Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ostia

śmierć dziecka , które nie uwierzyło w Boga

Polecane posty

Po kiego grzyba zakładane są takie tematy? Każdy wierzy w to co chce i finał A z tym nachodzeniem po domach toz to zgroza

Gość rasput1n
nie zależy mi na byciu w niebie obok waszego boga, wystarczy że mój mnie weźmie do siebie

Gość rasput1n
mój bóg Vodun jest dużo potężniejszy od waszego

pewnie ,że każdy wierzy w co hce itak nasz świat wyglada jak wyglada ,bo każdy wierzy w co chce . I nie ważne czy w to co wierzy jest ptrawdizwe , wążne żeby wierzył .... ogarnij sie człowieku .

Gość rasput1n
a jeśli wierzą w pieniądze to też dobre?

większość niestety wierzy w piniadze ich moc , ale ona szybko sie k ończy i zostajem=sz sam .

Gość zew ryczacej gesi
W starożytnej Syrii i Kanie, księżycowy bóg Sin przedstawiony był zwykle jako półksiężyc. Czasami księżyc w pełni bywał umieszczany nad półksiężycem podkreślając tym wszystkie fazy księżyca. Bogini słońce była małżonką Sina a gwiazdy były ich córkami. Istar była córką boga Sin W dziewiętnastym wieku Arnaud, Halevy i Glaser udali się do południowej Arabii w wykopali tysiące sabeańskich, mineańskich i katabańskich inskrypcji, które następnie zostały przetłumaczone. W latach czterdziestych dwudziestego wieku archeologowie G. Caton Thompson i Carelton S. Coon dokonali niezwykłych odkryć w Arabii. W latach pięćdziesiątych Wendell Phillips, F.W. Albright, Richard Bower i inni kontynuowali wykopaliska w Qataban, Timna i Marib (starożytna stolica Szeby). Zebrano również tysiące napisów ze skał i ścian znajdujących się w północnej Arabii. Odkryto także tysiące płaskorzeźb i wotywnych mis używanych w kulcie "córek Allaha." trzy córki Al-Lat, Al-Uzza i Manat czasami są przedstawione wszystkie razem z Allahem, bogiem księżycem przedstawionym jako półksiężyc nad nimi. Dowody archeologiczne wykazują, że dominującą religią Arabii był kult księżycowego boga. Stary Testament nieustannie ganił oddawanie czci bogu księżycowemu (vide Pwt.4,19; Pwt.17,3; 2Krl.21:3 i 2Krl.21:5; 2Krl.23:5; Jer.8:12; Jer.19:13; Sof.1:5). Kiedy izraelici popadali w praktyki bałwochwalcze, był to najczęściej kult księżyca. W czasach starotestamentowych Nabonidus (555-539 prz. Chr.), ostatni król babiloński zbudował Tayma w Arabii jako centrum kultu boga księżyca. Stwierdza Segall "Gwiezdna religia południowej Arabii zawsze była zdominowana Księżycem-bogiem w różnych odmianach." Wielu uczonych zauważa, że imię księżycowego boga "Sin" obecne jest w arabskich nazwach takich jak góra Synaj, pustynia Synaj itd. Kiedy gdzie indziej popularność boga księżyca zmalała, Arabowie pozostali wierni swemu przekonaniu, że księżyc-bóg jest największym ze wszystkich bogów. Mimo że oddawali cześć 360 bożkom w Kabbie, księżyc-bóg nadal pozostawał ich najważniejszym bóstwem. Ostatecznie Mekka została zbudowana jako sanktuarium dla boga-księżyca. To ona właśnie sprawiła, że Mekka była najświętszym miejscem pogańskiej Arabii. W 1944 roku G. Caton Thompson w swojej książce Groby i Księżycowe świątynie Hureidhy przedstawiła swoje odkrycie świątyni boga-księżyca w południowej Arabii. Znaleziono symbole półksiężyca i nie mniej jak 21 inskrypcji z imieniem Sin w ruinach świątyni. Znaleziono również posąg, który być może jest właśnie owym księżycowym bożkiem. Inni znani archeologowie później potwierdzili to. Materiał zebrany na miejscu wykopaliska potwierdza, że świątynia była czynna w czasach chrześcijańskich. Dowody pochodzące zarówno z północnej i południowej Arabii pokazują, że kult księżyca-boga był nie tylko aktywny w czasie Mahometa, ale że był to główny kult religijny. Według rozlicznych inskrypcji imię boga-księżyca było Sin, jednak jego tytuł al-ilah oznaczający bóstwo sugerował, że był on głównym bóstwem wśród wielu bogów. Jak zauważył Coon "Bóg Il albo Ilah początkowo był fazą Księżyca-boga." Księżycowy bóg zwany al-ilah, bóg, został skrócony do formy Allah już w przed-islamskich czasach. Pogańscy Arabowie dawali imię Allah swoim dzieciom. Tak było na przykład z ojcem Mohameta i jego wujem. Fakt ten dowodzi, że Allah był tytułem boga-księżyca już w czasach Mahometa. Profesor Coon kontynuuje: "Podobnie, pod wpływem Mahometa, mało znany Ilah staje się Al-Ilahem, Bogiem czy jak kto woli Allahem, Najwyższym Bytem." Fakt ten jest odpowiedzią na następujące pytania: "Dlaczego Allah nie jest zdefiniowany w Koranie?" oraz "Dlaczego Mohamet zakładał, że pogańscy Arabowie wiedzieli już kim był Allah?" Mohamet został wychowany w religii księżycowego boga Allaha. Jednak posuną się on o krok dalej niż jego pogańscy współplemieńcy arabscy. Podczas gdy wszyscy oni wiedzieli że Allah (bóg-księżyc) jest największy ze wszystkich bóstw w ich panteonie, Mohamet zdecydował, że Allach był nie tylko największym, ale jedynym bogiem. Właściwie powiedział on: "Słuchajcie, wierzycie przecież, że Allach (bóg-księżyc) jest największym ze wszystkich bogów. To czego chcę, to to, żebyście przyjęli, że jest on jedynym bogiem. Nie odbieram wam Allaha, którego znacie i czcicie. Odbieram jedynie jego żonę i córki oraz wszystkich innych bogów." Politeistyczny kontekst kultu Allaha widoczny jest również z pierwszego zdania muzułmańskiego credo: "Allah jest największy." Arabskie słowo dobitnie podkreśla kontrast między większym a mniejszym. Prawdą jest również, że pogańscy Arabowie nigdy nie zarzucali Mahometowi, że ogłasza on im innego Allaha od tego, którego już znali i czcili. Stąd "Allah" był bogiem-księżycem jak wykazują archeologiczne dowody. Tak więc Mohamet usiłował osiągnąć swój cel na dwa sposoby. Poganom mówił, że wierzy w księżycowego boga Allaha. Żydom i chrześcijanom mówił, że Allah jest także ich Bogiem. Jednak Żydzi i chrześcijanie wiedzą lepiej i odrzucili jego Allaha jako fałszywego boga. Al-Kindi, jeden z wczesnych chrześcijańskich apologetów przeciw islamowi, wykazał, że islam i jego bóg Allah nie pochodzą z Biblii lecz od pogańskich Sabean. Nie czcili oni Boga Biblii ale księżycowego boga i jego córki al-Uzza, al-Lat i Manat. Dr Newman podsumowuje swoje studium wczesnych debat chrześcijańsko-muzułmańskich następującym stwierdzeniem: "Islam okazał się być odrębną i antagonistyczną religią, która powstała z bałwochwalstwa." Islamista Cesar Farah konkluduje: "Nie ma więc powodu, aby przyjąć, że idea Allaha przekazana została muzułmanom od chrześcijan i Żydów." Arabowie oddawali cześć księżycowemu bogu jako najwyższemu bóstwu. Jednak to nie był biblijny monoteizm. Podczas gdy bóg-księżyc był największym spośród innych bogów i bogiń, jednak nadal był to politeistyczny panteon bóstw. Teraz, kiedy odkryto wykopaliska księżycowych bożków nie sposób dłużej unikać faktu, że Allah był pogańskim bogiem w przed- islamskiej epoce. Czy nie zastanawia więc, że symbolem islamu jest półksiężyc? Że znajduje się on na szczytach minaretów i meczetów? Że jest on na flagach państw islamskich? Że muzułmanie poszczą przez cały miesiąc, który rozpoczyna i kończy się pojawieniem się na niebie półksiężyca? http://apologetyka.com/swiatopoglad/islam/ksiazki/inwazja/ksiezyc

Gość Kociuchy z was
Co za roznica czy swiadkowie Jehowy czy Jahwy...i tak 90% Palakow krzyczy nie otwieraj drzwi bo KOCIUCHY chodza!

Gość rasput1n
dlaczego w imię waszego Boga zabijano ludzi i palono ich na stosie za to że mówili prawdę?

no patrz a jendak róznica jest :) choćby z teog powodu mzę n ie j estem Świadkiem :) ale wy barany tylko usłyszycie - JAHWE i już widizcie śiadków choć oni nic z Bogiem wspólnego nie mają .

a dlaczego tobie sie wydaje ,ze ja ponosze o dpowiedzialność za decyzje tych ludzi ?

odpowiadam na pytanie po co te tematy otóż te tematy są tylko po to żeby sprowokowac obrzucanie się gównem między najczęście ateistami i katolikami są zakładane jako prowokacja albo się w nią zamieniają\ a później najbardziej się obrywa katolikom, bo z Biblii można przekleić dużo tekstu który bez specjalnych metod interpretacyjnych i w oczach ateisty brzmi jakby nick który je wkleił był chory psychicznie jakby ateiści skądś wklejali - byłoby tak samo ludzie siejący zamęt liczą na efekty wizualne rzekłam a rzekłam prawdę pozdro

Gość rasput1n
bo wmawiasz mi że muszę wierzyć w twojego boga czy cokolwiek, i że twój bóg jest najważniejszy a każdy inny jest zły i że jest pogaństwem itp itd

dlaczego musisz ? nic nie m usisz . możesz i dla własnej duszy p powinienieś ,ale j ka nie chesz nikt cie nie zmusi . co to za duperle ? oczywiście każy wybór pociaga za sobą konsekwensje ale przecież o tym wiesz .

A ja zapytam inaczej Która religia jest prawdziwa i jakie są na to dowody

Gość rasput1n
lubię sobie porozmawiać z ludźmi ale nie lubię jak mi ktoś narzuca, że ja muszę, że tylko on ma rację, a ja wtedy robię na przekór i szukam kontrargumentów, raz kiedyś zaczepiła mnie jakaś babka i nawija mi o tarotach,wróżbach i Bogu ja jej nie chciałem słuchać a ta dalej mi nawija to zacząłem z nią rozmawiać bo już mnie zaczęła denerwować to skończyła rozmowę po 2 minutach bo już nie miała argumentów do rozmowy

jak chcesz wiarę na dowodach opierać to idz sobie poszukaj jakiegoś hobby ,zeby ci szybciej czas do śmierci minął a później dowiesz isę na bank :)

Generalnie nikt nic nie wie, dzieci przyjmują religie po rodzicach i tyle wiedza ile mamusia i tatuś wbija do glowki

generalizowanie jest niebezpieczne bo ograniczające . Zanm mnósto ludzi wierżacych i to takich , którzy uwierzyli w dorosłości i nie ma nic wspólnego z rodzicami .

Gość rasput1n
dokładnie, dlaczego dzieci nie chrzci się jak już są świadome? i się wmawia że jak dziecka nie ochrzcimy po narodzeniu to jeśli umrze to nigdzie nie pójdzie ani do piekła ani do nieba, każdy ma swoją wiarę i z jego duszą stanie się to co w jego wierze jest powiedziane

Bóg nie umiera tego dnia, w którym przestajemy w Niego wierzyć (Dag Hammarskjold)

ale ty pretensje o chrzecznie dizeci jako maluchów do mnie n ie zgłaszaj , bo to domena tylko kościoła katolickiego i ewangelickiego . Koscioły opierajaće się n a Piśmie chrzczą dorosłych świadomych swoich grzechów ludzi /

i ska ta cudowna wiadomość ?- ta o Koranie ? przeczytałeś go i porównałeś ze źódlami ?

Tak koran przeczytałam cały zarówno po polsku jak i po arabsku

Gość rasput1n
dlaczego zawsze kapłani mieli lepsze życie od reszty ludzi, bo idiotami można najłatwiej sterować, czy to w katolicyzmie czy w starożytnym egipcie itp itd