadzić do odwapnienia kości, ale obecnie kwas ten uznaje się za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, a jego domniemany szkodliwy wpływ mający polegać na utrudnianiu wchłaniania wapnia jest poddawany w wątpliwość nie tylko przez zagraniczne autorytety, ale i krajowe. Najlepszym tego przykładem może być wypowiedź prof. dr hab. Henryka Gąsiorowskiego, który na łamach czasopisma „ZDROWA ŻYWNOŚĆ powiedział: „Trudno zrozumieć dlaczego nadal mówi się o szkodliwości płatków owsianych i wprowadza w błąd studentów medycyny? Najwyższa pora z tym skończyć! Płatki owsiane spożywane są z mlekiem i to ono stanowi problem, a nie związki fitynowe owsa. Solidni i ostrożni Niemcy zalecają dzieciom z wadami w budowie uzębienia podawanie odżywek z owsa w połączeniu z owocami. Gwarantuje to doskonałe rezultaty („ZDROWA ŻYWNOŚĆ, 4, 30)."

Gość Wioletta_W
Pewnie, że nie szkodzą. To jakieś brednie. A jak już jesteśmy przy temacie to najlepsze płatki owsiane jakie jadłam to Fitella od Gellwe. Smaków do wyboru do koloru.

Gość gość
Mnie szkodza ile razy jem tyle razy boli mnie zoladek.

Gość gość
Szkodza jak masz cukrzyce, nie wiadomo czemu skacze mi po nich cukier, a niby to wegle zlozone