Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszla pm :)

idę dziś do księdza do kancelarii prafialnej i mam kilka pytań

Polecane posty

To będzie w ogóle mój taki bezpośredni kontakt z księdzem nigdy nie miałam okazji z żadnym rozmawiać i trochę mnie ta wizyta stresuje. Chcemy zaklepać sobie datę i godzinę w kościele na nasz ślub. Powiedzcie mi o co mam jeszcze zapytać, czego się dowiedzieć. Czy wypada na pierwszym spotkaniu zapytać o koszta mszy? czy dopiero przy spisywaniu protokołu? Chciałabym wiedzieć na co się nastawiać, ale nie chcę wypalić niczego niestosowanego. Napiszcie jak wyglądała Wasza pierwsza wizyta u księdza. Czy wypytywał o coś jeśli chodzi o Was jako parę? czy było tylko krótkie zaklepanie daty i już. No i która godzinę najlepiej planujemy coś 16-17:) ciekawe czy bedzie wolna.

Gość normalnie, idziesz do
ksiedza, mówisz że przyszłaś zarezerwować datę ślubu ( moim zdaniem lepsza jest 16 ), no i on dalej Ci powie jaich dokumentów potrzebuje itd., możesz zapytac ile to bedzie kosztowało- lepiej wiedzieć i się przygotować, niż sie potem zdziwić

Gość taka jedna z wrzesnia
nie chcę byc wredna, ale piszesz ze nie masz kontaktu z kapłanem - to ty do kosciola nie chodzisz? nie spowiadasz sie, koledy nie przyjmujecie? moze slub koscielny to tylko taka ladniejsza oprawa? o cene sie nie pyta, daje sie co łaska to raz najlepiej isc we dwoje to dwa, ksiadz was poinstruuje kiedy nauki, jakie dokumenty, ustali terminy spotkan, i już;-) my bierzemy slub o godzinie 17

Gość SamaJa2
Co łaska? Haha chyba u Ciebie. W większości kościołów jest bardziej lub mniej oficjalny cennik :D

Gość dokladnie, cos takiego
jak " co łaska " nie funkcjonuje, natomiast cennik jak najbardziej

Gość taka sobie jedna///
nauki przedslubne masz? bierzmowanie?

Gość Avarina
Ksiądz to człowiek, idziesz jak do urzędu i pytasz o wszystko, przeciez to logiczne, ze masz watpliwości, robisz to pirwsz raz! O cene też zapytaj w wielu kościołach jest cennik.

Gość Avarina
No właśnie, spraw jest duzo - ksiądz wysle cię na nauki, nas wysłał mimo nauk z liceum....A na nuakach baba dała mi termometr owulacyjny :D

Gość cennik tylko wsrod plebsu jest
wy chyba z jakichs wioch zabitych dechami jestescie, gdzie proposzcz trzesie calą wsią :D nie spotkalam sie w duzych miastach z cennikiem, zawsze było co łaska, a czesto po prostu pytałam "a ile zazwyczaj daja" i wtedy owszem słyszałam jakąs przyblizona kwotę, ale to nie byla zadna ustalona cena

Gość taka jedna z wrzesnia
mieszkam w zachodniopomorskim w duzym miescie w zadnym z kosciołów a sporo ich jest nie ma cennika to chyba wasze wymysly, jak "Wierni" naiwni to ksiadz kasuje... to jest jego obowiazek a to ze dasz na ofiare to twoja dobra wola, ksiadz dostaje wyplate a to jego robota!!!

Gość mondełek
Święty Józef, Święty Antoni, Wszyscy Święci....

W kosciele nie jest bezposredni kontakt z ksiedzem, spowiedź tez to co innego. A koledy nie przyjmuje, bo nie mieszkam sama. Rodzice przyjmuja wiec ja z ksiedzem tez wtedy nie rozmawiam bo mnie wtedy nie ma w domu. Ale jestem juz po wizycie. I wszystko wiem. Zapisal nas, kazal przyjsc dwa miesiace przed slubem, powiedzial jakie dokumnety i cene tez prosto z mostu 500 zl. Plus dla organisty i za dekoracje, a ile nie wie,bo z nimi sie musimy indywidualnie dogadywac.

Gość hahaha, to jest dobre
to jest jego obowiazek a to ze dasz na ofiare to twoja dobra wola, ksiadz dostaje wyplate a to jego robota!!! A skąd się bierze jego wypłata? Właśnie z ofiar wiernych. Troche pomyślunku.

do taka jedna z wrzesnia Ty chyba nie masz pojecia o tym co sie dzieje w biurach parafialnych i nie wlasnie tam gdzie proboszcz trzesie wsia czy ludzmi z wsi jak to okreslilas,bo wiedz ze w duzych miastach nie ma co laska tylko ks prosto z mostu wali cene za msze slubna;)