Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolina_XV

I komunia - biznes nie religia!

Polecane posty

Gość kjncksl
posrednikiem z bogiem buahahahaha alez zajebala kobieto. Nie no jasne, w sumie to niech jeszcze da 300 zl zeby zaokraglic i koniecznie pocaluje dlon ksiedza i padnie na kolana przed nim. Kurwa w jakim wy swiecie zyjecie?

Gość Karolina_XV
Bratowa koleżanki miała składkę po 100 zł kilka lat temu w tym ofiara i podziękowania. Wysyłała bliźniaki do komunii, więc zapytała czy może za dwoje dać 150, a nie dwieście. Zadała to pytanie na zebraniu rodziców z księdzem oficjalnie przed całą resztą. Odpowiedzi bezpośredniej nie słyszała, ale padło z ust księdza coś w stylu: " proszę aby wszyscy się zastanowili nad priorytetami w życiu, organizuje się wystawne przyjęcia w restauracjach, kupuje się dzieciom drogie prezenty, a na Kościół nie ma, o czym to świadczy proszę państwa..... Bóg jest na ostatnim miejscu... niedobrze się dzieje, nasza wiara podupada..." No i co byście odpowiedzieli na jej miejscu? Z księdzem nie pogadasz.

Gość boliboliboli
ja bym odpowiedziala ze ja w oglole nie urzadzam przyjecia tylko kawa kawa i ciasto i kosztuje to mniej niz 200 zl i dodala, ja nie jestem tu od utrzymywania kosciola, a moja wiara nie ma nic wspolnego z pieniedzmi i zapytala : a ksiadz najwyrazniej przelicza?

Gość boliboliboli
ilosc pieniedzy na sile wiary

Gość pragnienie za marzenie
po jaką cholerę stroi się kościół ? przecież to nie ślub...dlatego moje dzieci nie mają z kościołem nic wspólnego..ale nie mieszkamy w PL może stąd to wynika, że nikt tu nam problemów z tego powodu nie robi, nie wytyka palcami etc..

Gość nieogolony kutoch
w ogole to jest dziwne, ze rodzice musza placic za wystroj kosciola. Z tego co mi wiadomo to kosciol jest od urzadzania ceremonii chrztu, komunii, bierzmowania itd. wiec odpowiedni wystroj powinien byc w ich interesie a nie interesie ludzi korzystajacy z ich uslug. To tak jakby isc do salonu kosmetycznego na usuwanie zmarszczek a ci wymagaliby ode mnie, zebym przyniosla swoj fotel, rekawiczki, strzykawke i botox. Zenada

Gość rychurych
albo pojscie do restauracji i oprocz zaplaty za jedzenie trzebaby placic za wystroj stolika.. to jest smiech na sali co sie teraz wyrabia. Oplata za ceremonię, oplata w ramach podziekowan, oplata za jakies wystroje. Kurwa czy mi ktos placi jakas specjalna kase jako podziekowanie? Przeciez to jest ich zasrany obowiazek zeby udzielac tych sakramentow, juz im sie w dupach popierdolilo i to doszczetnie. Moze za pare lat trzeba bedzie klekac przed nimi i w ogole zamiast do boga to modlic sie do nich i tylko ich czczic

Gość hgdhsgdhs33
ale o co ci chodzi? przynależność do żadnego kultu nie jest darmowa! pastor, rabin, ksiądz czy inny szaman muszą z czegoś żyć, utrzymywać siebie, miejsce kultu i obsługe tegoż miejsca. nie składasz sie na pensję dla swojego księżulka jak w innych religiach, to płacisz przy okazji sakramentów itd. nikomu łaski nie robisz, że jesteś katoliczką.

Gość hgdhsgdhs33
"ja nie jestem tu od utrzymywania kosciola, a moja wiara nie ma nic wspolnego z pieniedzmi i zapytala : a ksiadz najwyrazniej przelicza?" a kto jest niby od utrzymywania kościoła, jeżeli nie jego wyznawcy? czy pani się wydaje, że ksiądz na plebanii drukuje pieniądze?!

Gość urszula majewska
"nikomu łaski nie robisz, że jesteś katoliczką" nie. To oni laski nie robia, ze sa ksiezami. I najwyrazniej wiekszosc tak do tego podchodzi. Ktos tu wczesniej pisal, ze jakis odmowil POGRZEBU bo facet nie przyjmowal koledy. Inny wali tekstami: "proszę aby wszyscy się zastanowili nad priorytetami w życiu, organizuje się wystawne przyjęcia w restauracjach, kupuje się dzieciom drogie prezenty, a na Kościół nie ma, o czym to świadczy proszę państwa..... Bóg jest na ostatnim miejscu... niedobrze się dzieje, nasza wiara podupada..." gdzie bezczelnie wrecz rzada od ludzi wyrzutow sumienia, ze organizuja przyjecia, a gnojowi za malo placa. Nie jego zasrany interes kto ile wyda na impreze, jak on smie rozliczac wiare w kategoriach kto ile dal. To ma byc przywodca duchowy? Ponoc jego powolaniem jest niesc slowo boze, sam dobrowolnie wyrzekl sie wielu rzeczy na rzecz poslugi dla boga, a teraz pretensje, ze ma za malo kasy? A co, willa niedokonczona czy od zmiany ostatniego samochodu minal juz rok a to za duzo i trzeba zmienic? Gdyby robil to co robi szczerze to nawet gdyby dostawal w zamian kromke chleba powinien (wedle jego boga z reszta) dziekowac za wszystko co ma i sie cieszyc, ze pomaga ludziom. To raczej jemu sie priorytety pojebaly a nie ludziom, ktorym wypomina ze placa "nie na to na co trzeba".

Gość hgdhsgdhs33
typowa polska mentalność- wszystko powinno być za darmo. jeszcze powinni wam dopłacać za to, że raczycie korzystać z usług kościoła. co do odmawiania pogrzebu- nikt ci nie odmawia miejsca na cmentarzu, bo te są własnością komunalną. ja księdza nie przyjmuje do kościoła nie chadzam i nie mam zamiaru sie nagle ni z gruszki ni z pietruszki domagać katolickich ceremonii.

Gość carmencitta
KK ocieka złotem a bredzi o ubustwie skromnosci i pokorze

Gość tacy sa wsrod nas
hgdhsgdhs33 a ty czytac umiesz? czy tylko wlasisz tu, zeby popsioczyc na "polska mentalnosc" "wszyscy chca wszystko za darmo" (a kto tu mowi ze wszystko? Nie mierz ludzi swoja miare prostaczku). Bronisz tych swiniopasow. Nikt nic nie pisal o miesjcu na cmentarzu a ODMOWIE CEREMONII POGRZEBOWEJ.

Gość mietas szczesnias
jak tacy zaklamani ludzie mogo pouczac innych nt wiary, szczerosci, milosci, bezinteresownosci itd jak sami swoim przykladem pokazuja tylko jak zapelnic miche i z niej zrec.

Gość mietas szczesnias
powinni pozmieniac te swoje przykazania. Np. Pomagaj blizniemu swemu za porzadna oplata. Miluj blizniego swego jak siebie samego, ale nie zapominaj o zaplacie. Nie kradnij tylko za wszystko zadaj zaplaty.

no tak , o nauce " darmo wzięliście , darmo dawajcie " pamiętają wszyscy , natomiast jakie nauki poprzedzają ten werset już n ie pamięta albo nie chce pamiętać nikt :D

Gość hgdhsgdhs33
i co w tym takiego dziwnego, że ksiądz nie chce udzielić pogrzebu komuś kto do kościoła nie należy? tylko dobra wola księży, że w większości przypadków jednak nie robią żadnych problemów takim "katolikom". nie jestem fanką religii jako takiej, ani tym bardziej KK, denerwuje mnie wpływ tej organizacji na państwo, utrzymywanie katechetów z podatków, przywileje, rozdawanie im np budynków czy ziemi za darmo albo za psi grosz itd, ale osoby które są niby katolikami i dziwią się, że uczestnictwo w kulcie kosztuje sa po prostu dziecinne i niedojrzałe. nikt was nie zmusza, biedne owieczki, można wybrac inną religię z mniejszymi składkami albo za darmo modlić się do Bogini we własnym ogródku i urządzić przyjęcie dla znajomych z okazji przesilenia słonecznego albo samemu chrzcić dzieci w baseniku

Gość mietas szczesnias
fsssssssssss mow za siebie. Nie wiesz ilu z wypowiadajacych sie tu negatywnie jest katolikami, nikt z nich nawet nie wspomnial, ze jest. Tak sie wlasnie sklada, ze ci co nie sa mowia glosno o zaklamaniu instytucji jaka jest kosciol i nie maja juz z nia nic wspolnego, a ci ktorzy jeszcze sie katolikami nazywaja a maja jakies pretensje raczej tez dlugo nie pociagna. A do kolesia co pisal wczesniej o pogrzebie- tlumoku zmarly mezczyzna nie otrzymal ceremonii pogrzebowej od parafii do ktorej nalezal powtarzam nalezal, jedynym powodem bylo nieprzyjmowanie koledy. Cioty w czarnych sukniach to hipokryci i ja dawno trzymam sie od tego z daleka

Gość xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
zgadzam sie ze wszystkimi, ktorzy widza jacy to oszusci i manipulanci