Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamatalka

Trzylatek sam w wannie

Polecane posty

Gość mamatalka

Mój synek uwielbia się chlapać. Nalewam mu wody, tak z 15 cm, do wanny i sobie siedzi z pół godziny i się bawi. Do tej pory zawsze siedziałam obok i pilnowałam. Ale przyłapałam się na tym, że co raz częściej zaczynam wychodzić z łazienki bo jak zawsze jest tysiąc spraw do zrobienia (w domu jest jeszcze niemowlak) i mój trzylatek zostaje sam. Co jakiś czas wołam "w porządku?" a on mi odpowiada "taaak!". Ale tak się zastanawiam czy postępuje właściwie. Może za bardzo mu ufam i powinnam twardo siedzieć razem z nim. Jak jest u Was?

moja trzylatka kapie sie w lazience na gorze, obok mamy pokoj,czasem w tym czasie jak ona siedzi w wannie np zmieniam posciel,albo prasuje. nie raz musialam isc na dol bo zapomnialam zabrac jej czystego recznika z jej pokoju,albo pizamki czy majteczek. mysle,ze na chwile zostawic mozna,ale na dluzej to bym sie bala

Moje 3-letnie bliźniaki też są zostawiane w wannie. Ja w tym czasie przygotowuję piżamki, ręczniki itd... czasami jem kolację. one siękąpia razem i bardzo je slychać :-P dzieki temu wiem, ze wszystko jest w porządku ;-)

Gość moj punkt widzenia2
moja w pazdzierniku bedzie miec 3 lata a juz od okolo pol roku sama sie chlapie w wannie. dopiero potem przychodze i myjemy glowe i cialko

Gość mamatalka
O świetnie. A już wydawało mi się, że robię jakąś zbrodnię:)

Gość !!!!!!!!!!!@@@@@@@!!!!!!!!!
Ale w takiej normalnej wannie nie mówicie o wanience dla dziecka? a macie coś antypoślizgowego? moja np czasem wstanie ni z tego ni z owego. nie zostawiłabym jej samej. na razie ma 2.5 roku.

u nas wanienka,taka duza (trzylatka spokojnie ma w niej duzo miejsca) stoi w wannie,bo wanne mamy tak duza,ze zanim bym jej nalala wody juz zdazylaby wystygnac,a codzienne pluskanie zrujnowaloby nas :) pod prysznicem nie lubi,raz sie rpzechylila i wyleciala z ta wanienka do wanny,ale tylko sie wystraszyla

Gość a ja tak tak tu
wiosenna mama fajne Twoje dzieciaki są:)

ja mam malusią wanne w łazience bo mam malą lazienke. Wanna 90 cm dlugości- szaleństwo ;) mam w niej antypoślizgowe kaczki :D

Gość a ja to z tych,co
nie obok,ale jednak bardzo w poblizu :-)

Gość !!!!!!!!!!!@@@@@@@!!!!!!!!!
No to spoko bo tak to duże ryzyko. My mamy "normalną" wannę i jest w niej dość ślisko. a antypoślizgowe dodatki niestety nie wchodzą w grę bo nasza wanna ma takie dropowane nierówne dno-jest z hydromasazem. Więc nic się do niej nie chce przyssać :p

Gość leze sobie
wiosenna sliczne dzieciaki i fajnie ustrojonwe:)

Gość leze sobie
*ustrojone

Gość Bixv
Moja sąsiadka na 17 miesiecznego syna Ostatnio gdy byłam na dworze ona zamiatala schody pytam gdzie twój syna ona ze sie kapie ja sie pytam czy sie nie boi go tak zostawiać samego no to ona na to ze nie ze przeciez ma mało wody no tak ale mówię jej ze przeciez moze wstać uderzyć sie a ona nie nie nic mu nie bedzie

ja ostatnio musialam poleciec do bankomatu po drugiej stronie ulicy,mieszkamy na 4 pietrze bez windy-lalo jak z cebra,a mial przyjsc fachowiec od pralki i potrzebowalam wyciagnac pieniadze. moje dziecko sie bawilo,zamknelam oczywiscie drzwi na klucz i zabronilam wychodzic z pokoju w obawie,ze cos sie moze stac:P ale staram sie unikac takich sytuacji

Gość podobna do tej?
mojej znajomej synek utopił się w wanie, kiedy ta sobie w najlepsze spała. Tragedia kobietę załamała. Była to dla mnie przestroga, że nigdy , przenigdy nie zostawiamy dziecka samego w wannie.

Wypadki sie zdarzają, ale nie można popadac w paranoje. Kiedyś to dziecku musi sie nauczyć samoodzielności a 3 lata to dobry wiek zeby mu pozwolić się samemu umyć i zostawić na chwilę. Malucha 1,5 rocznego bym nie zostawilą bo nigdy nie wiadomo co siedzi w takiej malej glówce. Wystarczy ze dobierze się do butelki z szamponem i popije solidnie, albo będzie próbować wychodzić z wanny i spadnie glową na płytki... Ale jeśli 3 latek jest rozsądny i kumaty ( a większość 3 latków wlaśnie takich już jest) to myślę ze ok.

moja ma 2 lata i 8 miesiecy i od kilku miesiecy kapie sie sama. tzn ja jestem w pokoju obok łazienki. niestety mialysmy juz dwie maty antyposlizgowe i jedna sprawdziła sie super, córcia dosłownie biegała w ta i z powrotem po wannie:D a druga była do dupy, dwa razy wstajac sie przewrócila. teraz nie mamy maty i jest w porzadku, ale nie kapie sie juz tak chetnie przez to ze wczesniej sie poslizgnela, tzn siedzi spokojnie i w ogole sie nie rusza. jak wychodze to tylko wola mnie co jakis czas zebym jej zabawke podała stojąca na wannie bo ona sie siega a nie wstanie bo sie boi

Mój się kąpie sam od dawna ale nie w wannie tylko w brodziku. Sam mnie wygania z łazienki, naleję mu wodę to mówi "dziękuje teraz już sobie poradzę" :D Jestem zawsze w pobliżu, zaglądam ale jakoś nie boję się, że mu coś się stanie. Owszem, trzeba dzieci pilnować ale bez przesady, nie na każdym kroku. Ostatnio szliśmy do sklepu, ja pieszo, synek na swoim rowerku i jakaś pani zwróciła mi uwagę, że rower powinien mieć z tyłu drążek i powinnam dziecko prowadzić a nie tak puszczać samo :o

Gość sjau7a
wiosenna, mieszkasz w tak małym mieszkaniu ze masz tylko wanne 90???? cos kiedys chyba pisalas, ze mieszkasz w domu:O

Gość milunia23
Moja znajoma też zostawia swojego synka samego jak się kąpie, mały ma 2,5 roku zawsze było ok ale ostatnio jak go zostawiła to wyszedł z wanienki i wsadził mokre paluszki do kontaktu, popieściło go ale na szczęście nic mu się poważnego nie stało. Ja nie mówie żeby dzieci nie zostawiać samych ale trzeba co chwile do nich zaglądać bo czasami mimo że są mądre to przychodzą im do tych małych głowek szalone pomysły.

Brian kąpiel sie sam- nie siedzę przy ni. Ale mam otwarte drzwi i słyszę co robi- ja w tym czasie przygotowuje pizamke, mleko itd- a jak ma juz dość- to krzyczy- mama wyciągać- to po niego przychodze Ale wanna may z anthposlizgiem- wiec sie nie boje ze sie wywali

Kurcze to ja wyjde na jakas wariatke chyba ale moj ma 4 i pol roku i ja raczej z nim siedze w lazience. Jak wychodze to przygotowac mu pizame albo po recznik ale z jego pokoju widze wanne jak zostawie otwarte drzwi od lazienki. Zdarza mi sie wyjsc na min do kuchni ale zostawiam wtedy otwarte drzwi i slucham czy czegos nie wymyslil. Naogol jednak mam go na oku, jakos lepiej sie z tym czuje.

Każdy robi jak uważa,ale moim zdaniem to nieodpowiedzialne. 3 latek to nie jest mądry i duży dzieciak. A w wannie nawet dorosły może się poślizgnąć. Dziecko jest na tyle nieskoordynowane,że przypadkiem może zrobić sobie krzywdę. Wiecie jak wygląda opieka nad 7latkiem ze złamanym karkiem? Wiecie jak leczyć odleżyny,jakie podkłady i pieluchy kupuje się dla leżącego 12? Wiecie co jest w oczach takiego nastolatka,który nigdy nie pobiegnie do kolegów? Wiecie co o sobie myśli matka,która tylko na chwilę chciała wstawić ciasto i umyć naczynia? 4 lata jako wolontariuszka chodziłam do rodziny gdzie 4latek na chwilę został sam w wannie. I to było okropne. Dlatego nie zostawię swojego dziecka w wannie bez opieki,tak jak i nie zostawię go na balkonie. Pomijam odpowiedzialność karną jaka spotka rodziców za pozostawienie dziecka bez opieki gdy coś się stanie.

ja również dziecka bym nie zostawiła mojej kumpeli 5 latka sie utopiła zachłystając się wodą trwało to ułamki sekund i co po dziecku a wpdy w wannie po kostki głupio robicie !!!

Mój ma 3 lata a też nie zostawiłabym go samego w wannie. A jak zechce sam wyjść, wstanie i poślizgnie się? :o Poza tym szampony, które mógłby wypić. A zajęcia domowe to trzeba sobie tak ułożyć by nie musieć w trakcie kąpieli dziecka prasować :o

I jeszcze jedno-która z Was dziewczyny potrafi przeprowadzić resuscytację? Która umie zrobić sztuczne oddychanie usta-nos? Która wie jak wykonać sztuczne oddychanie kiedy kanał nosowy i jama ustna są niedrożne? Nie jestem typem mamusi co prowadza dziecko w kasku,ale są w życiu sytuacje,że należy myśleć o bezpieczeństwie.

Moja córka w wieku 3 lat zostawała sama w wannie, tzn wychodziłam np po piżamę czy do kuchni nastawić wodę itp. Mała zawsze bawi się w wannie i prowadzi dialogi między zabawkami, więc cały czas ją słyszę - gdyby nastąpiła podejrzana cisza, w ciągu 2 sekund jestem w łazience. Większość trzylatków rozumie już, że nie wolno tego czy tamtego, ale jednak trzeba trzymać rękę na pulsie i być w pobliżu.