Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bioaron c

Czy da się przeżyć za 5-10zł dziennie ?

Polecane posty

Gość aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
z ogrodu niestety nie bo mam balkon:) Kupuje warzywa sezonowe i robie surówki 1 kg kapusty kosztuje zlotowke i wystarczy na wiecej niz jeden dzień

ziemniaki są tanie i bardzo zdrowe. w zasadzie na samych kartoflach można bardzo długo i dobrze żyć. a jak się od czasu do czasu do tego jakieś mięso czy coś innego dokupi to już w ogóle. spokojnie da się żyć za 10 zł dziennie. i wcale to nie jest żadna wegetacja jak dla jednej osoby. tylko oczywiście wtedy trzeba samemu gotować a nie kupować gotowe dania które są zawsze droższe albo gorszej jakości. na ale jak ktoś musi na obiad do restauracji no to oczywiście że nie da rady bo by musiał raz na parę dni jeść :D

no i odradzam ryż i makarony. to prawie same węglowodany bez żadnych witamin i mikroelementów. zamiast tego właśnie ziemniaki albo kasza. tak samo z pieczywem. żeby było zdrowe to musi być drogie więc ostrożnie.

bo ziemniaki fajne są, tylko nienawidzę ich obierać. ale i tak lepiej mi idzie niż kiedyś. ­ placki ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka, naleśniki/pierogi ruskie, zupa ziemniaczana, kotlety ziemniaczane, sałatka ziemniaczana, ziemniaki w mundurkach, puree, frytki... chyba jutro zrobię coś z ziemniaków :D

Gość kotlet schabowy
Nie żaba - kapusta smażona na oleju plus trochę przypraw to już jedzenie i to całkiem niezłe. Kefir kosztuje 2 zł. Dla samotnej osoby to prawie połowa budżetu (na łębka) a dla 3 zaledwie 1/8. Dlatego nie można porównywać. Otwartego kefiru nie dokończysz po 2 dniach.

Gość spoko, o tej porze roku
bez problemu. 2 kartofle, 2 marchewki, 2 jablka, kilka sliwek, garsc kaszy, 15 dkg kurczaka,jogurt, 4 kromli chleba 5 dkg sera, jajko. Tanio i zdrowo.

Mialam na mysli kapuste w postaci surowki jako dodatek np do klusek slaskich z gulaszem i do tego kapustka w zalewie-pycha

"Otwartego kefiru nie dokończysz po 2 dniach." oczywiście że dokończysz. jak będziesz wiedział że musisz na niego wydać dwa złote to sobie nim polejesz jakieś warzywka a dokończysz na kolację albo na śniadanie. no bo jakby kupować produkty i połowę ich wyrzucać to pewnie że "się nie da".

"Nie żaba - kapusta smażona na oleju plus trochę przypraw to już jedzenie i to całkiem niezłe." ­ ja za chwilę byłabym głodna. poza tym kapusta odchudza, to nie jest dobre, gdy trzeba oszczędzać. ­ "Mialam na mysli kapuste w postaci surowki jako dodatek np do klusek slaskich z gulaszem i do tego kapustka w zalewie-pycha" no właśnie... a za 10 zł dziennie to ona raczej gulaszu jadać nie będzie.

otoz to. Ja zawsze patrze co mam w lodowce i wymyslam taki obiad, zebym musiala tylko cosdokupic. Jak ktos nie umie planowac to trudno-wyda 50 zl:)

Gość kotlet schabowy
Jeśli dasz sporawo tego oleju, to nie będziesz głodna. I rzecywiście, takie jedzenie odchudza ;)

zrobienie garnka gulaszu to mniej niz 10 zl, co ty gadasz czlowieku! dla jednej osoby to na 4 dni wystarczy

kefir i jogurt można spokojnie trzymać przez parę dni, ja jeden jogurt otwarłam chyba z tydzień temu i dziś był nadal dobry (ale zamknęłam szczelnie) ­ za to maliny kupione na ryneczku 2 dni temu nadpleśniały (w lodówce) i wywaliłam :o

"Mialam na mysli kapuste w postaci surowki jako dodatek np do klusek slaskich z gulaszem i do tego kapustka w zalewie-pycha" i to wszystko jest naprawdę tanie. a jakiś gulasz z kawałka mięsa za 5 zł (200-300 g dobrego mięsa) to spokojnie starczy na 2 dni dla jednej osoby. całego kurczaka można kupić za 10-12 zł, podzielić na porcje i siup, wystarczy spokojnie na tydzień. czyli z tygodniowego budżetu zostaje jeszcze 58 zł i mamy już mięso. do tego pyry, kasza, warzywa i mamy zajebiste obiady. tylko trzeba sobie to ugotować oczywiście.

Gość kotlet schabowy
10 zł to kosztuje samo mięso do małego półkilowego garneczka gulaszu.

"zrobienie garnka gulaszu to mniej niz 10 zl" ja dziś za prawie kilogramowy kawałek łopatki zapłaciłam 17 zł z kawałkiem. było na dziś na kolację i będzie na jutro dla lubego do pracy. no i po gulaszu. ­ nie liczę reszty składników.

!offerma Ciesze sie, ze ktos jeszcze poza mna potrafi sam sobie zorbic jedzenie:) WIdze wiekszosc ludzi uwaza, ze aby dobrze i zdrowo jesc to trzeba przeplacac i kupowac niewiadomo co.

"10 zł to kosztuje samo mięso do małego półkilowego garneczka gulaszu" jasne. 10 zł to kosztuje pół kilograma mięsa. jasne że się trochę skurczy przy smażeniu ale nie z samego mięsa składa się gulasz. pewnie że jak ktoś by się chciał żywić samymi stekami z polędwicy to 10 zł dziennie nie wystarczy. ale na normalne jedzenie wystarczy.

to ja nie wiem gdzie Ty kupujesz łopatkę w takiej cenie, ja ja kupuje za 14 zl za kilogram. A gulasz robie z 0,5 kg i mi wystarcza, bo w moim pojęciu gulasz jest do polania np klusek lub makaronu. Znam tez takiich co jedza 0,5 kg miesa naraz...

"to ja nie wiem gdzie Ty kupujesz łopatkę w takiej cenie" w sklepie? :D ­ to nie ja ustalam tu ceny.

"było na dziś na kolację i będzie na jutro dla lubego do pracy. no i po gulaszu." mówimy o tanim żywieniu czyli mięso jako dodatek a nie jako podstawa posiłku. tak jak już pisałem - jak ktoś się chce żywić stekami z polędwicy z masłem czosnkowym i pieprzem to mu nie wystarczy 10 zł dziennie. ale żeby żyć i dobrze jeść to wystarczy. przecież nie trzeba codziennie jeść mięsa. ryż zapiekany z jabłkiem i śmietaną to też jest dobry obiad. oczywiste jest że jak mamy budżet 10 zł na dzień to nie jemy tego co chcemy nawet jak gotujemy w domu. są pewne ograniczenia. ale na pewno posiłki będą dobre i zdrowe i żadne włosy wypadały nie będą. tylko trzeba gotować.

jest wiele sklepow z roznymi cenami. Jakbym ja miala wszystko kupowac w jednym sklepie to fakt, tez bym tyle wydawala. DLatego trzeba kupic np mieso w sklepie miesnym a nie w markecie, warzywa na ryneczku , maka, kasza, mleko i inne duperelki np w biedronce.

Gość kotlet schabowy
oferma wydałeś już dzisiejsze i jutrzejsze 5 zł na mięso i nie dołożysz nic więcej do gulaszu dziś ani jutro. A gospodarna żona 3 osobowej rodziny ma jeszcze 6 zł na dodatki a jutro ma kolejne 16 zł. Jecie w sumie za tyle samo - 5 zł na łebka. Dlatego twierdzę że to porównanie nie ma sensu. Ja w ogóle odpuściłbym mięso przy takim budżecie dla 1 (jednej) osoby.

"mówimy o tanim żywieniu czyli mięso jako dodatek a nie jako podstawa posiłku" ­ ja to tak a propos tego taniego gulaszu, o którym kobieta pisała. "Drogo w Wawie jest." w cholerę drogo :o ale co poradzić. nie jeść?

Gość kotlet schabowy
jeść poza Warszawą ? :) Tylko benzyna czy bilety też nie za darmo. Czas to też pieniądz

"oferma wydałeś już dzisiejsze i jutrzejsze 5 zł na mięso" bredzisz kolego. gulasz zrobiony z pół kg mięsa spokojnie dla jednej osoby wystarczy na 4 dni. oczywiście o ile je się tak jak pisze "aleeeeee" czyli gulasz do ziemniaków a nie jeden ziemniak w talerzu gulaszu. coś mam wrażenie że wy nigdy nie musieliście dla oszczędnie żyć :D

Offerma moze sobie ten gulasz zato jesc przez 3-4 dni albo zamrazac porcje. W takim wypadu trzeba myslec dlugofalowo i planowac a nie rezygnowac z miesa. Ok ja ide spac, glodna sie zrobilam od tego pisanai o jedeniu, z tego wszystkiego chyba jutro zrobie gulasz:) Dobranoc i smacznego

Gość Ja wydałam dzisiaj
Ja wydałam dzisiaj 5 złotych na obiad, ziemniak, kotlet z karkówki salata ze śmietaną na deser sliwki