Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ikkkii,,

PROBLEM Z KARMIENIEM - PILNE!!!

Polecane posty

Gość ikkkii,,

Bardzo prosze o pomoc doswiadczone mamy. Urodzilam coreczke we wtorek. Mala chce non stop jesc. Gdy tylko przestaje jesc to odkladam ja do lozeczka a ona po kilku minutac znow placzem i jest glodna i na owo zaczyna jesc. Karmie ja za kazdem razem kolo godzine. Nie mam jeszcze mleka tylko siare i wode. chce uniknacpodania butelki. co robic by mala zaczela sie najadac i spac???

Gość Daniellllsan
Jesli rodzilas naruralnie mleko powinno pojawic sie w ciagu 3 dni. Jesli przy pomocy CC, w ciagu ok. 5 dni. Do tego czasu przystawiaj do piersi jak najczesciej bo to wywoluje laktacje. Mi bylo zal mojej malenkiej, dlatego w 3 dobie zaczelam ja dokarmiac mlekiem modyfikowanym i tak jes do tej pory. Malutka je mi z piersi 3,4 razy dziennie i ok 3,4 z butli, ma prawie 7 m- cy.

Gość przestan watpic!
pij duzo,przystawiaj do piersi i nie dawaj mleka modyfikowanego. Tak po prostu.Bedzie dobrze ;-)

A jesteś pewna, że mała je, może nie potrafi dobrze złapać brodawki i tym samym nie je tyle, ile potrzebuje?

Gość nie poddawaj się
pij kompot z jabłek i rosół, jedz gotowanego kurczaka, indyka, herbatkę laktacyjną (ja kupiłam w zielarskim Herbapolu) i dasz radę. Też tak miałam przez pierwszy tydzień, ale nie poddałam się i karmię do dziś - 7 miesięcy. Syn jest zdrowy, silny i pulpecik :) 10, 5 kg :P W książeczce zdrowia dziecka masz nr. tel do poradni laktacyjnej - zadzwoń też tam. Pozdrawiam.

Gość ka-milka
jeżeli zależy Ci na karmieniu piersią to po pierwsze nie dawaj butelki. Musisz uzbroić się też w cierpliwość i poświęcić małej maksymalnie dużo czasu (o ile możesz sobie oczywiście na to pozwolić :) ). Moja córka ma 2,5 miesiąca i przez pierwsze 6 tyg też non stop chciała być przy piersi. Z pierwszą było mi łatwiej... Tak małe dziecko nie tyle jest głodne co chce bardziej czuć bliskość mamy. Moja też po 30 sekundach od odłożenia do łóżeczka już płakała, a jak leżałam obok to potrafiła spać i pół dnia. Na pewno jest Ci ciężko bo to ogromne poświęcenie i uwiązanie, ale chyba innej rady nie ma jak to przeczekać. Minie Ci szybko jak i mnie. Teraz córcia je 10 min, po czym bawi się i śpi. I pamiętaj żadnego dokarmiania bo to zaburza laktację - im dziecko więcej będzie przy piersi, to tym więcej będziesz miała pokarmu. No chyba że stwierdzisz że wolisz dać mm. Powodzenia!

Gość ka-milka
a i możesz rozważyć zakup chusty mała będzie czuć Twoje ciepło i przysypiać, a Ty będziesz mieć wolne ręce ;)

Gość Adela850
Ja mialam bardzo dlugi porod i po nim mialam zatrzymanie wszystkich plynow w organizmie. I trwalo to ze 2 dni zanim zaczelam mleko produkowac. A moje dziecko bylo bardzo lapczywe na jedzenie i siare zjadlo bardzo szybko. Bardzo sie tym zamartwialam, ale dalam rade. Pielegniarki uspokajaly i kazaly probowac i w koncu sie udalo. Na poczatku karmilam tez ok 40 min dopoki lekarz mi nie powiedzial, ze 80% jedzenia dziecko zjada w ciagau 5 min a reszte dojada w nastepnych 5 minutach. Wtedy zaczelam powoli redukowac ten czas. Ale to i tak musisz poczekac az bedziesz miala mleko. Porady: cierpliwosc. Duzo pij (jak juz ktos napisal). Przystawiaj dziecko, bo to wzmaga laktacje. A najlepiej idz do poradni laktacyjnej. Oni ci pomoga, pokarza techniki, powiedza co jest nie tak. mi pomogli w szpitalu, ale moja kolezanka byla w poradni i byla bardzo zadowolona- problemy z karmieniem sie skonczyly.

Gość Może dopowiem
Zadzwoń do położnej żeby przyszła i sprawdziła w czym problem, może masz jeszcze mało mleka, może dziecko źle ssie, może to taki mały głodomor, a może po prostu potrzebuje twojej bliskości i w ten sposób realizuje potrzebę ssania. Dajesz smoczek? Jak masz mało mleka to bezwzględnie przystawiaj do piersi i to wszystko co powyżej dziewczyny radzą, i w żadnym wypadku nie dawaj butli.

Gość ja ci pomoge bo chyba wiem
jak to masz siarte i wode??? siara sie konczy 2-3 dnia po porodzie i przechodzi w mleko tzw poczatkowe, kotre po ok 2 tygodniach przeksztalca sie w mleko dojrzale. Skoro masz wrazenie, ze z twoich piersi leci woda, to zapewne jest to wlasnie to pierwsze mleko. Jesli chcesz karmic piersia to poloz sie z corka d lozka i pozwol ssac do woliu. po 2-3 dniach powinna zaczac robic sobie wieksze odstepy miedzy karmieniami. Jesli od razu bedizesz probowala ja tresowac na konkretne pory posilkow to nic z tego nie bedzie. przemecz sie pare dni i zobaczysz z czasem bedzie coraz lepiej.