Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eeeerrrkkkaaa

Obniżone napięcie mięśniowe, jak dlugo trwa rehabilitacja???

Polecane posty

Gość eeeerrrkkkaaa

JW Mama 3 miesiecznego dziecka.

Gość Raczek Idzie
Hej.U mojego synka wykryto obnizenia napiecia gdy mial prawie 7 miesiecy.Rehabilitowany byl 3 miesiace.Jak masz jakies pytania zadawaj.

Gość eeeerrrkkkaaa
Bylam ostatnio na kontroli i pediatra dal mi skierowanie na rehabilitacje. Stwierdzil ONM po tym jak chcial, zeby syn usiadl podtrzymywany za raczki. Niestety glowka "zostala z tylu". Jak lezy na brzuchu to pieknie trzyma glowke, przekreca sie na boki tylko do siedzenia cos mu nie predko :) Czy cwiczylas z dzieckiem w domu? Plakalo przy cwiczeniach? Slyszalam o plastrach przyklejanych na plecy dziecka? Jak u ciebie wygladala rehabilitacja. Dziekuje za chec pomocy ;)

Gość ina modera
moja corka chodzila na masaz miala jak pamietam 20 serii po 30 min. i tyle samo cwieczenia z rehabilitantka. po tym byla kontrol i stan corki jest dobry. i corka ma teraz 3, 5 roku i sladu nie ma.

Gość Raczek Idzie
u mnie głowka tak leciala do 5 miesiaca,wtedy pediatra cos zauwazyl,zalecil duzo dziecko klasc na brzuszku,ale nie pomoglo az wyladowalam u neonatologa dzieciecego.Popros skierowanie do takiego lekarza,ten ci z kazdej pozy ruchowej dokladnie stwierdzi co z dzieckiem nie tak.U mnie bylo tak ze mial bardzo slabe miesnie miednicy i brzuszka.Nie chcialam chodzic na zajecia z funduszu,polecono mi rehabilitanta.Przyjezdzal co 10 dni do nas i przez godzinke cwiczyl z dzieckiem ( za kazdym przyjazdem byly nowe cwiczenia).Gdy byl rehabilitant dziecko plakalo,juz na sam jego widok,ale cwiczenia nie byly bolesne,tylko troche meczace.Ale jak pozniej caly tydzien cwiczyl ze mna wszystko obracalam w zabawe :) Szlo jak szlo,maly potrafil utrzymac rownowage w siedzeniu jak mial dopiero 8 miesiecy,sam usiasc 11,raczkowal 11,dzis ma 16 miesiecy u juz pieknie chodzi :) Nie wiem co by bylo gdybym nie poszla do tego neonatologa.U ciebie bedzie sprawniej bo masz malutkie dziecko jeszcze wiec szybko nadgoni,u mnie bylo troszke za pozno.Wina pediatry bo zbywal.Zanim pojdziesz do neonatologa klad dziennie po 3-4 razy dziennie dziecko na brzuszek i ustaw w odleglosci ok 30 cm ciekawa migajaca zabawke na jakiejs poduszce albo misce by podnosilo wysoko glowke.To byly moje peirwsze cwiczenia jak pamietam.Pozniej juz ci wsyztsko pokaze rehabilitant.Mial plastry na brzuszek one napinaja miesnie tzn pobudzaja do pracy w jakiej czynnosci np proba siadania,turlania se.

Gość eeeerrrrkkkaaa
Kladlam syna spac. Neonatologa czy neurologa dzieciecego? Napisz mi prosze, czy twoj syn mial jakies inne objawy ONM? Moj od jakiegos czasu nie chce jesc u mnie w ramionach (karmie mm), musze go klasc do kolyski i dokancza jesc na lezaco. Nie wiem czy to objawy onm, ale wspomne o tym lekarzowi. Glupio sie przyznac, ale mam wizyte w klinice reh., wizyta poprzedzona jest konsultacja z lekarzem, ale nie wiem z jaka specjalizacja-nie zapytalam sie :(

Gość zalamanahhhh
Witam.Troszke mnie nie bylo,ale musialam se zajac malcem troche.A wiec ja tez karmilam mm karmilam na rekach,ale mysle ze to ze chce na lezaca to chyba nie swiadczy o onm.Staraj sie go klasc na ten brzuszek.U neurologa tez bylismy.Robil usg głowy.Wszystko ok bylo.Najpierw idz do neurolga(przepraszam,ale zapomnialam ze tez bylismy) a potem do neonatologa dzieciecego.Wedlug mnie neonatolog jest dokladnijeszy,neurolog przeprowadzi z toba wydia,popuka w kolanko i ewentualnie zleci usg,a neonatolog zbada kazdy miesiec dziecka poprzez rozne pozycje stawiania dziecka.U mnie pomoglo,stwierdzil ze miesien miednicy baaardzo slabo pracuje stad dziecko ma problem podniesc sie do siada.ALe ostro cwiczylam,nie bylo to przyjemne,bo przy kazdym zajeciu z dzieckiem staralam sie tam wykonac jakies cwiczonko.

Gość Raczek Idzie
pisalam pod innym nickiem wczoesniej -zalamana

Gość eeeerrrkkkaaa
Korzystajac z twojej rady, polecialam z samego rana do sklepu z zabawkami i kupilam najbardziej oczoje.na zabawke jaka byla. moj syn nigdy tak dlugo nie lezal na brzuchu-DZIEKUJE :):):):):):

Gość majka262
Warto również pomyśleć o pobytach rehabilitacyjnych w dobrych placówkach. Tutaj pod Warszawą https://constancecare.pl/pobyty-rehabilitacyjne/ organizowane są kilkudniowe pobyty. Zajmują się rehabilitacją ortopedyczną i neurologiczną także będą mogli pomóc.

Gość walerka32
Myślę, że o takie rzeczy najlepiej pytać u źródła czyli w klinice. Jeśli przydałby Ci się fizjoterapeuta to tutaj http://www.mobilemed.pl/ rzuć okiem. MobileMed mają specjalistów od rehabilitacji, fizjoterapii, masaży. Myślę, że będą w stanie odpowiedzieć na każde Twoje pytanie.

Gość gość
Jesli chodzi o nas i rehabilitację, to mogę napisać z własnego doświadczenia. My wybraliśmy Naszą Klinikę w Ożarowie Mazowieckim. Tam każda z osób z zespołu rehabilitantów szczególnie specjalizuje się w pracy z potrzebującymi pomocy osobami. Trafiliśmy do Pani Justyny Iwanek. Przemiła osoba. Rewelacyjny terapeuta. Sprawdzcie sobie ten adres.

Gość gość
My w Naszej KLinice akurat trafiliśmy na Panią Magdę Kątnik i naprawdę za czystym sumieniem polecam właśnie ją jako najlepszego i najcudowniejszego terapeutę dla maluchów.

Gość gość
Mój synek rehabilitowany od drugiego miesiąca życia. Według lekarzy i rehabilitantki, dopóki nie zacznie chodzić.

Gość gość
Są dwie metody bobath i vojta. Mój syn jest wcześniakiem (35tc) i jedyny plus tego faktu jest taki, że takie dzieci są pod kontrolą specjalistów od samego początku co pozwala na szybkie wykrycie nieprawidłowości i podjęcie działań. Dziś mały ma 11 miesięcy, od drugiego miesiąca rehabilitacja bobath dwa razy w tygodniu od szóstego miesiąca zajęcia także na basenie (wszystko na nfz i nie narzekam). Siadać, stawać przy meblach i raczkować zaczął na samym początku 9 miesiąca, wszystko jednocześnie. Nasza neurolog powiedziała, że pod vojtą się nie podpisze, bo jest brutalna, ale każdy przypadek jest inny.

Gość gość
U nas ok 10 mc gdy córka skończyła rok. Potem tylko kontrola. Metoda voyty - trudna ale doskonale efekty. Córka ma 7 lat i nic nie widać a nawet głowy nie unosila i leżała jak warzywko!

Gość gość
Zdecydowaliśmy się na klinikę Nasza Klinika w Ożarowie Mazowieckim ponieważ jesli już w ogóle mamy zdecydowac sie na jakąkolwiek rehabilitację, to tylko w sprawdzonym miejscu.

Gość gość
Faktycznie Nasza Klinika - to miejsce w którym moim zdaniem spotykają się profesjonalni terapeuci i lekarze. Naprawdę polecam, ze względu na to że zawsze w 100% służą pomocą i swoim profesjonalizmem.

Gość gość
Tak naprawde jeśli szukacie takiego miejsca to polecam Klinikę http://www.naszaklinika.com.pl/oferta Miejsce które z czystym sumieniem mogę polecić każdemu, kto tylko szuka naprawdę profesjonalistów.

Gość gość
Zdecydowanie polecam w Ożarowie Mazowieckim Naszą Klinikę. Maja naprawdę swietnych specjalistów. Myślę ze spokojnie możesz własnie się tam wybrać. Polecam.

Gość gość
Jestem zadowolona z opieki jaką po kontuzji dostałam ze strony fizjoterapeutek z centrum www.cnr-med.pl mocna rehabilitacja a później relaks przywróciły mnie na dawne tory.

Gość babskiegadanie
U Nas obniżone napięcie mięśniowe stwierdzone bardzo późno, bo dopiero w 15m, przez błąd lekarza syn mógł mieć jeszcze większe problemy ze zdrowiem. Zapraszam na stronę http://www.babskiegadanieblog.pl/ gdzie opisuję całą naszą historię

Gość gość
U nas od 2 miesiąca życia dopóki nie zaczął chodzić czyli ponad rok.

Gość gość
Ja chodziłam z moim dzieckiem do ośrodka fizjoterapeutycznego www.finmed.com.pl Tam zajmują się kinezyterapią pediatryczną małych niemowląt. Jeżeli mieszkacie w okolicach Szczecina to się z nimi skontaktujcie.

Gość Onm

Obniżone napięcie ma się całe życie i całe życie trzeba ćwiczyć. Malucha trzeba usprawniać, żeby nabywał kolejne kroki rozwojowe, a starsze dziecko musi cwicZyc, żeby zapobiegać wadom postawy. Dorosły musi ćwiczyć, żeby nadmiernie nie obciążać stawów. 

Gość bubu

U nas rehabilitacja od 2 do 15 miesiąca życia, dopóki nie zaczął chodzić, potem się okazało, że to i tak było za mało, ale czego oczekiwać od NFZ.

Gość Onm

Bubu, ile miesięcy ma twoje dziecko? Czy oprócz onm ma coś jeszcze? Czy ćwiczysz z nim w domu? Mam dwoje dzieci z onm, jedno-10 lat, a drugie 9 miesięcy. Dużo pracy z tym onm. 9-miesięczny ma asymetrię i stale trzeba ćwiczyć słabszą stronę. Mając takie dzieci, ogromną ilość czasu i pieniędzy trzeba poświecić na rehabilitacje, bo na NFZ przysługuje mało godzin k są długie kolejki.