Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czerwony swiatlo semafora

szkola rodzenia, czy konieczna?

Polecane posty

Hej Kobitki mam takie pytanie, do Mam obecnych i Mam przyszlych....czy wszystkie chodzilyscie na szkole rodzenia? Ja slyszac wiele opinii na ten temat, zaczynam myslec ze to stracony czas i pieniadze...zreszta wiele kobiet po urodzeniu juz mowi ze tak na serio skorzystaly moze z jednych zajec w praktyce, czasami w ogole o niczym nie pamietaja co sie tam mowilo.... i u mnie mijaja miesiace i nie mam przekonania do tego. Kiedys przeciez nie bylo tych szkol, a kobiety rodzily...co na ten temat sadzicie?

Gość azu
nie chodziłam ani razu a mam dwójkę dzieci. Przy porodzie liczy się przede wszystkim współpraca z położną. A potem to przyjdzie położna do domu i pomoże na początku przy dziecku.

rodze za granica, niestety tutaj nie ma tego super wynalazku jak polozna w domu :) ale jest rodzina i doswiadczone mamy :)

Strata kasy, nie warto. W np Warszawie jest za darmo to można pójść dla rozrywki. Płacić raczej nie polecam, lepiej kupić coś dla maluszka.

Gość chodzilam,ale
nie pojde drugi raz

Chodziłam i nie uważam tego za stracony czas. gdybym miała zapłacić to też bym się wybrała i nie żalowała tych 5 stów. Dla mnie warto.

jeden lekarz mowi chodzic, drugi ze niekoniecznie..... do tej pory nie spotkalam nikogo kto by powiedzial - tak idz, to na serio potrzebne.... wiec chyba rzeczywiscie nie pojde. Od siostry mam ksiazke z ktorej korzystala w 1 roku zycia dziecka, mowi ze na serio bardzo jej pomogla bo jest tam wszystko opisane co niepokoi matki, jak zajmowac sie dzieckiem...no a do tego jak mowie, sa rady babc i cioc :) a co do samego porodu, to nasz kolega lekarz poweidzial, ze jak kobieta zaczyna rodzic to momentalnie wszystko zapomina hehe

Gość azu
od siebie poradzę ci abyś nauczyła się oddychania przeponą -bardzo mi pomogło przy porodzie. Warto.

ja nie chodzilam do szkoly rodzenia bo miałam zagrożoną ciąze a poród naturalny przeszlam super połóżna ze szpitala sueper

Gość dfdsgg
Według mnie można się bez szkoły rodzenia obyć, ale też nie uważam, że jest zupełnie zbędne. Ja mam się czas i miejsce dogodne, to bardziej polecam niż nie, ale jak trzeba gdzieś kawał jechać w dziwnych godzinach, to odradzam, szczególnie po 30 tc. Osobiście tylko kilka na prawdę cennych rzeczy się dowiedziałam, w dobie internetu większość kobiet zanim trafi do szkoły rodzenia już wie jakieś 3/4 info, które przekazują położne...aczkolwiek jednak to jest pewniejsza wiedza niż ta z netu. No ale w sumie i tak nie żałuję :)

Moim zdaniem jeśli przyszła mama bardzo boi się porodu i późniejszej opieki nad małym niemowlęciem to powinna pójść. Utwierdzi się w przekonaniu, ze da sobie radę i dowie się wszystkiego co przyda jej się w trakcie porodu i po. Ja nie chodziłam, ale też nie czułam takiej potrzeby.