Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona jest chyba dziwna phi

czy Paula i Paulina to to samo?

Polecane posty

hej, w nowej szkole poznałam dziewczynę Paule, obraziła się na mnie jak powiedziałam do niej Paulina. Że to nie to samo. Moja mama mówi że to jest to samo, ale z kolei koleżanka że nie bo ona ma ciocie Paule i tak ma w dowodzie. Ktoś mnie wkręca ?

Gość Podszywam sie czesto i gesto
Sa dwa rozne imiona Paula i Paulina ...

napewno?

Gość KOKSUSEKPIK
są dwa imiona ale na pauline można powiedzieć paula widać że odwrotnie już nie

bo jak tak to ją przeproszę jutro w szkole

Gość gfjhkgv
To sa dwa różne imiona. Znam i Paulę i kilka Paulin. Więc lepiej przeproś. Mam kumpele która ma na imię Marita. I nienawidzi jak mówi się do niej Marika bo to dwa inne imiona.

Gość callback later
z każdym dniem dawno cię nie widziałam :-D właściwie to cię nawet nie pamiętam ale kojarzę to cudne zdjęcie z dzieciństwa :-D bardzo chciałabym cię zobaczyć, jak wyglądasz obecnie 9 nie wierzę, że z takiego cuda wyrosło brzydkie babsko :-P )

Gość callback later
Dla świętego spokoju przeproś, ale w sumie nie ma za co, bo przecież nie musiałaś wiedzieć że nie ma na imię Paulina ( Paula to jednak rzadkie imię ), przecież krzywdy jej nie zrobiłaś

no właśnie nie wiedziałam, ale nie ja jedna, bo moja mama też myślała że to jest to samo imię

Gość yukki
to 2 różne imiona, ale żeby przepraszać? i to po kilku dniach? przesadzasz. ak to ma wyglądać? Podejdziesz i powiesz" Paulo, wybacz, ze nazwałam cię Pauliną?

Gość Paula mam na imię
i szczerze się jej nie dziwię że naskoczyła na Ciebie, bo mnie przez całe 25 lat życia do furii doprowadzało to że połowa ludzi zwraca się do mnie nie po imieniu... a w ilu miejscach musiałam poprawiać imię, ZUS, Urząd Skarbowy, szkoła, biblioteka... a jak się przedstawiam to mówię Paula ale nie Paulina :D

Gość tajemniczy romantyk
to jest w zasadzie to samo (jeśli chodzi o trzon imienia, jego pochodzenie), tylko nabzdyczone snobki się frustrują, że ktoś je nazwie Paulina, imieniem przecież ładniejszym i brzmiącym dobrze w języku polskim Paula to świeży import i brzmi raczej snobistycznie

Gość Walosia-=-=
Paula żeński odpowiednik imienia Paweł. Od niej powstało imię Paulina, dla której Paula służy czasami jako zdrobnienie. Paula imieniny obchodzi: 26 stycznia, 3 czerwca, 11 czerwca, 18 czerwca, 18 sierpnia i 24 grudnia. Paulina żeński odpowiednik imienia Paulin. Oznacza "należąca do Pawła", lub "pochodząca od Pawła". Pochodzi od imienia Paula, które może być dla niego również zdrobnieniem. Wśród imion nadawanych nowo narodzonym dzieciom, Paulina w 2009 zajmowała 24. miejsce w grupie imion żeńskich. Paulina imieniny obchodzi: 26 maja, 6 czerwca, 22 czerwca, 21 lipca, 31 sierpnia, 10 października, 2 grudnia i 31 grudnia

Gość Paula mam na imię
tak frustruje się jak ktoś notorycznie, powtarzam notorycznie przekręca moje imię, i frustruje się jak głupa baba w okienku się ze mną sprzecza że nie ma imienia Paula...

Gość średniki
to jak Alina i Alicja, albo Ewa i Ewelina podobne ale różne imiona.

Gość Paula mam na imię
Teraz sfrustrowana Paula pójdzie spać :D Pozdrawiam wszystkie Paule i Pauliny :D Dobranocka :*

Gość Paulina to ja
Dobranoc :*

Gość do Paula mam na imię
uwazasz, że miałą prawo się wobrazić na NOWĄ KOLEŻANKĘ za to, że ta nie wiedząc nawała ją innym imieniem? mam na imię Marta ale nawet gdyby nowopoznana koleżanka powiedziała do mnie Ania to bym się nie obraziła tylko grzecznie przypomniała/uświadomiła że pomyliła imię, a w opisanej sytuacji wyjaśniłabym spokojnie że moje Paula to nie zdrobnienie od Paulina tylko właściwe imię i żeby tak się do mnie zwracać Jest np. imię Magda i Magdalena , moja koleżanka ma to skrócone Magda , ale wiele osób się myliło i nie raz ktoś ją nazwał Magdalena, nigdy nie widziałam żeby się obruszyła. Ludzie mają jednak tendencję do oburzania się o bzdury...

Gość widocznie była ona
sfrustrowana ;p

przeprosiłam, ufff, ona mnie zresztą też że naskoczyła na mnie, w sumie na wychowawczej jak się każdy przedstawiał to ona mówiła że jest Paula a nie Paulina, a ja myślałam że to jest to samo .... teraz już wiem :)

Ja jestem Paulina, czasem mówią na mnie Paula jako zdrobnienie, tak samo jak Paulinka. Natomiast kiedyś do klasy chodziły ze mną dwie Paule, nie Pauliny. Też nie lubiły, gdy mówiono na nie Paulina. To dla mnie zrozumiałe, bo Paulina nie brzmi jak zdrobnienie dla Pauli, prawda? :) To trochę jak z kwadratem i prostokątem. Kwadrat może być prostokątem, ale prostokąt już nie może być kwadratem ;) W każdym razie kiedyś podobało mi się nawet bardziej Paula, ale doszłam do wniosku, że jednak lepiej być Pauliną, bo wtedy mogą nazywać Cię Paulą, natomiast Paulę Pauliną już nie, bo gdzie tu sens? Nie ma. A ja za to mam większą elastyczność co do zdrabniania mojego imienia.

Gość Paulinaaaaa1678090-
jestem Paulina i nie cierpię jak ktos mowi do mnie Paula.. przeciez to inne imię..

Gość to dwa różne imiona
paula to odrębne imię. i o ile można paulinę nazywać w skrócie paulą, to pauli raczej nie nazywa się pauliną

Gość wujek google sie zaciął?
a tak trudno w Internecie sprawdzić czy to jedno czy dwa imiona? To tak, jakbyś na Ewę Ewelina mówiła i odwrotnie, twierdząc że to jedno imię :(

pewnie nie trudno, ale zawsze znajdzie się ktoś mądrzejszy kto wie lepiej niż np. ja że takiego imienia nie ma ;p zawsze śmiać mi się chce z takich ludzi p.s. poczytaj wyniki wujka google ;p

Gość chyba sobie kpisz
bzdura... nie ma w Polsce takiego imienia jak Paula, to jest zwykłe zdrobnienie od Pauliny xD lol

Gość ...piggy
jest takie imie Paula.. imieniny 26.01 :)

Gość a ty pewnie jej
Tak czytam ten temat i uswiadomilam sobie, ze powtarzajac te imie PAULINA 10x w myslach wydaje sie wrecz niemozliwe... sprobooojcie