Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sadddsdss

Cechy toksycznej matki

Polecane posty

Gość sadddsdss

Cześć. Zaczęłam przeglądać różne fora w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, czy moja mama jest toksyczna. Jeśli możecie napiszcie mi proszę, jak objawia/objawiała się toksyczna miłość waszego rodzica do was?

Gość sadddsdss
To dobrze.

zaborczość jeśli chodzi o wiedzę o moim życiu, kontrolowanie, wyrzuty o wszystko co nie jest w moim życiu po jej myśli, nadopiekuńczość, wiele wiele innych mam opisać toksyczność tej osoby czy jako żony też?

Gość sadddsdss
Whedif, brzmi trochę znajomo, niestety Ile masz lat? Chodzi mi przede wszystkim o relacje matka - dziecko (w tym wypadku corka). Mam 22 lata i miałam nadzieję, że będąc zupełnie niezależna to sięzmieni, ale wówczas moja matka zostanie sama, i źle bym sięz tym czuła

23 lata aha jeszcze zwalanie na mnie winy na wszystko co jest złe w naszych relacjach, jaka to ja jestem zła, inni mają lepsze córki, robienie z siebie biedaczki i męczennicy że ona tu sobie żyły wypruwa. szantażowanie (czasem), że jak czegoś nie zrobię jak mi każe to odetnie mi kasę. dlatego chcę w tym roku iść do pracy jakiejkolwiek (chociaż wiem że to jest tylko chore gadanie, ich kasą dysponuje również mój tatuś) heh jeśli mogę spytać, jeśli to niezbyt intymne, to czy Twoja mama jest szczęśliwa z Twoim ojcem? i czy nie ma jakichś mniej lub bardziej ukrytych chorób psychicznych?

Gość mamusiaXL
Nadopiekunczosc ? w zaleznosci od wieku ,Ile masz lat?

Gość Kloeus
Czy tak ciężko wpisać w Google nadopiekuńcza matka.

taka chora nadopiekuńczość, rozciągana również na moje całkiem już dorosłe i samodzielne rodzeństwo

Gość mamusiaXL
Mysle, ze to z troski o Ciebie W sumie to chyba zle interpretujesz ,,toksyczna,,

ja mam 19 lat i moja matka jest strasznie nadopiekuncza..co ja zechce jej powiedziec to nie ona wie swoje lepiej..nie pozwala mi sie spotykac ze znajomymi..w ogole decyduje o tym jakich mam miec znajomych..szok...ja spotykam roznych ludzi i ja nic na to nie poradze..albo mnie kontroluje,pilnuje mnie w ogole wypytuje sie o wszystko gdzie ide,po co,z kim,o ktorej,co bede rpbic..masakra..teraz czekam na to jak ukoncze kursy i zabieram sie do pracy i wyprowadzam sie z tego domu..moja mataka normalnie wariuje..ja juz nie daje rady z matka..z ojcem to jeszcze da sie dogadac ale MATKA?! nigdy w zyciu!!

Gość sadddsdss
"jeśli mogę spytać, jeśli to niezbyt intymne, to czy Twoja mama jest szczęśliwa z Twoim ojcem? i czy nie ma jakichś mniej lub bardziej ukrytych chorób psychicznych?" Moja mama rozwiodła się z ojcem kiedy byłam bardzo mała, i niestety od tej pory nikogo nie miała (czujęsię winna, bo kiedy miałam kilka lat nie chciałam mieć "nowego taty", a teraz bardzo żałuję, że nie ułożyła sobie życia). Co do chorób to nic o tym nie wiem (ona sama pewnie by nie wiedziała nawet jeśli cośjest nie tak - nie chodzi do lekarzy, to ostateczność) ale jest bardzo nerwowa, bo wychowała sięw nerwowym domu (bez przemocy, ale z kłótniami itd - ojciec był alkoholikiem, ale ją bardoz kochał).

Gość mamusiaXL
Hm, niekoniecznie toksyczna ,mozliwe ze cierpi na swoj sposob ze znanych Jej powodow Co odbija sie na rodzinie . Mysle , ze szczera rozmowa rozwieje wszelkie watpliwosci i zapanuje mila rodzinna atmosfera .,Czego serdecznie zycze . Pozr

ok nie chciałam doprowadzać do zwierzeń typu rozwód rodziców. powiem tylko że u mnie bardzo podobnie jak u Ciebie mamusiaXL - płyń troliku :classic_cool:

Gość mamusiaXL
Zapracowalam na trolika ? :D

to jeszcze w dodatku matka uprzykrza mi zycie..jak tylko sie spotkam z kolegami kolo domu czy pod domem to patrzy sie w okno i tak caly czas a nawet i podsluchuje...ja myslalam ze zaraz jej pie*dolne..moja matka jest CHORA!!!

Gość sadddsdss
Whedif, to nic takiego, nie było to zbyt intymne pytanie ;) Czy Twoja mama też kontroluje Ciękiedy gdzieś wychodzisz?

kiedy s tak, nawet nie mogłam w ogóle teraz jej nie mówię ale się wścieka, wychodzi na ulicę przed dom jak mje wyjście się przedłuża po zapadnięciu zmroku chora kobieta dlatego ja nie wychodzę u sibie w mieście. jakiekolwiek moje życie jest w mieście studenckim ostatnio mój ojciec też przestał być zakłamany i mówi mi, że mam jej lepiej o niczym nie mówić ale moja matka jest chora psychicznie. to też może mieć wpływ. nie wiem czy wszystkie toksyczne matki tak akurat się zachowują, tzn. nie wiem czy akurat otksyczność jest powodem jej zachowań

Gość BarbaraMichnoWiechec
Ingerencja toksycznej matki w życie jej dziecka jest bardzo silna. Każda taka relacja jest inna, ale jest jeden wspólny zespół cech destrukcyjnej matki - dowiedz się jaki. Więcej na blogu http://www.psychologiczny.com.pl/art/104,toksyczna-matka-cechy