Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no ja juz nie wiem

Poradzcie cos,bo juz mi rece opadaja...

Polecane posty

Gość no ja juz nie wiem

Wiem,ze takich tematow sa tysiace,ale zakladam nowy chocby po to,zeby sie wyzalic... Otoz moj synek ma prawie 2 lata i 8 miesiecy i co jakis czas,bezskutecznie,probuje oduczyc go korzystania z pieluchy....Jak mu ja zdejme i lata z golym tylkiem,to zrobi na nocnik,sporadycznie zdarzy mu sie zsiusiac na podloge..ale jak tylko poczuje cokolwiek na tylku,czy to spodnie czy majtki,to zaraz sika pod siebie.. Probowalam tlumaczyc,ze jest juz duzym chlopcem,a duzi chlopcy nie robia w pieluche,chodzi z tatusiem do lazienki,zeby zobaczyc jak duzy chlopiec powinien sie zalatwiac..probowalam nauczyc go robic na sedes,ale wtedy chce co chwila do lazienki i siedzialby tam bez przerwy,samego nie moge go puszczac,bo ostatnio mialam cala rolke papieru w strzepach..mam jeszcze jedno dziecko i nie moge spedzac calego dnia na rozbieraniu i ubieraniu starszego,bo on tylko siada na sekunde, po czym schodzi... ma 2 nocniki,bo probowalismy tez tego z melodyjkami. Za kazdy sukces zawsze jest nagroda,bicie braw,przybijanie piatki itp,ale to i tak nie dziala...Ja juz mam naprawde dosc...Jak sie zwali w pieluche to smierdzi w calym domu,az wstyd jak ktos akurat do nas przyjdzie.. Nie wiem..moze macie jakies rady??

Gość mama małego nikosia
Kurcze a może to nie jest jeszcze jego moment? Niektóre dzieci rozwijają się wolniej - może twój synek z sikaniem musi poczekać? Syn mojej siostry dopiero jak miał skończone 3 lata załapał o co chodzi - że nie wolno robić w majty.

Gość tylko maluchy robią w pieluchy
:D

hej- moj tez ma prawie 3 lata- tez robilam kilka podejsc w koncu 3 tyg temu wzieli sie za niego w zlobku- 6 dni- i zalapal o co chodzi poczekaj jeszcze troche- w koncu on tez zalapie :)

Gość no ja juz nie wiem
no slyszalam i taka wersje..ale kurcze jest takim madrym chlopcem...a tego nie moze zalapac..mi sie wydaje,ze on wie o co chodzi,bo jednak wie,ze chce mu sie siusiu czy kupe,bo jak nie ma pieluchy to zrobi na nocnik.. chodzi do przedszkola i co prawda nie wymagaja,zeby dziecko umialo robic na nocnik,ale np wczoraj maz mowil,ze akurat go przebierali jak po niego przyszedl,bo sie zwalil i smierdzialo w calej sali...:O zapytam dzis przedszkolanki czy maja jakies pomysly..moze jakby obca osoba mu to tlumaczyla,to by sie przemogl?

jak zrobi w majtki to nie przewijaj od razu poczekaj, az poczuje jakis dyskomfort, i tak z dwa tygodnie raz sie uda raz nie.szkoda ze lato sie juz konczy to bedzie trudniej nauczyc bo na spacerze moze sie przeziebic. Moja olcia sie tak nauczyla.

Gość poradze Ci a czemu nie
dziecko do nocnika zaczyna się przyzwyczajać jak ma ok 18 mc nie później. :)

Gość mama małego nikosia
Oczywiście,że dziecko może być bardzo mądre - a nie łapać o co chodzi z sikaniem i kupą;) Dobry pomysł podsunął ktoś wyżej - jak zrobi to go zostaw tak z tą kupą na trochę - niech zobaczy,że nie fajnie jest mieć pełno w gaciach. Rozmawiaj z nim, pytaj czy mu w takiej sytuacji wygodnie. I co powinien zrobić jeśli mu się chce. Może powoli załapie?

i musisz byc stanowcza jesli juz zdecydowalas sie na skonczenie z pieluchami, to ich nie zakladaj juz wcale na dzien, tylko najlepiej zebys posiedziaal tydzien w domu i w domu bedzie pamitac i trzeba przypominac, wiadomo ze w przedszkolu, podczas zabaw, czy na spacerze dziecku sie zapomni, a tymbardziej jak ma pieluche..

jak zsika się w majtki to go w nich zostaw na dłuższą chwilę jak poczuje że mu niemiło mokro to może załapie.. mój syn ma 2 lata i 4 miesiące, zaczęliśmy naukę po drugich urodzinach ponieważ od poniedziałku chodzi do przedszkola i chcieliśmy by umiał już cho przymusu nie było w przedszkolu. Na noc i na drzemki zakładam mu pieluchę ale tak to woła.. ale nauka była katorżnicza.. kilkanaście razy dziennie przebierany był.. najlepiej zacząć od rana, jak tylko otworzy oczy od razu siup na nocnik, dzieci po pobudce zawsze robią siku a jak zrobi to po pierwsze brawa, po drugie wielkie wylewanie do ubikacji, spłukiwanie i mycie rak oczywiście wszystko z salwami hehe a na koniec może dostać łakocia na nagrodę z wyraźnym zaznaczeniem: zrobiłeś ładnie siku więc możesz dostać gumę".. wiem że to małe przekupstwo ale mój się właśnie tak nauczył..

Myślę, że może jest jeszcze za wcześnie jak dla Niego. Mój za 3 tyg. skonczy 3 lata a może od 1,5 m-ca nie nosi pieluch. Bardzo szybko się nauczył, może ze dwa dni nie mówił że chce na nocnik ale trzeciego dnia zaczął wołać :) Nie słuchaj innych matek, których wspaniałe dzieci załatwiały się do nocnika po 1 urodzinach :o Każde dziecko jest inne, daj mu ze 2 m-ce czasu.

Gość no ja juz nie wiem
ja zaczelam go sadzac jak mial 10 miesiecy,bo mnie tesciowa z matka o malo nie zameczyly..na poczatku bylo ok,potem mu sie odwidzialo i wyl jak tylko widzial nocnik,wiec odpuscilam i tak co jakis czas probujemy,ale jak pisalam wyzej bezskutecznie wylewanie,splukiwanie,mycie rak i nawet pryskanie odswiezaczem tez bylo osiusianego tez juz go nieraz zostawilam,to tylko dolewal..:O ja mieszkam w Irl,wiec lata i tak nie bylo hehe z kupa go nie zostawialam,bo mi ten smrod przeszkadza no i boje sie,ze to mu ze spodni wyjedzie i mi upaprze dywan czy kanape..:o

3 lata i pieluchy , Boże... dziecko 18mc łapie ze nie musi nosic i jak fajnie jest bez, tylko trzeba się postarać. 3 latek z pieluchą to przegięcie...

adsadsa - jasne ze tak, tyle ze dzicko trzeba uczyć od małego. To tak samo jak z pokarmem, dziecko nie chce gryźć, no jasne jezeli matka miksuje do 1 rż :)

autorko- ja mam ten sam problem, przez miesiac trzymalam sie twardo i nie odpuszczalam. Syn chodzil tylko w majteczkach. Nauczyl sie trzymac siku ale nie zawola sam. Trzeba go wysadzac wtedy zrobi siku. Natomiast z kupa jest masakra. Nie zawola, nie rozumiem, zrobi w majteczki. Trzymam go dluzej, pupa odparzona, czuje dyskomfort i tez nie pomaga. Wstydzi sie tego, ze zrobi w majtki ale nie zawola. Poddalam sie po tym miesiacu.Poszedl teraz do przedszkola, gdzie nauczyciele nie widzia problemu ale tez nie ucza dzieci. Wiec nie wiem kiedy my go odpieluchujemy > Moj syn ma 2 lata 7 miesiecy

poradze Ci a czemu nie też racja. Ale ja mimo wszystko cieszę się, że nie zaczęłam mojego uczyć wcześniej. Co jakiś czas zachęcaliśmy by siadł na nocniku ale kategorycznie odmawiał. Aż pewnego dnia powiedziałam "dość" i nie założyłam mu pieluchy. Pytałam co 10 min czy chce siku, oczywiście nie chciał a chwilę później lał w spodenki :D I tak 2 dni. Aż trzeciego dnia zaczął wołać :D Na noc jeszcze ma pieluchy i jak jedziemy w miasto to też, ponieważ boi się załatwiania do ubikacji, sika tylko do nocnika. A wiadomo, że nie ma nocników publicznych :P

Gość hmmmmmm ????
nie martw sie tak którego dnia sam szybciutko zaskoczy i będzie dobrze. Dzieci sa różne i nie ma co dogadywać autorce .

adsadsa - ja wiem, że kazde dziecko jest inne, ale wiem też że im wcześniej zaczynasz naukę, po przez zabawę tym lepiej i efekty są. Odzwyczaiłam córkę jak maiła 22 mc i w dzień i w nocy i na spacer. 7 dni nauki, ale pilnowałam. Siku co 10 min na nocnki, pytałam się a jak nie to sadzałam, nie marudziła. Po przebudzeniu od razu na nocnik, nie sikała w czasie drzemki. W nocy bez pampersa, wysikiwałam na spiocha, szczególnie gdy dużo piła przed snem. Na spacerze siku na "trawkę" albo pod krzaczek:) wszystko w formie zabawy. Jak się chce to można :))

A dziecko 3 letnie doskonale rozumie, ale może robić to z przekory, :)

Gość łajłajłaj
Autorko, mój syn ma 2,5 roku i ten sam problem - niby usiądzie czasem na nocnik lub nakładkę sedesową, zrobi, jest bicie braw, żegnanie siuśków, robienie im papa, synek sam po sobie spłucze, cieszy się niesamowicie, ale nie skutkuje to regularnym zgłaszaniem potrzeb, tak czy tak cały czas śmiga w pieluchach - w dzień i w nocy. Zdjęcie mu pieluchy i zostawienie z mokrym dupskiem nie skutkuje, pokazywanie przez tatę - też nie. Mały nie zgłasza potrzeb, tylko wali w pieluchę. Denerwują mnie takie niemądre komentarze, że dziecko od 18 miesiąca życia zaczyna rozumieć, o co chodzi z nocnikiem i wystarczy uczyć i się nauczy, że 3 latek z pieluchą to przegięcie,bo to bzdura, nie każde dziecko to "łapie", niejedno mimo nauki nadal wali w pieluchy, ja uważam, że na każde dziecko musi przyjść jakiś odpowiedni moment, impuls.

Gość oj tammmm
moze on potrzebuje więcej czasu na pożegnanie z pielucha ale za to umie robic inne rzeczy lepiej niż jego rówieśnicy...każde dziecko jest inne

latataj ale ja nie krytykuje, wyrażam swoje zdanie a że mam inne niż Ty trudno. Ty masz problem z 2,5 latkiem w pieluszce nie ja, ja nauczyłam przed 22 mc :) Dziecko 18mc załapie, tak samo jak załapie ze je się widelcem a nie rączką :))

Gość łajłajłaj
Poza tym człowiek w ciągu dnia ma różne rzeczy do robienia, ma wyjścia, które trwają dłużej niż 10 minut i co 10 minut sadzać dziecko załóżmy przez 2 tygodnie, to chyba nigdzie z domu się ruszyć nie można i tylko dziecko sadzać.

Gość łajłajłaj
poradzę..- to że Ty nauczyłaś i nie masz problemu, nie oznacza, że każdy tak może, nie mierz wszystkich dzieci miarą swojego dziecka, bo to błąd.

niektóre dzieci sa leniuszkami;)ale trochę jest juz za duży wg mnie by z pieluchą ganiać próbuj tłumaczyć a jak zasika majtki po prostu powiedz mu,że zrobił źle i nie przebieraj go od razu,tak zrobiła moja koleżanka i jakoś podziałało mały chodził i próbował zdjąć mokre spodenki i mówił,że są "be" może trochę drastyczne to było ale przyniosło efekt

Gość no ja juz nie wiem
ehhh no coz..bedziemy dalej probowac... zawsze z samego rana sadzam go na nocnik,z reguly wstaje z sucha pielucha,albo ma tam najwyzej raz nasikane.. tesciowa mi mowila,ze maz tez dlugo robil w gacie,jak juz sie nauczyl,to na swiat przyszedl jego brat i zaczelo sie od nowa..bo skoro dzidzi moglo to czemu on nie.. a dogadywanie mi nie przeszkadza,bo w gebie,to kazdy mocny.. dziewczynki ucza sie szybciej i to jest fakt. ja wolalam jak mialam 14 miesiecy,moi bracia obaj mieli ponad 2 lata,no ale wtedy tez byly tetrowe pieluchy i wiekszy dyskomfort dzieki za rady :)

łajłajłaj - nie mierzę, :) spokojnie. Z domu wychodziłam bez pieluchy:D siku na trawkę, a jak w domu to na nocnik. Na spacer zabierałam ze sobą ciuchy na zmianę a nie pampersa :) Nie wiem dlaczego się spinasz, przecież ja się nie czepiam, :))

Gość łajłajłaj
Każde dziecko jest inne i ja nie wyznaję filozofii, że jak przychodzi magiczna liczba jakiegoś tam wieku u dziecka, to ono na komendę musi się nauczyć jeść, sikać i mówić, bo tak w książkach każą, nie, każde dziecko uczy się w swoim tempie.Dzieci w tym wieku są bardzo różne, czasami przepaść między jednym a drugim dwulatkiem jest ogromna. Regułą też jest, że 2 latek np. powinien umieć mówić zdaniami, to czemu tyle dzieci 2 letnich nie mówi, mimo, że z nimi się rozmawia, czyta im się i spędza z nimi czas ?

no ja juz nie wiem - jeżeli wstaje z suchą pieluchą to ja Ci coś zaproponuje:) kup w aptece podkłady, połóż pod prześcieradło w łóżku ze 2 , tek żeby w razie czego materac nie ucierpiał:) Powiedz synkowi że dziś na noc założysz mu piżamkę, kup jakieś fajne spodnie , najlepiej z postaciami z jego ulubionej bajki:) Nie wiem jak spi w nocy, ale możesz np o 23/00 wysikac go na spiąco na nocnik, ja tak robiłam, córka sikała i nie budziła się. Rano po przebudzeniu na nocnik:) Zobaczy sam jak fajnie może być bez pieluszki, powodzenia życzę i cierpliwości.:))