Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blue ivy

Nadmierne owłosienie

Polecane posty

Gość blue ivy

Witajcie, jestem brunetką z nadmiernym owłosieniem. Mam je np. na rękach, brzuchu, w okół brodawek, wąsik itp. Moja mama również ma z tym problem, więc może to być dziedziczne, ale ja dodatkowo mam problem z okresem. Ostatni raz miałam do tydzień temu, tylko jeden dzień, bardzo mało krwawiłam. Wcześniej był 5 miesięcy temu... Czy to może być jakaś choroba? Jeśli tak to czy gdybym podjęła się jakiegoś leczenia to problem z nadmiernym owłosieniem mógłby zniknąć? Jak coś to mam 16 lat :)

Gość blue ivy
a da się to jakoś wyleczyć jakimiś tabletkami czy cuś? do kogo zgłosić się z tym problemem? Jak by coś to miałam robione badanie krwi i wszystko ze mną ponoć w porządku...

jak masz aż takie jazdy z okresem to możesz mieć PCO. Co oznacza, że jeśli masz, to możesz w ogóle nie zajść w ciąże w przyszłości, bądz mieć z tym spore problemy, dlatego lepiej udaj sie do ginekologa, jesli zamierzasz sie rozmnażać. Zresztą nawet jak nie zamierzasz, tak bedzie lepiej dla twojego zdrowia... A to jeszcze zalezy ile masz tych włosów.. Bo wiadomo, że brunetki mają ciemniejsze, wiec ja bym jeszcze nie wpadala w panike z powodu lekkiego wąsika, czy 3 ciemniejszych włosków na brzuchu, czy przy sutkach... Za to jezeli wlosow masz w tych miejscach NAPRAWDE dużo i są grube, mocne to masz na 100% hirsutyzm. Tego nie jesteś w stanie wyleczyć, razej. Chyba, że nie ma on uwarunkowań hormonalnych (u ciebie duże prawdopodobienstwo, że ma: jazdy z okresem) to... Można włosy usunąć laserem, w teorii... Bo niektorym laser podobno nie pomaga jakoś super. Życze powodzenia, lekarz będzie wiedział co z tobą zrobić.

niebieska, hormony ci badali? Testosteron?... Tabletki osłabiają przyrost włosów (przynajmnij z tego co sie naczytałam) ale jak je odstawisz, to problem wróci. Więc.. No. Jezeli to nie jest problem hormonalny, to laser PODOBNO może ci pomóc.

Gość blue ivy
Wielkie dzięki za odp ;* Mimo, że jestem jeszcze młoda to marzę o dzidziusiu w przyszłości :// Włosów w tych nietypowych miejscach jest dosyć sporo, ale są cienkie, nie jest to jakiś busz. Za to w takich okolicach jak pachy, intymne czy nogi to tam mam ciemne, twarde i busz ehh :// A z tym okresem to problem mam już od dawna. Raz jest intensywny, raz jednodniowy a następnym razem w ogóle za kilka miesięcy nawet do 6

No to skoro twoje problemy okresowe już sie ciągną tyle czasu i maja taki wymiar, to ja ci naprawde polecam dobrego ginekologa-endokrynologa, bo w przyszłości możesz mieć problemy i to spore, jeżeli to jest PCO... Nie, żebym straszyła i, że to musi być to, ale luźna hipoteza taka. Przy okazji też sie dowiesz, czy masz hormony ok, i co z tymi włosami. :) Więc, jeżeli jesteś w stanie, to poruszyłabym problem z mamą... Rodzicielka powinna cie jakoś wspomóc wrazie czego.

Gość akwardd
musisz isc na badanie tarczycy,hormonow do gina i dermatologa www.aleksandrawajnert.blogspot.com

Gość blue ivy
wielkie dzięki za pomoc, pogadam o tym z mamą, bo też się tym moim okresem niepokoiła, nie wiem czy na to może mieć też wpływ wysiłek fizyczny ponieważ rok temu przez 3 lata intensywnie trenowałam przez około 1,5h biegałam, a przy tym miałam trochę nadwagi (już nie mam) i chyba od tego czasu pojawiły się problemy z miesiączką. Też sporo straciłam na wadze, ale mam w normie