Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolo62067

po macierzyńskim....

Polecane posty

Gość lolo62067

WITAM Macierzyński skończy mi się 07.09.2012r. co dalej... Podjęłam prace umowe mam na czas nieokreślony. Pracowałam 2 miesiące i przeszłam na L4 bo zaszłam w ciąże. po urodzeniu jestem na macierzyńskim. Ile mam za te dwa miesiące urlopu??? czy mam go wykorzystać? Czy szefowa ma mi zapłacić za niego a ja mogła bym przejść na wychowawcze?

Gość UUUUUUUUUlalala
Za 2 miesiące przysługują Ci 4 dni urlopu. Wykorzystaj je od razu po macierzyńskim a potem na urlop wychowawczy idź ale musisz ow szystkim pisemnie powiadomić pracodawcę.Prznajmniej 2tyg przed

Gość lolo62067
a co mam napisać?

Gość 1111111111*
moim zdaniem, nawet jak byłaś na l4, to urlop Ci sie należy za cały okres odkad jesteś zatrudniona, o ile go wcześniej nie wykorzystałaś. masz ciągłość pracy, ja jestem właśnie na urlopie wypocz. po macierzyńskim, wzięłam cały (26 dni) za bieżący rok, mimo, że nie byłam ani jednego dnia w pracy w tym roku (l4 potem macierzyński). idź do pracodawcy zanim skończy Ci się macierzyński, najlepiej 2 tyg przed i złóż wniosek o urlop zaległy i bieżący, nie ma prawa odmówić.

Gość UUUUUUUUUlalala
Napisz podanie, że 07.09.2012r kończy Ci się urlop macierzyński, że chciałabyś wykorzystać po macierzyńskim urlop wypoczynkowy który Ci przysługuje za przepracowane 2 miesiące a po urlopie wypoczynkowym chcesz wziąć urlop wychowawczy do (tutaj powinnas wpisać datę). Ile czasu pracowałas w tej firmie zanim urodziłaś? Te miesiące w których byłaś na L4 też zaliczają się do przepracowanych i należy Ci się za nie urlop

Gość lolo62067
od kiedy te 4dni? bo kończy mi się 07września teraz w piatek to te 4dni ozaczną się od poniedziałku?

Gość 1111111111*
wniosek o urlop wypoczynkowy proszę o udzielenie mi urlopu wypoczynkowego za rok 2011 w ilości ... dni i za rok 2012 .... dni łącznie ... dni w dniach od ...... do ......... podpis. pamiętaj, że urlop to dni pracy, nie liczysz sobót i niedziel oraz czerwonych kartek w kalendarzu, tylko dni robocze!

Gość lolo62067
2miesiące pracowałam. na L4 jestem od 5listopada do 20 kwietnia 21kwietnia urodziłam

Gość UUUUUUUUUlalala
4dni Ci się należą jeśli pracowałas w firmie 2 miesiące ale z tego co czytam to na l4 jeszcze byłas i za te miesiące tez powinnaś mieć urlop. Napisz ile czasu do urodzenia dziecka pracowałaś w tej firmie. Rozumiem, ze do piątku włącznie jesteś na macierzyńskim? Pisz o urlop wypoczynkowy od 8 września(sobota) a będzie się liczył dopiero od poniedziałku bo sobota i niedziela to dni wolne chyba że masz inny tryb pracy

Gość lolo62067
5dni pracujących i co druga sobota była. firmie zostałam umowe od 01.09 i tam pracowałam 2 miesiące dalej byłam na L4. pierwsze dwa miesiące wypłaciła mi chorobowe później zus teraz kończy mi sie macierzyński w piątek

Gość UUUUUUUUUlalala
W takim razie wg mnie przysługuje Ci 16dni urlopu za 8 miesięcy pracy. Ale tak jak pisała koleżanka wyżej napisz właśnie w taki sposób podanie: "proszę o udzielenie mi od dnia 08.09.2012r. przysługującego mi urlopu wypoczynkowego za rok 2011 oraz 2012 a po wykorzystaniu urlopu wypoczynkowego proszę o udzielenie mi urlopu wychowawczego na dziecko urodzone dnia 21 kwietnia 2012r., do dnia ......." Chyba, że masz możliwość zadzwonić lub podskoczyć do siebie do kadr żeby ktoś Ci policzył dokładnie ile urlopu Ci przysługuje to wpisze sobie konkretne daty

Gość UUUUUUUUUlalala
A korzystałaś z dodatkowego urlpou macierzyńskiego?

Gość UUUUUUUUUlalala
Z tego co policzyłam to chyba nie (bo wyszło mi 20tyg) a w 2012roku przysługuje kobiecie dodatkowo 4tyg macierzyńskiego za urodzenie 1 dziecka (w sumie 24tyg)

Gość lolo62067
raczej nie. macierzyński liczy się od dnia narodzin dziecka ? czyli 21kwiecień Jak miała by Pani czas to proszę mi policzyć moze źle policzyłam..bo było święto w sierpniu

Gość lolo62067
I Dni majowe były

Gość UUUUUUUUUlalala
Jeśli chcesz skorzystać z dodatkowego macierzyńskiego musisz go wykorzystać od razu po podstawowym ale o to tez musisz złozyć podanie. Po tym dodtakowym wykorzystaj urlop wypoczynkowy a potem idź na wychowawczy

Gość lolo62067
To jest MOJE DRUGIE DZIECKO. PIERWSZE MA 5LAT wtedy nie pracowałam

Gość UUUUUUUUUlalala
tak urlop macierzyśki liczy się od pierwszego dnia urodzenia dziecka. Można na urlop macierzyński iść troche przed urodzeniem dziecka ale napewno takiego podania nie składałas więc liczy się od 21 kwietnia. Mi z wyliczeń wyszło że będziesz na urlopie macierzyńskim 20ty więc idź jutro składaj podanie o dodatkowy urlop macierzyński

Gość mondełek
i weż tu zatrudniaj kobiety, człowieku

Gość UUUUUUUUUlalala
z tym jednym dzieckiem to chodziło o ilość urodzonych dzieci w jednym porodzie bo za bliźniaki i więcej przysługuje więcej tego dodatkowego macierzyńskiego ale w Twoim przypadku możesz jeszcze 4tyg śmiało wykorzystać. Szkoda tylko że trochę późno się za to zabrałaś ale może jeszcze nic straconego. Warto spróbować bo za maicerzyńskie pieniążki dostaniesz a za wychowawczy już nie. Chyba, że kwalifikujesz się na zasiłek w MOPSie

Gość lolo62067
no to dobrze policzyłam 20tygodni. czyli od 21kwietnia do 8 wrzesnia

Gość UUUUUUUUUlalala
A co Ty chcesz od koniet? Zeby nie kobieta to nie byłoby Ciebie na świecie człowieku Ktoś musi urodzić i wychować. Dziecko to nie rzecz potrzebuje matki a pierwsze 3 lata życia dziecka są bardzo ważne i wtedy własnie budują się więzi z dzieckiem

Gość UUUUUUUUUlalala
lolo62067 chyba do 7 września miało być. Od 8 bierz dodatkowy macierzyński

Gość lolo62067
jutro napisze wniosek i zaniosę szefowej

Gość mondełek
to sobie zatrudniaj kobiety, w niemczech, holandi czy anglii państwo wypłaca za pracodawcę takie ekstra rzeczy

Gość UUUUUUUUUlalala
od 8 września do 5 października dodatkowy macierzyński Ci wychodzi. Potem bierz 16dni urlopu wypoczynkowego a potem wychowawczy. najpierw może złóz podanie o ten dodatkowy i dowiedz się w pracy dokładnie ile wypoczynkowego Ci przysługuje. Jak tylko sie dowiesz od razu pisz podanie o ten wypoczynkowy po dodatkowym macierzyńskim i wychowawczy

Gość UUUUUUUUUlalala
mondełek widać że się wogóle nie znasz a mądrego udajesz. Pracodawca za nic nie płaci. ZUS płaci macierzyński kobietom. Tylko jak w firmie jest więcej niż 20 pracowników to macierzyński wypłaca pracodawca ale tą kwotę wypłaconą potrąca sobie ze składek, więc też płaci wtedy ZUS. Nie wiesz to się nie odzywaj i sam do Holandii spływaj

Gość mondełek
no i ciąża to nie choroba (ojciec czworga- przy 3-ech porodach obecny-bo bliznięta)

Gość lolo62067
DZIĘKUJE BARDZO ZA WSKAZÓWKI.... CIESZĘ SIĘ ŻE SĄ JESZCZE TACY POMOCNI LUDZIE NA TYM ŚWIECIE... DZIĘKUJE Z CAŁEGO SERCA :)