Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

amandaa155

czy to napewno cholestaza !!????? prosze o pomoc !!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

troche swedziala mnie skora ,nie jest i nie byl to.mocny swiad ,ale na wszelki wypadek zglosilam lekarzowi prowadz.no i wyslal mnie do szpitala na bad krwk na proby watrobowe ..i jakis jeden wyszedl mi podwyzszony ...diagmoza - cholestaza leki.itd ,ale czy to.napewno cholestaza mam dylemat nie wiem co o tym myslec nie chce niepotrzebnie brac lekow ..co jeszcze moze to oznaczac w ciazy ?? podwyzszona norma jakiegos badanego odczynnika w probie watrobowej ?? bardzo prosze o pomoc

Gość kamcia1507
słuchaj swojego lekarza prowadzącego. kropka.

Gość nie jestem lekarzem ale
w ciąży narządy wewnętrzne są uciskane i czesto jest tak że mocz nie moze swobodnie odpływać z nerek, gromadzenie się mocznika we krwi również powoduje świąd skóry.... skóra swędzi także gdy się nadmiernie napisna i mają powstawać rozstępy wyniki laboratoryjne nie kłamią

Gość wiesz co Autorko, moim
amanda to głupota Cię swędzi- tydzień bez twoich klejnych wymyślonych chorób, to tydzień stracony

tak ,tak jestem idiotka i wymyslam sobie...dziwne ,ze wyniki badan potwierdzaja ...podejrzenie hipotrofii i cholestaza ciazowa ...

Gość gigi i gogi
Ja mialam cholestaze w ciazy.Niedawno urodzilam. Jakie masz wyniki badan?

Gość azu
Ale o co ci chodzi hm? Wyszła cholestaza z badań to ją masz. Co to za pytania czy aby napewno? Od tego są badania że wykrywają takie problemy. Lekarzy nie słuchasz -leków brać nie chcesz a potem schizy masz że coś nie tak. Uważasz się za mądrzejszą od lekarzy?

Gość mzxmzx
Słuchaj lekarza bo ta choroba to nie żarty!!

Gość gigi i gogi
podstawowe badania, ktore warto robic ALAT, ASPAT bilirubina calkowita Fosfataza alkaliczna Kwasy zolciowe Mnie jakos super nie swedziala skora (zauwazalnie ale nie tak jak niektore kobiety maja ze nie moga wytrzymac) a niektore normy mialam przekroczone ponad 10x. Wyniki badan potrafia sie pogorszyc bardzo szybko. Jest to niebezpieczna choroba i nie nalezy jej bagatelizowac.

jestem w szpitalu ,lekarz powiedzial tylko ,ze jeden z tych 4!badanych rzeczy z proby warrobowej jest powiekszony i stwierdzil ,ze jest to ta cholestaza...dostalam leki oraz diete watrobowa i w pon mam miec ponowne badanie ...z tym ,ze nie swedzi mnie bardzo ,to raczej lekkie swedzenie i stopy i dlonie w sumie mnie nie swedza ,ale wspomnialam lekarzowi tak na wszelki wypadek ,ze troche mnie swedzi i zlecil mi szpital no i jesrem tu ,wyszlo to jedno podwyzszone ,ale zastanawiam sie ,czy to napewno cholestaza !! ze moze to podwyzszone jest zwiazane z czyms innym ,a to taki zbieg okolicznosci !! a ja moze troche na wyrost zglosilam ten swiad i teraz denerwuje sie

Gość azu
Normalnie powinni ci odciąć net w tym szpitalu bo podważasz decyzje lekarzy. Podczas porodu też będziesz się kłócić?

bo gdyby mnie bardzo swedzialo to bym wiedziala ,ze to to ,a ja troche na wyrost przy lekkim swedzeniu zglosilam i wyszlo podwyzszone i twierdza ,ze skoro swedzi i podwyzszone to cholestaza !! ale ta podwyzszona wartosc moze tez oznaczac cos innego ,ale oni juz tego nie sprawdza ,bo zglosilam swiad :-\ a ponoc podwyzszona wartosc moze tez to byc cytomegalia ,a ja na nia badania nie mialam !! rozumiecie o co chodzi ?? ze moze to nie cholestaza ,a cos innego i tamto zignorowane zostanie ,a zajma sie czyms czego nie ma ,a przeocza cos innego !! bo mnie nie swedzi jakos mocno ,nie bardziej chyba niz innych

gigi i gogi - a jak to sie stalo ,ze przy lekkim swedzeniu zrobilas badania ?? i w ogole opowiedz cos wiecej !! moze Ty sie orientujesz ,czy te podwyzszone wartosci podczas ciazy moga oznaczac rowniez cos innego

Gość gigi i gogi
Jestes pod opieka lekarzy to dobrze. Beda dalsze badania wiec bedziesz niebawem wiedziec na czym stoisz. Nie dokuczajcie dziewczynie, ja tez mialam sporo stresu zwiazanego z ta choroba. Balam sie o zdrowie dziecka. Moje wyniki byly na tyle niedobre ze mialam porod wywolywany.

amandaa155 nie panikuj, jesli masz stwierdzona cholestaze to bierz leki. Bo jak nie to Ci napisze czym cholestaza moze sie skonczyc/ ja tez mialam cholestaze ciazowa, bralam leki. Wyniki nie byly bardzo podwyzszone, a myslalam ze zadrapie sie do krwi.

gigi i gogi opowiedz cos wiecej ,bo orientujesz sie w temacie !!! jak doszlo do tego ,bardzo Cie nie swedzialo ,a mimo to zrobilas badania

lempira - ale Ty sie drapalas itd a mnie praktycznie nie swedzi prawie wcale ,troche na wyrost zrobilam te badania ,leciutkie swedzenie ,chyba nawet nie bardziej niz przed ciaza ...a tu wywolalam sobie !! gdyby mnie naprawde swedzialo to bym sie nie martwila ,a tu podwyzszony wynik ,a mnie nie swedzi i zastanawiam sie z czym jeszcze moze byc to zwiazane

Gość gigi i gogi
Amanda: Pewnie moga byc rozne przyczyny ale szczegolnie po 30 tyg ciazy podwyzszone wyniki prob watrobowych rodza podejrzenia w kierunku cholestazy. Ja mialam proby watrobowe robione z miesiac przed wykryciem cholestazy i wszystko bylo w normach. U mnie wystapil jeszcze ciemny mocz- taki kolor ciemny pomaranczowy.

Gość gigi i gogi
Amanda mowie Ci ze swiadem moze byc roznie. Byl moment ze zaczelo mnie jakby mniej swedziec. Poszlam do lekarza a tu lekarz mowi ze powinnam urodzic nastepnego dnia bo wyniki tak sie pogorszyly.

amandaa155 to swedzi cie czy nie ;-) ? Nie rozumiem Cię. Z jakiegos powodu (chyba Cię swędziało) zdecydowałaś się zrobić badania w kierunku cholestazy. Pogadaj z lekarzemmo swoich wątpliwosciach i nie wymysl;aj sobie dolegliwości.

mo troszke mnie swedzi skora ,ale nie zadrapuje sie ;-) stopy i dlonie w ogole nie swedza ,od czasu do czasu nogi ,rece ,plecy ,brzuch ,pod piersiami ,ale moze to tez od goraca nie wiem ...a te leki ,ktore daja ten urosept ,czy cos takiego on dziala tulko na chokestaze ,czy ogolnie na wyrownanie wartosci prob watrobowych ??

Gość gigi i gogi
Bralam lek o innej nazwie

amandaa155 ja też brałam inny lek PROURSAN, na dodatek napisane w ulotce bylo, zeby nie stosowac w okresie ciazy ;-). Pomogl niemal od pierwszego dnia. Potem razem z ginem ustalilismy,ze odstawiam bo swiad ustal, ale bardzo szybko wrocil wiec musialam brac do dnia porodu.

mnie swedzialy dlonie i stopy, ale dopiero pozniej, na poczatku uda i ramiona. jak poszlam do lekarza to nie panikowal tylko stwierdzil,ze: - moze to byc alergia ktora wyszla w ciazy - moze jakies podraznienie prez kosmetyki czy proszek - cholestaza kazal brac wapno- jesli nie pomoze to nie zaszkodzi,a za dwa dni do szpitala. Wyszla cholestaza.

Gość gigi i gogi
-tak swedzialy mnie stopy dlonie, klatka piersiowa, lydki... Nie drapalam sie do krwi ale swedzenie bylo zauwazalne, glownie wlasnie stopy i dlonie. Swiad nasilal sie wieczorem dodatkowo mialam -ciemny mocz - ALAt za pierwszym razem kolo 400 za drugim kolo 600 -fosfataza alkaliczna kolo 350 kwasy byly podwyzone za pierwszym razem nieznacznie pozniej troche sie pogorszylo

Amanda, powodzenia. :) Mnie swedzialy dlonie, az ranki sie robily. Nie mialam cholestazy. Do tej pory, a urodzilam 3 dni temu, strasznie mnie swedza, teraz wrecz pieka.