Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mambimambimambi

cukrzycowe mamusie pomozcie prosze ...

Polecane posty

Gość mambimambimambi

witam! otoz jestem w 22 tyg ciazy blizniaczej, przed ciaza waga 93 kg, obecnie 101 kg, dwa dni temu sie dowiedzialam ze mam cukrzyce ciazowa, u lekarza mam wizyte dopiero w poniedzialek, napisali mi w liscie ze powinnam jesc 5-6 malych posilkow dziennie, staram sie tak robic... ale juz zaczynam panikowac bo nie wiem czy dobrze sie odzywiam czy nie, po dwoch dniach waze o 0.5 kg mniej... o 10 rano jem dwie kromki ciemnego chleba z bialym serem niskotluszczowym i pije herbatke, 2 godz po jem jablko lub inny owoc, 2 godz po jem obiad : pieczone mieso, duzo salaty no i male porcje ryzu lub ziemniakow, z 3 godz po znow jakis owoc albo jogurt naturalny, na kolacje tez dwie kromki ciemnego chleba z serem przewaznie, i przed spaniem pije szklanke lub dwie mleka z zawartoscia 1.5 tluszczu, biore witaminki i pije bardzo duzo wody... moj maz wczoraj mi sprawdzil cukier 1.5 godz po obiedzie i byl w normie... powiedzcie mi czy moja dieta wyglada tak jak powinna? boje sie ze skrzywdze moje malenstwa, prosze napiszcie co jadlyscie bedac na diecie w ciazy, bede bardzo wdzieczna :)

Gość mambimambimambi
up

Gość mambimambimambi
up

Gość A co Cie tak naprawdę
niepokoi? W tej chwili dość dobrze jesz ( miałam 2 x cukrzycę ciążową). Ja bym przed snem zjadła jedną kromkę chleba np z wędliną i do tego szklanka mleka. Do poniedziałku tak czy inaczej nic Wam się nie stanie. Nie martw się tym że teraz chudniesz bo jesteś otyła więc to normalne - dzieciakom tym nie zaszkodzisz. zajrzyj na topik poświęcony cukrzycy ciążowej - na pewno znajdziesz tak wsparcie i wiele pomysłów na posiłki. powodzenia

a DOPIERO BĘDziesz mieć spotkanie z lekarzem?Powinnaś dostać wypisane na kartce co możesz i w jakich ilościach i po jakim czasie mierzyć cukier po posiłku.Ja przynajmniej dostaałm,mierzenie chyba o ile pamiętam 2 godziny po posiłku i Metformin.

Gość wakacyjka2012
kup sobie glukometr i mierz cukier 1,5 godz po posilku aby byl w normie, ogranicz chleb, ja np wcale nie moglam jesc chleba! cukier okropnie skakał, nie jedz owocow slodkich, uwazaj na smażone rzeczy. ja mialam cukrzyce ciazowa ale dalam rade

Gość bambibambibambi
tak spotkanie mam dopiero w poniedzialek, nie mieszkam w PL i tu troche inaczej, listem dostalam wynik testu i ze mam cukrzyce ciazowa, dostalam z nim kartke gdzie mi napisali ile posilkow powinnam miec ale bez konkretnych szczegolow, wszystkiego sie dowiem w poniedzialek rano :) i wtedy tez dostane glukometr, moj maz posiada jeden i dzisiaj mi zmierzyl cukierm 2 godz po obiedzie, byl w normie...znalazlam jeden artykul i cukrzycy ciazowej i juz mniej wiecej wiem co moge jesc :)

Calkiem dobrze jesz. :) U mnie bylo tak: sniadanie - 8.00: 2 kromki chleba pumpernikiel z dodatkami: wedlina, serem, twarogiem, parowkami z sokolowa, jajkiem - roznie. I mnostwo warzyw: pomidor, papryka, ogorki, rzodkiewki, salata, szpinak II sniadanie: jogurt naturalny lub serek wiejski plus owoc: brzoskwinia, kiwi, 5 malych sliwek lub 3 duze, jablko lub gruszka obiad: zupa II obiad: mieso pieczone, ryz lub kasza, brokul, kalafior lub fasolka szparagowa podwieczorek: zupa mleczna z makaronem lub ryzem - ale nie kazdemu podchodzi kolacja: tosty na chlebie pelnoziarnistym lub cos czego nie jadlam na sniadanie. Teraz jestem juz po prododzie. Na diecie zdazylo mi sie moze max 10 wyskokow.

Gość bambibambibambi
Niko jak fajnie, ze jestes juz po :) a jak dziecko? urodzilo sie duze? wszystko w porzadku z Toba i z nim?

musisz kupić glukometr i koniecznie mierzyć cukier na czczo i po posiłkach. Wydaje się, że jesz dobrze, choć z ziemniaków ja musiałam zrezugnować ewentualnie 2 małe z wody bez omasty. Jadłam też po 2kromki na śniadanie ciemnego pieczywa razowego, ale poziom cukru po posiłku wskazywał za duzy poziom. Musialam rozbijać to śniadanie na 2razy np. jedną kromke z dużą ilością warzyw jadłam np. o g. 9; o 11 druga kromkę. Jednak i to nie pomogło i musiałam przyjmować insuline. Przede wszystkim na tym etapie lekarz będzie starał ci się to unormowac dietą typu: ciemne pieczywo, zero mącznych rzeczy, dużo warzyw ale z minimalną ilością ziemniaków lub wcale, owoców taka średnio nie wolno bananów, brzoskwiń, winogron, żadnych sosów, majonezów, smażonych rzeczy i wszystkiego co kaloryczne. Ale przy tej diecie to należy mierzyć bezwzględnie poziom cukru., by wiedzieć czy samą dietą można unormować cukier, jeśli nie, to pozostaje wstrzykiwanie insuliny + dieta.

Gość mambimambimambi
kobrieta glukometr dostane od lekarza w poniedzialek... a ze moj maz ma jeden to mi mierzy nieraz, szczegolnie po obiedzie i pokazuje normalna liczbe, wlasnie wczoraj wygooglalam troche i znalazlam nawet plan diety na caly dzien dla ciezarnych z cukrzyca z 1800 kalorii na dzien ... bardzo sie pilnuje, zadnych slodyczy, sokow czy wysokokalorycznych produktow,ryz i ziemniaki malutkie porcje, jak dostane rady od lekarza to napewno bede sie do nich stosowac i mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze z moimi chlopcami, bo ja bym sobie nie wybaczyla jakby bylo inaczej :(

Gość mambimambimambi
no i dziekuje slicznie dziewczyny za rady :)

Dziecko urodzilo sie w 39 tc i mialo 3200 - wiec wcale nie duze. :) Jest zdrowa, sliczna i kochana. A moje cukry jak na razie ok, okaze sie dokladniej po krzywej za miesiac :)

Gość mambimambimambi
Niko123 to sie ciesze :) w sumie ja nie wiem jakby to wygladalo z blizniakami, bo ogolnie rodza sie mniejsze